Читај ми!

Враћају се тропски дани – РХМЗ поново пали аларме, какав ће бити септембар

Освежење које је стигло после низа тропских дана је краткотрајно и већ крајем седмице очекује се нови пораст температуре, каже метеоролог Слободан Совиљ. Према његовим речима, постоји велика вероватноћа да овај август буде најтоплији у историји мерења у Србији.

У неким деловима Европе екстремно високе температуре, у другим рекордне количине падавина и поплаве. Нижу се црвени метео-аларми код нас, али и широм континента. 

Метеоролог Слободан Совиљ рекао је да постоји велика вероватноћа да овај август буде најтоплији у историји мерења у Србији.

Освежење које је стигло после низа тропских дана је, каже Совиљ, краткотрајно и већ крајем седмице очекује се нови пораст температуре.

У петак ће, према његовим речима, бити до 34, а у суботу и недељу до 36 степени Целзијуса и поновно издавање наранџастог метеоаларма.

"Данас пратимо излазак новог фронталног система са северозапада који ће поподне и увече локално на територији Војводине, западне и југозападне Србије, условљавати мало интензивније процесе, и због тога саветујемо редовно праћење најава и упозорења РХМЗ-а“, рекао је Совиљ.

Сутра се очекује краткотрајна киша понегде у централној и јужној Србији, док ће на северу и западу бити суво са дужим сунчаним интервалима.

Mаксималнa температурa ће бити од 28 до 32 степена, међутим, у петак, суботу и недељу следи нови пораст температуре, до 36 степени.

"У већини места биће претежно сунчано, међутим, ваздушна маса неће баш бити у потпуности стабилна, што значи да у планинским пределима, поготово на југу Србије, треба рачунати на неки изолован и краткотрајан пљусак у поподневним сатима, међутим, то ће бити ретка појава", рекао је Совиљ.

Слично ће, каже, бити и почетком наредне седмице - у понедељак 35 до 36 степени у већини места, у  уторак мањи пад температуре, али од среде поново топло и углавном суво време.

"Завршићемо и овај август у знаку тропских дана у интервалу температура од 30 до 35 степени. То значи да неће бити неких битнијих промена и све у свему, када се овај август буде завршио, имаћемо те комплетне статистичке податке, али је заиста велика вероватноћа да овај август буде најтоплији у историји наших мерења", рекао је Совиљ.

Какав нас септембар очекује

У септемабар ћемо, како каже, са великом вероватноћом ући са тропским данима.

"То значи да ћемо у првим данима септембра имати максималне температуре између 30 и 35 степени, а како буде одмицао и даље ће бити доста летњих дана са температуром преко 25 степени", рекао је Совиљ. 

Падавине ће, каже, бити чешће у другој половини септембра, што значи да ће тај сушни период бити у првој половини месеца.

"Гледајући целокупну јесен, ипак ћемо сачекати на неко озбиљније захлађење и  кишовите дане у низу,  у септембру доминираће лепо, суво и надпросечно топло време", рекао је метеоролог Совиљ.

среда, 21. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару