Извор: РТС

Ганц: Израел да се усмери на Хезболах – каснимо; Лавров: Блиски исток је на ивици великог регионалног рата

Сукоб Израела и Хамаса – 339. дан. Најмање 14 особа је страдало, а 43 су повређене у израелском нападу током ноћи на сиријску провинцију Хама, јављају сиријски државни медији. Бивши члан израелског ратног кабинета Бени Ганц изјавио је да Израел треба да усмери пажњу на Хезболах, као и да већ у томе касни. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров оценио је да је Блиски исток на ивици великог рата.

Гутерес: Током свог мандата нисам видео оволико смрти и разарања као у Гази

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес изјавио је да су УН понудиле да надгледају евентуални прекид ватре у Гази и рекао да током седам година свог мандата, никада није видео оволико смрти и разарања као у Гази.

Он је за АП рекао да је "нереално" помислити да би УН могле да имају неку улогу у Гази у будућности, било да управља територијом или да пошаље мировњаке, јер Израел вероватно неће да прихвати ту улогу УН.

Међутим, он је рекао да ће "УН бити у могућности да подржи било какав прекид ватре".

УН су имале посматрачку мисију на Блиском истоку, познату као УНТСО, од 1948. године, али "са стране УН, то је једно од решења која су на столу", додао је.

"Наравно, бићемо спремни да урадимо све што међународна заједница затражи од нас. Питање је да ли ће стране (у сукобу) прихватити то, а конкретно, да ли ће Израел пристати", напоменуо је Гутерес. 

(Танјуг)

Опширније Краће

Борељ и Ел Сиси разговарали о ситуацији у Појасу Газе

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ разговарао је са председником Египта Абделом Фатахом ел Сисијем у Каиру о ситуацији у Појасу Газе и о потреби да се спречи даља ескалација. 

Опширније Краће

Техеран оптужио Израел да је извео "злочиначки напад" на централни део Сирије

Техеран је оптужио Израел да је извео "злочиначки напад" на централни део Сирије у којем је, пренели су државни сиријски медији, страдало најмање 14 људи.

Најмање 14 особа је страдало, а 43 су повређене синоћњем израелском нападу на сиријску провинцију Хама.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Највиши суд у Индији одбио да забрани испоруку оружја Израелу

Врховни суд Индије одбацио је данас поступак којим се тражило издавање налога савезној влади да обустави дозволе индијским фирмама које извозе оружје у Израел, пренела је Анадолија.

"Не можемо улазити у домен државне спољне политике", објавио је Врховни суд Индије.

Како се наводи, индијске фирме, које се баве извозом оружја, могу бити тужене само због кршења уговорних обавеза и да се стога не може зауставити испорука оружја.

У тужби у којој се позива на заштиту јавног интереса, а коју је овог месеца покренуло око десетак особа наводи се да је "Индију међународни закони обавезују  да не испоручује војно оружје државама кривим за ратне злочине, јер се сваки извоз може користити у озбиљним кршењима међународног хуманитарног права".

Влада Индије још се није оглашавала у вези с испоруком оружја Израелу.

(Танјуг

Опширније Краће

Нове рације израелских снага на Западној обали, ухапшено најмање 12 Палестинаца

Најмање 12 Палестинаца ухапшено је у ноћним рацијама израелске војске на Западној обали, саопштило је Друштво палестинских затвореника и Комисија за питања затвореника.

Овај број укључује једну новинарку и неколико бивших затвореника.

До хапшења је дошло током израелских војних напада на Рамалу, Хеброн, Бетлехем, Калкилиyу и окупирани источни Јерусалим, саопштиле су организације.

Додали су да је 20 особа стављено у административни притвор – без суђења или доказа о преступу. То укључује три жене из Хеброна, од којих су двије студенткиње.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Лавров: Блиски исток је на ивици великог регионалног рата

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров оценио је да је Блиски исток на ивици великог рата.

"Блиски исток је поново на ивици великог регионалног рата и наша заједничка одговорност је да спречимо да се то догоди", рекао је Лавров у Ријаду на седници Стратешког дијалога Русија-Савет за сарадњу арапских држава Залива, преноси РИА новости.

