Извор: РТС

Три либанска болничара погинула, два рањена у нападу ИДФ-а на југ Либана - Хезболах одговорио нападом на израелску војну базу

Сукоб Израела и Хамаса – 337. дан. Најмање 61 Палестинац је убијен, а 162 особе рањене су у Појасу Газе у протеклих 48 сати. Од почетка рата биланс мртвих достигао је 40.939. Ал Џазира пренела је да је америчку-турску активисткињу у Појасу Газе убио израелски снајпериста. Директор ЦИА Вилијам Бернс навео је да ће детаљи предлога споразума о примирју бити представљени наредних дана. Породице талаца оптужују премијера Бенјамина Нетанјахуа за саботирање споразума.

Кац: Ердоган треба да се стиди због позива на исламски савез против Израела

Након што је турски председник Реџеп Тајип Ердоган позвао исламске земље да се удруже против Израела, израелски министар спољних послова Израел Кац оценио је да је Ердоган стварна претња Блиском истоку и сопственом народу и да "треба да ћути и да се стиди због својих изјава".

"Ердоган наставља да баца турски народ у ватру мржње и насиља зарад својих пријатеља из Хамаса", навео је Кац на платформи Икс.

Оптужбу турског председника да Израел жели да освоји земље Блиског истока назвао је "опасном лажи и хушкањем".

"Израел брани своје границе и грађане од убица и силоватеља Хамаса и од шиитске осовине зла коју предводи Иран.

Ердоган и алијанса Муслиманске браће годинама раде заједно са Ираном на поткопавању умерених арапских режима на Блиском истоку. Ердоган треба да ћути и да се стиди", поручио је Кац.

Председник Турске изјавио је данас да исламске земље треба да формирају савез против, како је рекао, "растуће претње експанзионизма" из Израела.

"Једини корак који ц́е зауставити израелску ароганцију, израелски бандитизам и израелски државни тероризам је савез исламских земаља", рекао је Ердоган на догађају коју су организовала удружења исламских школа у близини Истанбула.

(Reuters, x) 

Опширније Краће

Десетине хиљада Израелаца протестује у Тел Авиву, траже договор о таоцима

Више десетина хиљада Израелаца окупило се вечерас на масовном скупу у Тел Авиву тражећи од владе да ослободи преостале таоце које Хамас држи од 7. октобра, саопштили су организатори протеста, а процену је потврдила полиција, преносе израелски медији.

Активисти на друштвеним мрежама кажу да десетине хиљада истовремено протестују у Јерусалиму, Хаифи и Кфар Саби, док је више хиљада људи протестовало у другим градовима, укључујући Бершебу, Нетанију и Ришон Лецион.

Демонстранти су запалили ломачу на улици Бегин у Тел Авиву, током масовног митинга којем је према процени полиције присуствовало 500.000 људи, што га чини највећим у историји Израела.

Они су оптужили премијера Бенјамина Нетанјахуа да инсистирањем да Израел остане дуж Филаделфијског коридора, на граници између палестинске енклаве и Египта, жели да осујети договор о таоцима, како би "његова десничарска влада остала нетакнута".

Демонстранти су носили жуте заставе које представљају покрет за ослобађање талаца које држи Хамас, позивајући на прекид рата, пад владе и још један генерални штрајк како би извршили притисак за постизање споразума.

"Лажи режима неће донети сигурност", скандирали су учесници протеста. Смрт шест талаца убијених пре више од недељу дана, непосредно пре него што су их снаге ИДФ-а пронашле, изазвала је огромне протесте и генерални штрајк прошле недеље.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Ердоган: Исламске земље треба да формирају савез против Израела

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да исламске земље треба да формирају савез против, како је рекао, "растуће претње експанзионизма" из Израела.

Он је то изјавио након што су палестински и турски званичници саопштили да су израелски војници убили жену америчко-турске националности која је јуче учествовала у протесту против ширења насеља на Западној обали коју је окупирао Израел.

"Једини корак који ће зауставити израелску ароганцију, израелски бандитизам и израелски државни тероризам је савез исламских земаља", рекао је Ердоган на догађају коју су организовала удружења исламских школа у близини Истанбула.

Он је рекао да недавни кораци које је Турска предузела да побољша везе са Египтом и Сиријом имају за циљ "формирање линије солидарности против растуће претње експанзионизма", за коју је рекао да, такође, прети Либану и Сирији.

Ердоган је ове недеље угостио председника Египта Абдела Фатаха ел Сисија у Анкари са којим је резговарао о рату у Гази и начинима даљег поправљања давно замрзнутих веза током прве такве председничке посете у последњих 12 година.

Везе између њих почеле су да се одмрзавају 2020. године када је Турска почелада предузима дипломатске напоре да се смање тензије са отуђеним регионалним ривалима, укључујуц́и Уједињене Арапске Емирате и Саудијску Арабију.

(Reuters

Опширније Краће

Хезболах напао израелску војну базу

Хезболах је саопштио да је напао израелску војну базу, као одговор на ракетни напад Израела на град Фарун на југу Либана у ком су погинула три либанска болничара, а двојица тешко рањена.

У саопштењу се додаје да су ракете прецизно погодиле војну базу и војнике.

 

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Три либанска болничара погинула, два рањена у израелском нападу на југ Либана

Три либанска болничара су погинула, а два су рањена, од којих један тешко, у израелском нападу на град Фарун на југу Либана, саопштило је либанско министарство здравља.

У саопштењу се наводи да су израелске снаге гађале тим либанске цивилне одбране док је реаговао на пожаре које су недавно изазвали израелски ваздушни удари.

