Читај ми!

Црвени киоск - симбол једног времена, мирише на хот-дог и мирнија времена

Прича о једном киоску, који је био прво продајно место брзе хране у Београду, по угледу на оне са запада. Мирише на хот-дог и на нека друга, мирнија времена.

Успомену на црвене киоске брзе хране оживео је Музеј града Београда. Гостујући у Београдској хроници, Јелена Медаковић, директорка Музеја града Београда истакла је да је 1967. године, на конкурсу за избор решења за мали архитектонски објекат који је једноставно поставити на продајно место, одлучено да словеначки дизајнер Саша Махтит, врло млад уметник у настајању, однесе победу за киоск под називом „К 67". Киоск је остао симбол једног времена.

„Киоск је наручен за тадашњи ПКБ, до средине осамдесетих направљено је око 7.500 комада. Поред црвених, киосци су били прављени у белој и наранџастој боји. На Копаонику смо нашли један од њих и наручили га за наш музеј", истакла је директорка музеја.

Овакви киосци су изложени у Лонодну и Њујорку на Тајмс скверу.

„То је ремек дело индустријског дизајна, један једноставан објекат, али врло захтеван. Збирка индустријског дизајна у музеју имаће и мобилијар из Сава центра, столице, Слободине усисиваче, столице, историјске збирке, Титове збирке. Спремамо још много изложби које грађани ишчекују", рекла је Јелена Медаковић, директорка Музеја града Београда.

 

 

недеља, 26. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије