Магнет за гурмане: Адорјански фестивал хурки и кобасица пуни село гостима из Европе
Готово деценију и по село Адорјан је домаћин гастрономског фестивала. Посетиоцима, међу којима су и они из иностранства, ове године подељено је више од девет хиљада хурки и две хиљаде кобасица, гурманлука специфичних за север Војводине.
Смештено на северу Србије, село Адорјан у близини Новог Кнежевца и Кањиже има 408 домаћинстава и нешто више од хиљаду становника, махом мађарског и српског живља. Труде се да скрену пажњу на своје село, па се овде већ 14 година одржава Међународни фестивал хурки и кобасица када Адорјан посети чак десет хиљада гостију из земље и иностранства. Догађај окупља произвођаче традиционалних сухомеснатих производа који су се такмичили у припреми хурки и кобацица.
„Хурке су мађарско национално јело које смо наследили. Оне се праве од изнутрица и праве се са пиринчем. Наравно, мора да се води рачуна о изнутрицама и да ту буде леђна сланина, да има доста масноће. У ту баревину која се додаје са пиринчом бареним и додају се зачини“, објашњава витез кулинарства Радован Субин.
Свако село има свој рецепт за припрему хурки и кобацица. Сваки је особен и локални специјалитет.
„Код нас у Банату се праве банатске кобасице само со, бибер и бели лук. И ништа више. И те кобасице се не диме, него се суше на промаји“, напомиње Милорад Бојић из Новог Бечеја.
„Ми тако правимо како смо научили од наших родитеља, ништа нисмо мењали. Мислим, чекали смо овај дан и да се дружимо мало са пријатељима“, каже Атила Зебри из Адорјана.
Поред такмичења, фестивал обухвата и богат културно-забавни програм и велику гозбу за посетиоце, јер се свима бесплатно деле кобасице и хурке.
„Сто тридесетосам екипа се пријавило и сви су се одазвали. Данас без обзира на лошије време имамо екипе из Румуније, из Словачке, јако пуно екипа из Мађарске и наравно из Србије, из Војводине“, истича оснивач фестивала, Чаба Бартош.
Адорјански Фестивал кобасица и хурки једна је од најпосећенијих сеоских локалних манифестација у Војводини.
„Свакако и са туристичког аспекта можемо да посматрамо ову манифестацију данас, али неговање традиције је јако битно и начин на који се уједињује једно насеље и ставља се на мапу Војводине и регије, фестивал хурке и кобасице је прави начин да се то доказује“, сматра Балинт Јухас, председник Скупштине Покрајине Војводине.
Манифестација у Адорјану сада је већ постала магнет за гурмане, али и синоним добре забаве и тамбурашке музике, због чега су ту редовно гости и из најудаљенијих крајева Европе.
Коментари