Читај ми!

Бели лепотан снимљен код обале Аустралије

Близу Златне обале Квинсленда снимљен је албино грбави кит, али нико још не може да потврди да ли је у питању познати Мигалу или можда неки његов потомак. У сваком случају, предивна животиња изазвала је велику пажњу поморских биолога широм света.

Ретки бели грбави кит снимљен код обале Квинсленда свакако подсећа на светски познатог Мигалуа, који редовно посећује аустралијску обалу током миграција.

Мигалу, име које на абориџинском значи „бели момак“, најпознатији је припадник аустралијске источне групације грбавих китова.

До 2011. године, сматрало се да је једини потпуно бели грбави кит, али је тада снимљено такође потпуно бело младунче како искаче из воде. Названо Мигалу јуниор, млади кит одушевио је биологе који се надају да ће доживети дубоку старост од 50 година.

Мигалу је први пут спажен 1991. године када је имао између три и пет година. Од тада редовно посећује аустралијску обалу током миграција, а постоји и посебан сајт посвећен њему.

„Бели момак“ је законом заштићен не само од лова већ и од праћења, јер су биолози приметили пре неколико година да је Мигалу, због велике популарности и броја туриста који бродовима желе да га виде, променио одређене навике и понашање.

Биолози ипак сматрају да на најновијем снимку није Мигалу, већ врло могуће Мигалу јуниор виђен 2011. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 07. септембар 2024.
19° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару