Читај ми!

Шољица кафе пре доручка ремети наш метаболизам, доказали научници

Кафа, чији смо Међународни дан прославили 1. октобра, најпопуларније је пиће на свету и дневно се у просеку у свету попије 1,6 милијарди шољица тог напитка. Та јутарња доза кофеина која нам помаже да се пробудимо може нам значајно нарушити метаболизам и ниво шећера у крви, показује ново истраживање.

Уколико не бисмо попили кафу пре доручка, истраживачи из Велике Британије су установили да би се способност нашег организма да здраво разграђује хранљиве материје драстично поправила.

Испитујући ефекте које лош сан и јутарње испијање кафе има на низ различитих метаболичких маркера, научници са британског Универзитета у Бату су открили да, иако лош сан негативно утиче на наш метаболизам, пијење кафе пре доручка, негативно утиче на ниво шећера у крви.

С обзиром на важност одржавања нивоа шећера у крви на сигурном нивоу како би се смањио ризик од стања као што су дијабетес и болести срца, истраживачи верују да би ови резултати могли имати „далекосежне“ здравствене последице.

У њиховој студији, чији резултати су објављени у British Journal of Nutrition, 29 здравих мушкараца и жена прошло је кроз три различита експеримента насумичним редоследом.

У прва два сценарија учесници су добијали после буђења глукозни сируп, који је одражавао калорије типичног доручка – најпре из нормалног ноћног сна, а затим опет после лоше проспаване ноћи (истраживачи су их будили на сваких сат времена на пет минута).

У трећем експерименту, пола сата пре конзумирања слатког напитка пили су јаку црну кафу.
Учесницима су узимани узорци крви на анализу после глукозног сирупа у сва три експериментална сценарија.

Резултати су показали да једна ноћ поремећеног сна није погоршала одговор организма на глукозни сируп у поређењу са нормалном ноћном сном. Међутим, јака црна кафа конзумирана пре доручка – образац који примењује велики број љубитеља овог напитка – повећала је ниво глукозе у крви после слатког напитка за око 50 процената.

„Знамо да ће се готово половина од нас пробудити ујутро и, пре него што почне било шта друго, попити кафу – несвесно што смо уморнији, пијемо више кафе“, напомиње професор Џејмс Бетс, један од директора Института Универзитета у Бату.

„Ова студија је важна и има далекосежне здравствене последице, јер смо до сада имали ограничено знање о томе шта овакве навике чине нашем организму, посебно у погледу метаболизма и нивоа шећера у крви. Једноставно речено, наша контрола шећера у крви је ослабљена када је прва ствар са којом наше тело дође у контакт кафа, нарочито после лоше проспаване ноћи“, додаје професор.

Наравно, препорука лекара је да прво доручкујемо, па онда попијемо кафу, ако нам се и даље пије.

На многе ће умирујуће деловати налаз да једна лоше проспавана ноћ неће много погоршати метаболички одговор нашег организма, каже руководилац истраживања, Хари Смит, докторанд на Институту Универзитета у Бату.

„Морамо још много да научимо о ефектима које сан има на наш метаболизам, као и које су дугорочне последице овога, као и колико физичка активност, на пример, може да помогне у сузбијању ових последица“, закључује Смит.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи