Читај ми!

Данска вратила Бразилу домородачки плашт одузет у доба колонијализма

Вође домородачких племена у Бразилу прославиле су повратак, за њих, светог огртача, који је више од 300 година био изложен у музеју у Данској.

Огртач је одузет народу Тупинамба за време португалског колонијалног периода, а 335 година био је изложен у Копенхагену, у Данској. Дуг 1,8 метара, и направљен је од чак 4.000 пера црвеног ибиса. Представљен је на посебној церемонији у Рио де Жанеиру, а догађају је присуствовао и председник Бразила Луиз Инасио Лула да Силва.

Враћањем огртача истиче се колико је важно наследство предака како би се одржала њихова традиција.

„Немогуће је не ценити лепоту и снагу овог вековима старог и добро очуваног дела, чак и након толико времена ван Бразила, у иностранству. Наша је посвећеност да сачувамо ово наслеђе“, рекао је Лула, обраћајући се на церемонији.

Око 200 људи Тупинамбе је камповало је испред зграде где се одржала церемонија, а враћање драгоценог плашта прославили су уз звуке бубњева и лулама напуњеним лековитим биљем, што представља њихов начин повезивања са прецима.

„У процесу колонизације, он (огртач) је нагло, насилно одузет, одузимајући људима оно што је представљало њихову највећу снагу“, рекао је Јакуј Тупинамба, старешина групе староседелаца.

Враћање у Бразил била је компликована операција коју су координирали министарство спољних послова, бразилска амбасада у Данској, национални музеји обе земље и лидери Тупинамбе.

Била је потребна изузетна пажња да се избегне оштећење деликатног перја, а његова запечаћена кутија отворена је само једном у климатизованом окружењу, рекао је Жоао Пачеко де Оливеира, антрополог и кустос етнографских збирки Народног музеја.

Ово је први пут да је аутохтони артефакт таквог значаја враћен у Бразил, рекао је Де Оливеира.

Неколико светих огртача за које се верује да су прављени у 16. веку,  „преживело“ је и остало релативно очувало стотинама година, и изложени су у музејима широм Европе.

петак, 13. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи