Читај ми!

„Научни кувар“, водич кроз науку у припреми хране

Да кухиња може бити научна лабораторија у којој се стиче знање корисно за цео живот, али и развија блискост деце и родитеља открива „Научни кувар“ Зоране Курбалије Новичић.

У Научном кувару деца ће открити какве све ђаконије могу настати од основних намирница. Сазнаће како да умесе хлеб, направе чоколаду, сок, али и да узгоје лимун.

Уз рецепте добиће и упутства за истраживање научних појава с којима се могу срести у кухињи.

На радознала дечја питања, доктор биолошких наука Зорана Курбалија Новичић одговара уз помоћ 50 експеримената који су осим на београдском Фестивалу науке представљени и широм Европе. У Научном кувару спојила је љубав према науци и улогу родитељства.

„Научница 20 година и онда мама већ задњих 15 година. Моји малци заједно са мном у кухињи експериментишу током кувања, постављају питања. На свако њихово зашто, морала сам да дам зато и док год они нису били задовољни мојим одговором ја сам морала да тражим одговоре и те одговоре сам морала да поједноставим за најмлађе дете, да мало сложеније дам за средње дете, још мало сложеније за велико дете“, објашњава ауторка књиге.

Примена Научног кувара који је духовито илустровао Младен Анђелковић осим дружења, родитеље и децу подстиче на отвореније разговоре о науци и доприноси њеном бољем разумевању. Мноштво података брже се усваја и повезује у кухињској лабораторији, а научено памти заувек.

„Све физичке и хемијске законе и биологију ви можете да објасните у кухињи. И то је заправо оно што сам ја покушала да урадим у књизи, укључујући развој биљака кроз узгајање зачина. Дакле када они то заправо схвате кроз експериментисање у кухињи, они те научне концепте закаче на тај начин“, истакла је Зорана Курбалија Новичић.

Експериментисање у кухињи

Научница и мајка троје деце наглашава да експериментисање у кухињи захтева и време и стрпљење али крајњим резултатом више су него задовољни, и родитељи и деца.

„Правила сам белу чоколаду. Ја волим мамину кухињу. Ја волим експеримент, кад ставимо воду у једну чинију, бомбоне ставимо у воду и чекамо дуго“, каже шестогодишња Емилија Новичић.

Пет година старија Ксенија Новичић наводи да могу да се испрљају, намажу и играју: „Све што направимо поједемо зато што је укусно. Научили смо да није најбитнији резултат него пут до резултата“.

„Рад са мамом је доста занимљив. Сматрам да смо доста научили од маме и да сам ја научио мало да будем креативнији некако“, рекао је 14-годишњи Страхиња Новичић.

Научни кувар осим у кућним условима, може да се користи у вртићима и у предшколским установама, у узрасту када се код деце јављају прве маштовите, оригиналне замисли. Одличан је и помоћни материјал на часовима Природе и друштва или Домаћинства.

субота, 28. децембар 2024.
0° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње