Извор: РТС

Врхунац врелине – у Ћуприји 41 степен, стручњаци упозоравају на опасност од топлотног удара

Врелина се наставља – у 15 часова у Ћуприји је измерен 41 степен. Стручњаци упозоравају да се избегава боравак на отвореном, као и на опасност од топлотног удара. Од сутра се очекује освежење, а најпријатније ће бити у суботу.

Најтоплији 16. јул у Београду откако се мери температура

Извештај Биљане Вранеш из Београда

ЈКП "Београдски водовод и канализација" саопштило је да је због велике хаварије на електроинсталацијама у фабрици воде "Макиш" могућ прекид у снабдевању града водом.

Додају да се ради на хитном отклањању квара и апелују на грађане да воду користе само за основне потребе.

Опширније Краће

У Београду 40 степени у 16 часова, Ћуприја и даље "рекордер" са 41

Према подацима РХМЗ-а од 16 часова, жива у термометру је и у Београду прешла 40. подељак.

У Ћуприји је и даље 41 степен, а 40 степени је измерено и у Смедеревској Паланци.

У 15 часова најтоплије у Ћуприји – 41 степен

Према подацима РХМЗ-а, у 15 часова најтоплије је у Ћуприји – измерен је 41 степен. Врло топло је и у Смедеревској Паланци са 40 степени.

У Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Зрењанину, Кикинди, Великом Градишту, Неготину, Краљеву, Крушевцу и Лесковцу измерено је 39 степени.

Температуре више од 35 степени, топлотни таласи, олује, поплаве, град величине преко пет центиметара – до половине века биће уобичајене појаве за Србију, кажу стручњаци.

Све то ће и те како утицати на здравље и безбедност људи, пољопривреду, туризам, инфраструктуру, због чега је и Влада Србије крајем прошле године усвојила Програм прилагођавања на измењене климатске услове.

Више о климатским променама у овом веку читајте у тексту Зорице Синадиновић на Сајту РТС-а.

Опширније Краће

Батут упозорава на опасне временске услове

Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" упозорио је данас, на основу најновије прогнозе, да су у 15 градова Србије максималне температуре између 38 и 41 степен наводећи да овакви временски услови представљају опасне временске услове.

Како су саопштили из "Батута", овакви услови представљу повећану вероватноћу за наступање тежих манифестација топлотног удара, попут топлотног осипа, топлотног едема, топлотне синкопе, грчева, топлотног исцрпљења.

Према прогнози, у Крушевцу, Вршцу, Великом Градишту, Ваљеву, Лозници и Сомбору, максимална температура биће 38 степени, 39 биће у Београду, Сурчину, Палићу, Новом Саду, Смедеревској Паланци и Ћуприји, у Кикинди и Зрењанину биће 40, а чак 41 у Бечеју.

На основу најновијег прогностичког материјала очекује се да топлотни талас траје до 19. јула на већини територије Србије, док у деловима јужне и западне Србије постоји потенцијална опасност од високих максималних дневних температура ваздуха.

Такође, могућ је почетак наредног топлотног таласа у периоду од 22. до 24. јула, на територији града Београда, на северу, североистоку и северозападу земље.

Прогнозиране вредности максималне дневне температуре ваздуха биће у категорији веома опасне и опасне појаве у периоду од 15. до 19. јула у већем делу Србије, а до 19. јула у централним, источним и јужним деловима (изузев у планинским областима, као и појединим западним и јужним крајевима) оне ће бити у категорији потенцијално опасне појаве.

Очекује се да максималне дневне температуре ваздуха у појединим деловима северне Србије буду у домену веома опасне и опасне појаве у периоду од 22. до 24. јула.

(Танјуг)

Опширније Краће

Без законског решења за рад на отвореном, само препоруке

У Србији још не постоји законско решење које предвиђа прекид рада на високим температурама.

Међутим, постоји препорука по којој су послодавци дужни да омогуће одмор радницима када је више од 36 степени.

Уколико послодавац одобри, рад се обуставља између 11 и 16 сати, јер се подразумева да је тежак рад на отвореном када температура достигне више од 30 степени.

Будући да код нас нема довољно грађевинских радника, и да су сви у журби да што пре заврше посао, неретко се ради у нехуманим условима.

Ресорно министарство упутило је послодавцима препоруку како да се понашају и организују рад на екстремним температурама. Послодавци морају максимално да заштите раднике.

Маја Илић из Инспектората рада рекла је да је неопходно да се од 11 до 16 поштују мере и не обављају тешки физички послови и да запослени не буду директно изложени сунчевом зрачењу.

