Извор: РТС

Тројица Израелaца убијена на граници Западне обале и Јордана; нове жртве ИДФ-а у предграђу Газе

Сукоб Израела и Хамаса – 338. дан. Тројица Израелца погинула су у нападу на граничном прелазу између Западне обале и Јордана. Израелске и јорданске власти затвориле су тај прелаз због навода да је нападач прешао из Јордана на Западну обалу на том месту. Полиција је ликвидирала нападача који је био Јорданац. У операцијама ИДФ-а у Џабалији и широм Газе погинуло је више Палестинаца, за које израелске власти тврде да су борци палестинских паравојних формација. УН и катарски огранак Црвеног полумесаца потписали су споразум о помоћи Палестинцима на Западној обали.

Хиљаде људи на улицама Амана славе убиство тројице Израелаца на прелазу Аленби мост

Хиљаде људи славе вечерас на улицама главног града Јордана, Амана, након што је јордански возач камиона јутрос убио тројицу Израелаца на прелазу Аленби мост између Јордана и окупиране Западне обале, тврдећи да је нападач осветио смрт хиљада Палестинаца у рату у Појасу Газе.

На видео-снимцима постављеним на друштвеним мрежама види се како се током окупљања на улицама Амана пали ватромет.

Види се и како људи машу јорданским заставама, а постоје извештаји и да су израелске заставе спаљене на тим скуповима.

Јордан је саопштио да истражује јутрошњи напад, али још није осудио пуцњаву, наводи израелски портал.

Израел и Јордан потписали су мировни споразум 1994. године и имају блиске безбедносне везе.

Десетине камиона дневно прелазе из Јордана, са робом из Јордана и Залива која снабдева и окупирану Западну обалу и израелска тржишта.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Јорданац убио Израелце у пограничном подручју – ширење сукоба на Блиском истоку

Тројица убијених Израелаца на граници Западне обале и Јордана били су цивилни радници граничне службе, а нападач јордански возач камиона, пише Гардијан, позивајући се на своје изворе на Блиском истоку.

Возач је отворио ватру на израелске чуваре на Аленби мосту преко реке Јордан, наводећи да то може да указује да се сукоб из Појаса Газе шири у региону.

Израелска војска је саопштила да се терориста камионом приближио подручју Аленби моста из Јордана, да је затим изашао из возила и запуцао на израелске безбедносне снаге које су деловале на мосту, и елиминисале га.

Јордан је саопштио да је отворио истрагу о пуцњави и да је гранични прелаз затворен, а Тајмс ов Израел преноси да би мост поново требало да ради од сутра.

Израел је затворио сва три своја копнена гранична прелаза са Јорданом, а војска је блокирала град Јерихон на Западној обали, који се налази у близини прелаза Аленби мост, због сумње да су други потенцијални нападачи већ били ушли у то подручје.

Граница је углавном мирна откако су Израел и Јордан потписали мировни споразум 1994. године.

(The Guardian, Times of Israel)

Опширније Краће

Сирене за ваздушну опасност на северу Израела

Сирене за ваздушну опасност чуле су се у неколико градова на северу Израела, два сата после обарања дрона за који израелска војска тврди да припада Хезболаху.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Четворо Палестинца погинуло у близини града Газе

Четворо Палестинца погинуло је у области Сабра, јужно од града Газе, пише палестинска новинска агенција Вафа.

(WAFA)

Опширније Краће

Црвени полумесец Катара и УН помажу Палестинцима на Западној обали

Црвени полумесец Катара и Агенција Уједињених нација за палестинске избеглице (УНРВА) потписали су споразум вредан 4,5 милиона долара за помоћ више од 4.400 палестинских радника и пацијената који се налазе на Западној обали.

Средства долазе из катарског Државног фонда за развој.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху дуго је упућивао позиве да се УНРВА расформира, оптужујући је за антиизраелско понашање.

Неколико земаља обуставило је финансирање УНРВА после оптужби Израела да су поједини запослани у тој агенцији били умешани у напад Хамаса на Израел 7. октобра, који је покренуо рат у Гази.

Већина донатора је од тада обновила финансирање.

Током сукоба у Гази убијено је 195 запослених у УНРВА.

Агенција пружа образовну, здравствену и другу помоћ милионима Палестинаца у Појасу Газе, Западној обали, Јордану, Сирији и Либану.

(Reuters)

Опширније Краће

ИДФ оборио дрон из правца Либана

Израелска војска тврди да је оборила дрон који је, како наводе, нарушио ваздушни просто земље из правца Либана.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Исламски џихад: Убиства Израелаца на Западној обали херојски подвиг

Палестински исламски џихад (ПИЈ) окарактерисао је напад у ком су данас убијена тројица Израелца на граници између Западне обале и Јордана као херојски подвиг.

''Овај херојски напад и слични су једини одговор који америчка администрација разуме", поручили су из ПИЈ-а у саопштењу.

Израел и Јордан су саопштили да ће прелаз "Краљ Хусеин", куда је прошао нападач, остати затворен до даљег.

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ убио команданта Хамаса Раефа Омара Салмана Абу Шаба у нападу на Газу

Израелске ваздухопловне снаге су убиле команданта Хамаса Раефа Омара Салмана Абу Шаба у ваздушном нападу на Појас Газе, саопштила је војска Израела.

