Извор: РТС

Евакуисано 15 људи због невремена, без струје делови Војводине и Београда, пао кран на Новом Београду, привремено затворен аеродром "Никола Тесла"

Невреме праћено снажним ветром, јаком кишом и грмљавином погодило је Србију. Припадници Сектора за ванредне ситуације евакуисали су 15 особа. Делови Војводине, Београда, Крагујевца, Алексинца су без електричне енергије, а олуја је направила штету у више места. Привремено је затворен аеродром "Никола Тесла", а проблема има и у железничком саобраћају.

Извештај репортера РТС-а (23.20)

Јак ветар у Врању, није пријављена штета

И у Врању је током вечери дувао јак ветар, а за сада нема пријављене штете. После мало више од пола сата, ситуација се смирила.

Кише око поноћи није било.

Опширније Краће

Уклањају се последице невремена у Шапцу

По престанку кише, три екипе ЈКП ”Стари град” из Шапца изашле су на терен. Радници зеленила ове ноћи уклањају дрвеће и грање са главних саобраћајница које је оборио ветар, док запослени у служби јавне хигијене чисте лишће са Трга, шеталишта и прилаза јавним установама.

Највише стабала пало је у улицама кнеза Милоша и Кајмакчаланској. Улица краља Милана у којој је пао лим са крова зграде, затворена је за саобраћај.

Опширније Краће

Нормализован саобраћај на ауто-путу од Баточине до Ћуприје

На ауто-путу Е-75, од петље Баточина до петље Ћуприја нормализован саобраћај након престанка временских непогода, саопштили су “Путеви Србије“.

Све учеснике у саобраћају саветују да због своје безбедности и безбедности других, поштују саобраћајне прописе и прилагоде брзину кретања условима на путу.

Опширније Краће

Олуја однела кућицу за наплату паркинга у Крагујевцу, невреме и у Аранђеловцу и Тополи

Од 15 евакуисаних широм Србије, троје је из Крагујевца, где је ветар обарао дрвеће и носио контејнере.

У Лепеничком булевару у центру града преврнула се кућица за наплату паркинга и спасена је једна особа која се у њој налазила.

Брзом интервенцијом ватрогасаца, из аутомобила на које је пало дрво код Музичке школе у Крагујевцу евакуисано је двоје људи.

Тренутно се ради на рашчишћавању улица и саобраћајница на које је јак ветар нанео грање и шут, а има и палог дрвећа и контејнера.

Како је за РТС потврдио Зоран Кочовић, начелник Управе за ванредне ситуације, све екипе те службе су на терену, као и из крагујевачких комуналних предузећа.

Екипе Електродистрибуције раде на отклањању кварова на електроммрежи, како би што пре, делови града који немају, добили струју.

Невреме је захватило и Аранђеловац и Тополу, а највише штете има на територији Крагујевца.

Опширније Краће

Олуја у Нишу ломила дрвеће, половина Алексинца без струје

Јако невреме стигло је и до Нишавског округа. У Нишу грађани пријављују поломљено дрвеће у делу Булевара Немањића и другим централним улицама.

Нема струје на половини територије општине Алексинац, где је такође невреме направило штету.

За сада нема пријављених интервенције Сектора за ванредне ситуације.

Крушевац – улице под водом, падао лим са кровова

Неколико улица у Крушевцу је под водом због чега је прекинут саобраћај.

Падао је лим са кровова, јавља дописница РТС-а.

Дрво пало на девојчицу у Новом Саду, ветар оборио мушкарца са скутера

Услед невремена дрво је пало на дванаестогодишњу девојчицу у улици Каће Дејановић у Новом Саду.

Девојчица је збринута на лицу места и након збрињавања довезена на одељење дечије хирургије у Дечијој болници. У свесном и стабилном је стању, потврдио је за РТС др Зоран Круљ, портпарол новосадске Хитне помоћи.

Поред тога, у Булевару Европе ветар је оборио са скутера 74-годишњег мушкарца.