Министар је навео да је неспособност светске заједнице да заустави борбе у Појасу Газе довела до наглог погоршања војно-политичке ситуације на целом Блиском истоку: од границе Либана и Израела до Црвеног мора, а истовремено, сукоб између Израела и Ирана достигао је нови опасан ниво.

Лавров је истакао да без решавања палестинско-израелског проблема Блиски исток неће моћи да се стабилно развија и додао је да Русија сарађује са свим странама.

Заузврат, премијер и министар спољних послова Катара, Мухамед бин Абдулрахман ел Тани, током свог говора указао је на потребу увођења примирја у Појасу Газе. 

Он је тај корак назвао кључним фактором за успостављање трајног мира на Блиском истоку, због чега земље треба да сарађују.

Лавров, који је јуче стигао у Ријад, већ је имао састанак са генералним секретаром Савета Јасемом ал Будеивијем, као и са министром спољних послова Саудијске Арабије Фејсалом бин Фарханом.

(Танјуг

Опширније Краће

Израелска војска наредила евакуацију северозападног дела Појаса Газе 

Израелска војска је издала нова наређења о евакуацији северозапада Појаса Газе одакле тврде да су палестински екстремисти јуче испалили ракете на оближњи израелски град Ашкелон.

Војска је саопштила да је пресрела један пројектил, док је други пао у море.

Израел је у првим недељама рата изазваног Хамасовим нападом 7. октобра 2023. наредио евакуацију целог северног дела Појаса Газе, укључујуц́и највец́и град на тој територији.

Већина становника је послушала наређења и кренула на југ, али их је до 300.000 остало на северу, где су ваздухопловне и копнене операције Израела изазвале велика разарања.

Око 90 одсто од предратна 2,3 милиона становника Појаса Газе расељавано је у 11-месечном рату, често више пута.

Стотине хиљада људи је угурано у шаторске логоре дуж обале са мало јавних служби и помоћи или сасвим без њих.

(Times of Israel, Al Jazeera, Reuters)

Опширније Краће

Власти у Гази: Од 7. октобра убијено 40.988 Палестинаца

Најмање 40.988 Палестинаца је убијено, а 94.825 је рањено у израелској војној офанзиви на Појас Газе од 7. октобра, саопштило је Министарство здравља у тој енклави.

(Al Jazeera)

Комесар УН за људска права: Окончање рата у Гази је апсолутни и хитан приоритет

Високи комесар УН за људска права Фолкер Тирк изјавио је данас да је окончање скоро једногодишњег рата у Гази приоритет и затражио од земаља да реагују на, како је рекао, "очигледно непоштовање Израела према међународном праву на окупираној палестинској територији".

"Окончање тог рата и спречавање потпуног регионалног сукоба је апсолутни и хитан приоритет", рекао је Тирк у свом уводном говору на почетку петонедељне седнице Савета УН за људска права у Женеви.

Он је истакао да државе не смеју и не могу да прихвате очигледно непоштовање међународног права, укључујући обавезујуће одлуке Савета безбедности и налоге Међународног суда правде, ни у овој ни у било којој другој ситуацији.

Израел је одбацио то мишљење и назвао га једностраним.

(Reuters

Опширније Краће

УН: Државе да реагују због израелског непоштовања међународног права

Шеф УН за људска права Волкер Турк изјавио је да је окончање скоро једногодишњег рата у Гази приоритет и затражио од земаља да делују због, како је рекао, "очигледног непоштовања" међународног права Израела.

"Државе не смеју да прихвате очигледно непоштoвање међународног права, укључујући обавезујуће одлуке СБ УН и наредбе Међународног суда правде ни у овој, нити у било којој другој ситуацији", рекао је Турк.

(Reuters)

Опширније Краће

Напад на Нахарију, погођена зграда

Израелска војска потврдила је да су две беспилотне летелице лансиране из Либана на приморски град Нахарију. 

Један дрон погодио је зграду, а у нападу нема повређених. 