Шаб је наводно био командант вода за лансирање ракета у Хамасовом источном батаљону Кан Јунис.

ИДФ је навела да је командант вода био задужен за ракетне бараже испаљене на јужни Израел из области Кан Јунис од почетка рата између Израела и Хамаса.

(The Jerusalem post)

Опширније Краће

Медији: Хамас захтева ослобађање Палестинаца који служе доживотне казне у замену за таоце

Хамас још више отежава покушаје да се постигне договор о таоцима увођењем "отровне пилуле" у виду захтева да "терористи који служе доживотне казне" буду ослобођени за цивилне таоце у првој фази, пише Вашингтон пост.

Позивајући се на "званичнике укључене у детаље" преговора, Кен Њуз извештава да је САД зауставио представљање нове формуле за договор због новог захтева Хамаса.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Газа: У израелској војној офанзиви од 7. октобра убијено је 40.972 Палестинаца

Најмање 40.972 Палестинца је убијено, а 94.761 повређено у израелској војној офанзиви на Газу од 7. октобра, саопштило је у министарство здравља Газе.

(Reuters)

Опширније Краће

ИНСС: Убијено је 17.000 терориста док Израел трпи ударе

Од почетка рата убијено је 1.664 Израелаца, од чега 706 војника. Рањено је 17.809 грађана Израела, а око 143.000 људи је евакуисано из својих домова, док је око 20.000 пројектила испаљено на израелску територију, наводи се у недавно објављеном извештају израелског Института за студије националне безбедности (ИНСС). 

Тренутно је 101 талац заточен у заробљеништву Хамаса, саопштава Институт са средиштем у Тел Авиву. 

У извештају се наводи да су се од почетка рата упозорења за евакуацију издала у најмање 935 заједница, што је приморало Израелце да се изместе у сигурна подручја у више од 15.000 случајева.

(The Jerusalem post)

Опширније Краће

У нападу у Џабалији погинуо високи званичник спасилачке службе у Гази

У ваздушном нападу Израела на кућу у Џабалији су погинули заменик директора Службе за ванредне ситуације у Гази(у северним областима појаса Газе) Мухамед Морси и четворо чланова његове породице, саопштили су здравствени званичници.

Служба за ванредне ситуације у Гази је у саопштењу навела да је Морсијева смрт повећала број њених припадника на 83 убијена у нападима Израела од 7. октобра.

(Reuters)

Опширније Краће

Ројтерс: Тројица Израелца убијена у терористичком нападу на граничном прелазу између Западне обале и Јордана

Тројица Израелаца у 50-им годинама које је терориста упуцао на прелазу Аленби моста између Јордана и Западне обале проглашени су мртвима, саопштили су лекари.

Нападач, наводно возач камиона из Јордана, стигао је на терминал и отворио ватру на запослене на граничном прелазу.

Према саопштењу израелске полиције, нападач је касније убијен.

(Reuters)

Израел: Две особе рањене у пуцњави код граничног прелаза са Јорданом

Израелска војска саопштава да је примила извештај о пуцњави у близини граничног прелаза Аленби са Јорданом.

Две особе су тешко рањене наводе хитне службе Израела које су указале помоћ.

(Reuters)

Опширније Краће

ВАФА: Четири Палестинца убијена у израелском нападу на Џабалију

Четири Палестинца убијена су рано јутрос у израелском ваздушном напада на избеглички камп Џабалија у северној Гази, преноси ВАФА локалне изворе.

Дописник палестинског медија извештава да су жртве биле из исте породице и да су убијене када су израелске снаге гађале њихов дом у области Ал-Алами кампа.

Поред овог напада, наводи се и да је израелска артиљерија је испалила гранате на северне области избегличког кампа Нусеират у централној Гази.

(WAFA)

Опширније Краће

ИДФ: Испаљено 50 ракета из Либана

Више од 50 ракета током ноћи лансирано је из Либана на север Израела, саопштиле су ИДФ.

ИДФ наводи да је већину пројектила пресрела ПВО, али да је једна погодила зграду Кирјат Шмону.

Хезболах је преузео одговорност за напад.

(Times of Israel)

Опширније Краће

У Појасу Газе ситуација не мирује. Кампови Нусеират и и Џабалија опет су били под израелским ракетним и артиљеријским бомбардовањем. Погинуло је најмање 18 Палестинаца, у последња два дана 61, од седмог октобра 40.939.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) тврде да су циљале милитанте, а не цивиле. Наводе да су у нападима на кампове убијена два команданта палестинског батаљона Исламски џихад.

Серија експлозија затресла је насеља са обе стране израелско-либанске границе. Три либанска болничара су погинула, а два су рањена, од којих један тешко, у израелском нападу на град Фарун на југу Либана. Хезболах је одговорио нападом на израелску војну базу.

На дипломатском плану, шефови ЦИА и МИ6 разговарали су у Лондону о прекиду ватре у Појасу Газе и ослобађању талаца. Верују да Иран још увек планира одмазду према Израелу због убиства политичког лидера Хамаса Исмаила Ханије у Техерану.

Породице талаца оптужују израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа за саботирање споразума.

Огласио се и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган који позива на савез исламских земаља против Израела.

Читај ми!