Извор: РТС

Вучић са Столтенбергом: Доставили смо писмену документацију о прогонима и нападима на Србе

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је на састанку у Бриселу са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом затражио да НАТО преузме контролу и обезбеди живот достојан човека Србима на КиМ. Чуваћемо мир и наш народ на КиМ, али тежак је период пред нама, потребна нам је сарадња са Кфором и НАТО, поручио је Вучић.

Обраћање председника Вучића после састанка са Столтенбергом

"Било је мањих прелазака преко административне линије, професионално смо деловали"

Вучић је рекао да је Србији потребна сарадња са Кфором, са НАТО-ом.

"Било је мањих прелазака око административне линије на разне начине, веома смо професионално деловали, они су задовољни због тога у претходним данима", истакао је председник.

"Замолићу пуштене Србе да не напуштају Косово и Метохију"

Председник је рекао да ће ускоро позвати три Србина који су пуштени из притвора.

Замолиће их, истиче, да не напуштају Косово и Метохију упркос тортури којој су били изложени.

"Приштини не верујем ништа, њихов циљ је да се спроведе политика Енвера Хоџе"

Вучић је истакао да људима у Приштини не верује ништа, јер је њихов циљ да се спроведе политика Енвера Хоџе - Косово без Срба, уједињење са Албанијом.

"То је коначна политика. Када то видите, ја не могу да им се осмехујем. Не могу да будем допадљив и шармантан било коме", рекао је председник.

"Ескобаров извештај бољи него пре два месеца"

Вучић је, поводом извештаја који је специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар представио у Комитету за спољне послове Представничког дома Конгреса, нагласио да је тај извештај био много бољи него пре два месеца.

"Када сте то могли да чујете бољи извештај у америчком Конгресу по питању Косова и Метохије, када тачно од 1995. године? Па никада, наравно. Када сте могли да чујете да Србија није једини кривац за ове године, па нисте", указао је председник.

"Народ на КиМ штите три ствари: њихово јединство, држава Србија и међународно јавно право"

Председник Србије поручује да је циљ да сачувамо мир, иако постоје проблеми јер ствари измичу контроли због једног човека и једне владе.

"Али наша је дужност да се боримо за мир, јер имамо шта да изгубимо", нагласио је Вучић.

Поручује да наш народ на Косову и Метохији штите три ствари.

"Под један: јединство, борбе и храброст нашег народа на КиМ. Под два, то је држава Србија која је увек са њима. И под три: то је међународно јавно право и то што бар донекле морају да се поштују норме тог права. И бићу искрен, једина институција која нешто ради, како тако, у очувању мира и безбедности јесте Кфор", истакао је председник Србије.

"Тражио сам значајнију улогу Кфора"

Вучић је истакао да је данас тражио значајнију улогу Кфора у смиривању тензија.

Упитан да ли НАТО може да уразуми Аљбина Куртија, истиче да НАТО то може, "а да ли ће хтети, то ћемо да видимо".

Вучић: Ми смо спремни за сва изненађења и грађани не треба да брину

Председник Србије је рекао да је током разговора у Бриселу било пуно конкретних порука и да је он говорио о суштини разговора, а било је пуно детаља и питања о којима смо говорили.

"Није Куртијева изјава проблематична само у делу где најављује нови прогон Срба, већ постоји много већи правни проблем  ато је да по Резолуцији 1244 УН ОВК или нешто што на то личи не може да постоји на КиМ, а сам Курти каже да је косовска полиција наследница ОВК а то не може да постоји", рекао је Вучић.

Говорећи о наоружавању косовских снага председник Србије каже да Србија преузимамо мере да заштити своје грађане.

"Мислите да не умемо да сагледамо и бројност и оружје, грађани не треба да брину јер имају одговорно руководство. Ми смо спремни за сва изненађења и за нас изненађења по том питању нема", рекао је Вучић.

Вучић: Верујем да ће наша молба НАТО-у уродити плодом

Председник Вучић изразио је уверење да ће захтев који је Србија упутула НАТО-у уродити плодом или већом пажњом алијансе, али је и додао да се плаши, када сумира разговоре вођене данас у Бриселу, ''да нисмо на путу који би нам гарантовао сугруност и безбедност''.

"Плашим се да нисмо на путу који би нам гарантовао сигруност и безебдност, али верујем да ће и ова наша молба или захтев НАТО-у уродити плодом или њиховом већом пажњом. Сигуран сам да не желе да Срби буду протерани са вековних огњишта", рекао је председник новинарима.

Вучић: Затражили смо већу безбедност и сигурност за наш народ на КиМ

Председник Вучић је рекао да је данас имао састанке са Лајчаком и Столтенбергом у Бриселу.

Затражио сам од НАТО-а и Кфора да провери своју улогу у скалду са Резолуцијом 1244, генералном секретару НАТО-а доставили писмену документацију о прогонима Срба, рекао је Вучић после разговора са Столтенбергом.

Са Столтенбергом сам имао коректан разговор, био је важан састанак, изнели смо чињенице и затражили већу безбедност и сигурност за наш народ на КиМ.

Указали смо Столтенбергу да по Резолуцији 1244 ништа што представља контитунитет ОВК не може да постоји на КиМ, а о чему говори Курти, истакао је Вучић.

Он је, како је рекао, како најмањи заједнички именитељ у разговору са специјалним изаслаником Мирославом Лајчаком навео  жељу да се дође до деескалације што пре, али, додао је, "то свакако неће бити лако".

Затражио сам од НАТО и Кфора да спроводe своју улогу у складу са Резолуцијом 1244 и повељом УН, рекао је председник Вучић новинарима после састанка са Столтенбергом. 

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је уочи разговора са Александром Вучићем да Алијанса наставља да осигурава безбедност кретања за све заједнице на Косову и Метохији.

Поводом сукоба Срба са припадницима Кфора, истакао је да су напади на мисију НАТО-а на КиМ неприхватљиви. “Појачали смо присуство као реакцију на повећање напетости на северу. Наставићемо да обезбеђујемо спровеђење нашег мандата на непристрасан начин“, поручио је Столтенберг.

Иначе, разговори у Бриселу на нивоу главних преговарача су завршени без директног састанка делегације Београда и Приштине.

Читај ми!