Лесковац мирише на пљескавице – почела 34. Роштиљијада
У Лесковцу је свечано отворена 34. Роштиљијада, једна од три најпосећеније привредно-туристичке манифестације у земљи. Организатори очекују да до недеље светску престоницу роштиља посети око пола милиона гостију из земље и иностранства.
На лесковачкој широкој чаршији нанизане скаре већ су се ужариле. У диму од ћумура кроз руке вештих мајстора за седам дана прође око 50 тона заштићеног роштиљ меса.
„Треба имати искуства пуно. Издржавамо свакако. Јесте топло али се трудимо да одржимо традицију“, каже роштиљџија Славиша Смиљковић.
Заносном мирису, а тек укусу ђаконија са роштиља тешко је одолети. Мале, велике, гурманске пљескавице су неизоставне у лесковачком возу.
„Осим тога ћевапи, уштипци, кобасица, бела вешалица, батак, димљена вешалица, суви врат“, наводи роштиљџија Оливер Крстић.
Већ првог дана у престоницу роштиља гости пристигли са свих страна да уживају у гурманлуцима и доброј атмосфери.
Уз дефиле мажореткиња, трубаче и ватромет отворена је 34. Роштиљијада, манифестација која уз гастрономију промовише и друге симболе лесковачког краја.
„То је прилика да покажемо све оно што чини Лесковац јединственим, нашу богату кулинарску баштину, срдачност и неуморну енергију. Роштиљијада није само фестивал хране већ прави израз наше културе и традиције“, истакао је др Горан Цветановић, градоначелник Лесковца.
Наредних дана надметаће се врсни кулинари и они који тек пеку занат. Посебна атракција фестивала је припрема највеће пљескавице на свету. Све то уз богат забавни програм на градском тргу.
Коментари