(Times of Israel)

Мајка таоца: Одбукција показала да ми је син убијен

Мој син је киднапован жив и требало је да се врати жив, а мртав je, убијен, изјавила је мајка таоца Јагева Бухштава, истакавши обдукцијски извештај о смрти њеног сина показује да је погубљен.

ИДФ је извукла у августу тела шест талаца из Кан Јуниса, међу којима је и било Бухштаве.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Иран осудио напад на Сирију

Техеран је оптужио Израел да је извео "злочиначки напад" на централни део Сирије у којем је, пренели су државни сиријски медији, страдало најмање 14 људи.

"Снажно осуђујемо овај злочиначки напад ционистичког режима на сиријском тлу", рекао је ирански портпарол министарства спољних послова Насер Канани.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Расте број страдалих у Сирији – 14 страдалих, 43 повређена

Најмање 14 особа је страдало, а 43 су повређене у израелском нападу у току ноћу на сиријску провинцију Хама, преносе сиријски државни медији. 

(Reuters)

Ганц: Израел да усмери пажњу на Хезболах, већ каснимо

Бивши члан ратног кабинета Бени Ганц каже да би Израел требало да усмери фокус ка Хезболаху и либанској граници, упозоривши да већ касне с тим.

"Имамо довољно снага да се носимо са Газом. Требало би да се концентришемо на оно што се дешава на северу", рекао је Ганц у Вашингтону.

Ганц је рекао да је прича о Хамасу "стара вест", као и да је Израел у стању да нападне Либан ако је потребно.  

(Times of Israel)

Опширније Краће

Хиљаде људи на улицама Амана славило убиство тројице Израелаца

На улицама главног града Јордана Амана хиљаде људи прослављало је након што је јордански возач камиона убио тројицу Израелаца на прелазу Аленби моста између Јордана и окупиране Западне обале, тврдећи да је нападач осветио смрт хиљада Палестинаца у рату у Појасу Газе.

На видео-снимцима постављеним на друштвеним мрежама види се како се током окупљања на улицама Амана у недељу пали ватромет.       

Види се и како људи машу јорданским заставама, а постоје извештаји и да су израелске заставе спаљене на тим скуповима, наводи Тајмс ов Израел.       

Јордан је саопштио да истражује напад на граничном прелазу, али још није осудио пуцњаву, наводи израелски портал.    

(Times of Israel)

Опширније Краће

Напад на сиријску провинцију Хама – страдало четворо

Најмaње четири цивила су погинула у израелским нападима на провинцију Хама у Сирији, јављају тамошњи медији.

Још 13 људи је повређено, наводе локални званичници. 

Сиријски државни медији пренели су и да су напади изазвали два пожара.

Израел није коментарисао ове медијске извештаје.

(Reuters)

Опширније Краће

Настављају се операције израелске војске (ИДФ) широм Појаса Газе, а у последња 24 сата интензивне борбе водиле су се у подручју Кан Јуниса и предграђа града Газе, као и на Западној обали.

Тројица Израелаца убијена су у нападу возача камиона на граници између Западне обале и Јордана. Нападача, који је био јордански држављанин, убрзо је усмртила израелска полиција. Гранични прелаз је затворен, а отварање се очекује у току дана. Ипак, Гардијан у овом догађају види опасност од ширења сукоба на Блиском истоку.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху је поводом напада истакао да "Израелци живе у окружењу убилачке идеологије предвођене иранском осовином зла". Палестински Исламски џихад напад код границе са Јорданом карактерише као "херојски подвиг". 

ИДФ је оборио дрон из правца Либана, а потом су се у градовима на северу Израела зачуле сирене за ваздушну опасност у серији нових наизменичних акција Хезболаха и израелске војске око Голанске висоравни. Оборена је већина дронова и нема људских жртава.

Црвени полумесец Катара и Агенција Уједињених нација за палестинске избеглице (УНРВА) потписали су споразум вредан 4,5 милиона долара за помоћ више од 4.400 палестинских радника и пацијената који се налазе на Западној обали.

Читај ми!