Опширније Краће

Вучић: Последице невремена ћемо решити, само да нема жртава

Председник Александар Вучић изјавио је да ће се по повратку у Београд бавити последицама невремена које је захватило Србију и изразио наду да нема жртава.

"Само се надам да нема жртава, све остало ћемо решити", рекао је председник новинарима у Бриселу где је данас разговарао са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтебергом о ситуацији на Косову и Метохији.

Опширније Краће

Без струје делови Крагујевца, апел грађанима да остану у својим домовима

Невреме је погодило и Крагујевац. Дошло је до прекида у снабдевању електричном енергијом у насељу Петровац, Страгари, Грошница, Драгобраћа.

Има и палог дрвећа, потврдио је за РТС начелник Управе за ванредне ситуације Зоран Кочовић.

Велики број интервенција је у току, а сви припадници Сектора за ванредне ситуације, ватрогасци спасиоци и представници јавних комуналних служби су на терену.

Стање је под контролом, каже Кочовић и апелује на грађане да остану у својим домовима.

Уколико им је потребна помоћ, могу да се обрате Управи за ванредне ситуације и ватрогасцима спасиоцима на телефон 034-193 или 034-1985 и 034-505-800.

Опширније Краће

Велики број кварова и оштећења на нисконапонској мрежи

Забележен је већи број кварова и оштећења на нисконапонској мрежи, посебно у Војводини, на територијама општина Сремска Митровица, Бачка Паланка, Шид, Рума, Темерин, као и на подручју града Новог Сада, саопштено је из предузећа "Електродистрибуција Србије".

"Снажно невреме погодило је и Београд, где је изазвало повећан број кварова на нисконапонској мрежи, посебно на подручју Бановог Брда, подавалских насеља и Жаркова, као и на територији Обреновца", додаје се у саопштењу.

Невреме је, додају, изазвало и већи број кварова на подручју општина Ваљево и Смедеревска Паланка.

"Све расположиве екипе Електродистрибуције су на терену и раде на отклањању кварова, у најкраћем могућем року", наводи се.

Опширније Краће

Ватрогасци спасили 15 особа

Припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије из олујног невремена које је погодило у вечерњим часовима Србију спасили су 15 особа.

Десторо људи, међу којима је било петоро деце, ватрогасци су спасили из шуме у Беочину у насељу Дунав, а једна жена је спасена у Бегечу из аутомобила.

Из чамца на који је пало дрво на Рибарском острву у Новом Саду ватрогасци су спасили човека, док су крагујевачки ватрогасци-спасиоци спасили три особе.

Фото: МУП Србије

Проблеми и на појединим пругама

Због великог невремена, падавина и олујног ветра током вечери, на појединим пругама у Србији дошло је до проблема у напајању контактне мреже изнад колосека струјом и пада дрвећа на колосек, што је проузроковало тешкоће у функционисању железничког саобраћаја на неким деоницама, саопштило је предузеће "Инфраструктуре железнице Србије".

Како наводе, стручне службе и дежурни тимови су сви на терену и раде на отклањању последица невремена на појединим пругама у што краћем року и стварању услова за што брже поновно успостављање редовног железничког саобраћаја.

"Током вечери, услед великог невремена, због нестанка напона у контактној мрежи изнад колосека проблема је било у функицонисању железничког саобраћаја на деоници барске пруге између Ресника и Ражане, затим између Краљева и Пожеге, као и на делу пруге Кукујевци – Шид – државна граница", наводи се.

"Због пада дрвета на колосек привремено је за саобраћај возова био затворен део пруге Штитар – Лешница. Због невремена је нестао напон у контактној мрежи и на прузи Нови Сад Ранжирна – Нови Сад, а саобраћај између Новог Сада и Петроварадина одвија се по једном колосеку. Без напона су од 20.05 до 20.17 сати били и леви колосек пруге Земун – Нови Београд, као и железничка станица Београд Центар, а проблема у напајању контактне мреже изнад колосека струјом има и на пругама Београдског железничког чвора", додаје се у саопштењу.