Илићева је рекла да су инспектори на терену и да контролишу рад на отвореном и истиче да су најугроженији радници који раде на црно.

Опширније Краће

Високе температуре утичу на концентрацију возача

Високе температуре утичу на концентрацију возача па се све време апелује да се избегава вожња у најтоплијем делу дана.

Поред контроле саобраћаја, полиција на путевима Србије саветује возачима да се одмарају довољно и пију доста течности.

Иако су на асфалту, тропске врелине, патроле саобраћајне полиције и на најјачем сунцу брину о безбедности свих учесника у саобраћају.

Начелник Славиша Лакићевић каже да у овом периоду године има највише тешко повређених и страдалих у саобраћају, зато полиција спроводи како редовне тако и појачане контроле у саобраћају.

Апелује на возаче да на пут крену одморни и да праве паузе.

Опширније Краће

Пресек у 11: Београд најтоплији, на Копаонику "пријатна" 23

Београд је са 36 степени Целзијуса измерених у 11 часова међу најтоплијим градовима у Србији, указују подаци Хидрометеоролошког завода Србије (ХМЗ). 

Иста температура измерена је и у Новом Саду, Ћуприји, Кикинди, Крагујевцу и Великом Градишту. 

Најнижа температура забележена је на планинама.

На Златибору је, према последњем пресеку, измерено 28 степени, док је на Старој планини и Копаонику тренутно 24 степена Целзијусових.

Опширније Краће

Паклена врућина и у региону: Црна Гора, БиХ и делови Хрватске и данас у црвеном због високих температура

Земље региона и данас су под метео-упозорењима на топли талас, цела Црна Гора и БиХ су у црвеном, као и делови Хрватске, а предвиђене температуре ће у неким местима достизати преко 40 степени Целзијуса.

Када је о Хрватској реч, јутрос је најтоплије било у Дубровнику, 27,5 степени.

Хрватски метеоролози прогнозирају да ће се врућине наставити и у другом делу седмице, посебно на Јадрану, док ће у унутрашњости пролазно освежење донети ипак учесталији пљускови, који ће посебно изражени бити у петак.

Републички хидрометеоролошки завод Републике Српске издао је упозорење због наставка топлотног таласа на подручју целе Српске. Температура ваздуха данас ће бити и до 42 степена Целзијуса.

Црвено упозорење је и на територији целе Федерације БиХ, а температуре на подручју мостарског региона достизаће око 42 степена Целзијуса, на простору Вишеграда максималне температуре ваздуха биће између 37 и 42 степена, а на планинама око 30 степени.

И у целој Црној Гори је проглашен црвени метео-аларм због веома топлог таласа, с тим да се после подне локално могу очекивати и облачности. Максимална температура је прогнозирана од 36 до 43 степена, а УВ индекс ће бити висок – 10.

Веома топло време са температурама око и изнад 41 степен данас ће бити и на теириторији Северне Македоније, а исто време се најављује и за наредне дане. Због топлотног таласа који је захватио Републику Северну Македонију, влада је одлучила да труднице и особе старије од 60 година буду ослобођене радних обавеза до четвртка.

Опширније Краће

При крају смо овог топлотног таласа, у петак пад температуре од 3 до 5 степени, а следеће недеље максимална температура до 33 степена, каже за РТС метеоролог Горан Михајловић.

Како каже, и даље ћемо имати тропске ноћи у великим градовима, пре свега у Београду, Новом Саду и Нишу, док ће у већини места у Србији до краја месеца бити примеренија температура и хладније ноћи.

Опширније Краће

У Србији ће бити претежно сунчано и топло време са температурама од 16 до 40 степени, док је појава краткотрајних пљускова са грмљавином могућа понегде у западној половини земље. 

Кишоносни облаци остају северније од Балканског полуострва. 

Дуваће слаб до умерен ветар, у кошавском подручју и јак, југоисточни и источни, после подне у Војводини у скретању на северозападни правац.

Језгро топлог ваздуха биће изнад Београда, Крагујевца, Лознице.

У Београду ће бити претежно сунчано и веома топло, са умереним ветром и температурама до 40 степени.

На улицама ће бити много топлије. Зато избегавајте дужи боравак на отвореном.

Истовремено, РХМЗ упозорава на веома изражен топлотни талас, уз мањак падавина, који се наставља и у првој половини ове седмице, када ће у већини места максималне температуре бити у интервалу од 35 до 40 степени уз тропске ноћи у урбаним срединама.

Пажљиво слушајте савете пре свега лекара: носите лагану одећу, редовно пијте терапију и доста течности, и не излазите напоље ако не морате.

Читај ми!