Дежурне екипе "Инфраструктуре железнице Србије" успевају да у изузетно кратким роковима отклоне последице невремена и у кратким роковима пруге поново оспособе за саобраћај. Екипе ће и током ноћи наставити да дежурају, како би што пре могле да реагују и отклањају последице невремена на појединим пругама у Србији, закључује се у саопштењу.

Опширније Краће

Привремено затворен београдски аеродром

Услед изразито неповољних временских услова у Београду, дошло je до привременог затварања београдског аеродрома због чега је могуће да ће доћи до преусмеравања појединих летова на алтернативне аеродроме, кашњења, потенцијално и отказивања појединих летова који су планирани током вечери и ноћи, саопштено је из "Ер Србије".

Како се наводи, поред тога, пре полетања вечерашњег лета "Ер Србије" ЈУ638 између Београда и Кракова, током таксирања, услед лошег времена и снажног леђног ветра, последично су се укључили противпожарни индикатори на оба мотора на авиону.

"Превентивно су се активирале боце за гашење пожара. Извршене су неопходне провере, посада је спровела све неопходне активности у складу са процедурама, а безбедност путника ни у једном тренутку није била угрожена", истиче се у саопштењу.

О наставку лета, додају, биће накнадно одлучено.

У саопштењу се истиче да за више информација моле путнике да позову Контакт центар "Ер Србије" на 0800 111 528 из Србије, на +381 11 311 21 23 из иностранства, да посете сајт airserbia.com или "Ер Србија" странице на друштвеним мрежама.

Опширније Краће

Јак ветар обарао дрвеће у Београду

Јак ветар је и у Београду обарао дрвеће, јавља извештач РТС-а.

Поједини делови града – Баново брдо, Жарково и Звездара остали су без струје.

У многим деловима града причињена је штета, а грађани који су се нашли на отвореном бежали су са улица због јаког ветра и кише.

Извештај Зорана Слепчевића

Делови Војводине и Београда без струје

Поједини делови Војводине и Београда су без електричне енергије.

Како РТС сазнаје, испало је неколико далековода на високом напону, а још се лоцирају кварови.

У предузећу "Електромрежа Србије" је речено да ће екипе изаћи на терен чим прође невреме.

Такође, доста проблема има и на нисконапонској мрежи.

"Све детаљније информације имаћемо током вечери", речено је РТС-у у предузећу "Електродистрибуција Србије".

Шабац – срушио се лим са зграде, падао цреп са кућа, поломљено дрвеће

Невреме је направило штету и у Шапцу. Срушио се лим са зграде у улици Краља Милана у том граду, а падао је цреп са кућа, поломљено је дрвеће и срушени саобраћајни знаци, јавља дописница РТС-а.

Пао кран на Новом Београду

Снажан ветар оборио је кран на Новом Београду.

МУП објавио упутство како се понашати током олује

МУП је објавио упутство грађанима како да се понашају током олује и удара грома.

Јако невреме праћено олујним ветром и кишом погодило је више градова у Србији. У Нови Сад невреме је стигло нешто после 19 сати, јавља дописник РТС-а.

Невреме је погодило и Лозницу, Шабац, Шид, Сремску Митровицу, Ириг, Смедерево, Бачку Паланку.

Невреме је стигло и у Београд, Крагујевац, Краљево, Чачак, Ниш.

Киша праћена јаким ветром тридесетак минута падала је и у Богатићу. Са појединих кућа пао је цреп, али према речима надлежних, већих проблема није било, јавља дописник РТС-а.

На друштвеним мрежема шире се снимци снажне олује која је захватила Србију.

Републички хидрометеоролошки завод претходно је упозорио да јако невреме праћено грмљавином које је захватило Хрватску стиже и у Србију.

Највиши, црвени степен упозорења издат је најпре за Срем, Мачву и Доње Подриње, одакле ће се преко југа Војводине, западне Србије, Шумадије и Београда премештати брзо на исток.

Невреме је погодило претходно и Словенију и Хрватску, а четири особе изгубиле су живот у те две земље.

РХМЗ је раније упозорио да се од данас до суботе увече очекују јаке грмљавине и брзи развој суперћелијских облака.

Читај ми!