Либанска страна је напад осудила као јасан удар на либијске званичнике, наводећи да је реч о другом нападу на тим за хитне случајеве за мање од 12 сати.

Прекогранични напади између Израела и либанске милитантне групе Хезболах почели су након почетка рата у Појасу Газе у октобру прошле године.

Због сукоба је расељено десетине хиљада људи са обе стране либанско-израелске границе.

(Reuters

Опширније Краће

ИДФ и Шин Бет: Два команданта Исламског џихада убијена у Гази

Два команданта палестинског батаљона Исламски џихад убијена су у израелском ваздушном нападу на Појас Газе, саопштавају Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) и израелска обавештајна агенција Шин Бет.

Напад изведен у четвртак био је усмерен на командну просторију која се налазила у оквиру хуманитарне зоне коју је одредио Израел у Деир ел Балаху у централној Гази, навела је израелска војска.

Неколико терористичких оперативаца је убијено у нападу, укључујући Абдулаха Хатаба, команданта батаљона Јужни Деир ел Балах ПИЈ-а и Хатема Абу ел Џидијана, команданта батаљона Источни Деир ел Балах, саопштили су ИДФ и Шин Бет.

ИДФ је навео да је Хатаб надгледао свој батаљон током напада 7. октобра и да је био умешан у бројне нападе на Израел и израелске трупе, укључујуц́и ракетну и противтенковску ватру.

Абу ел Џидијан је, такође, извршио бројне нападе на трупе у сукобима који су у току. 

(Times of Israel

Опширније Краће

Шефови ЦИА и МИ6 разговарали у Лондону о прекиду ватре у Појасу Газе

Директор америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) Вилијам Бернс и шеф британске обавештајне службе МИ6 Ричард Мур разговарали су  у Лондону о прекиду ватре у Појасу Газе.

Бернс је рекао да се нада да ће у наредним данима имати "детаљнији" предлог за ослобађање талаца које држи Хамас и прекиду ватре у Појасу Газе који ће се изнети пред Израел и палестинску милитантну групу, али је нагласио да ће успех зависити од "политичке воље" две стране.

Шефови ЦИА и МИ6 говорили су на викенд фестивалу Фајненшел тајмса, а Бернс је, говорећи о текућим преговорима за постизање споразума о прекиду ватре и таоцима у Гази, рекао да САД веома напорно раде са регионалним посредницима како би се Израел и Хамас договорили о мировном плану. 

Амерички председник Џозеф Бајден први пут је објавио оквир за мировни план између Израела и Хамаса 31. маја. Предлог у три фазе предвиђа повлачење трупа Израелских одбрамбених снага (ИДФ) источно од Газе.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху инсистира на томе да израелске снаге никада неће напустити деоницу дуж границе између Египта и Појаса Газе познату као Филаделфијски коридор, чему се противи Хамас.

Напори за ослобађање талаца постали су још хитнији након што су раније овог месеца откривена тела шест талаца у тунелу испод града Рафе на југу Појаса Газе.

(CNN

Опширније Краће

Пропалестински марш у Лондону, полиција ухапсила двојицу контрадемонстраната

Десетине хиљада људи учествовало је данас на пропалестинском маршу у Лондону позивајући на прекид ватре у Гази, а полиција је ухапсила најмање двојицу контрадемонстранта који су покушали да ометају скуп.

На снимцима постављеним на друштвеним мрежама виде се активисти који држе антиизраелске, пропалестинске натписе и узвикују слоган "Од реке до мора, Палестина ће бити слободна".

Марш, који је организовала Палестинска кампања солидарности, почео је у улици Риџент у центру Лондона нешто после 13.30 часова и кренуо ка израелској амбасади у близини Кенсингтонске палате.

Демонстранти су носили натписе "Стармер има крв на рукама" док су кретали са раскрснице Пикадили, преноси Ивнинг стандард.

Марш је накратко заустављен када су најмање два контрадемонстранта блокирала поворку испред хотела Парк Лејн у близини Грин парка.

Један је држао натпис "Хамас је терориста" пре него што је полиција обојицу привела.

Ово су 18. демонстрације које организује Палестинска кампања солидарности од октобра 2023. године.

(ReutersEvening Standard

Опширније Краће

Шеф британских обавештајаца: Још увек се очекује одговор Ирана због убиства вође Хамаса Исмаила Ханијеа

Ричард Мур, шеф британске обавештајне службе МИ6, каже како верује да Иран још увек планира одмазду према Израелу због убиства политичког лидера Хамаса Исмаила Ханије у Техерану крајем јула, а за које Иран криви Израел.

Раније овог месеца, вршилац дужности министра спољних послова Ирана Али Багери Кани поручио је да ће се ирански одговор на убиство лидера Хамаса Исмаила Ханијае у Техерану  десити "у право време и у одговарајућем облику".

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Напад ИДФ-а на избеглички камп Нусеират, страдало пет Палестинаца

Петоро Палестинаца је убијено, укључујући двоје деце, у израелском ваздушном нападу на избеглички камп Нусеират у централном делу Појаса Газе.

У нападу на кућу у кампу погинуле су три жене и двоје деце, а неколико особа је повређено, јавила је палестинска новинска агенција Вафа.

Локални извори су рекли да су израелски ратни авиони гађали кућу источно од кампа Нусеират. 

Најмање 40.939 Палестинаца је убијено у израелским нападима на Појас Газе од октобра прошле године, према подацима Министарства здравља у Гази.

 

(Al Jazeera. Wafa)

Опширније Краће

Породице талаца оптужују Нетанјаху за саботирање споразума

Родбина израелских талаца оптужила је израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа да саботира напоре за постизање договора о ослобађању талаца и позивала демонстранте да изађу на улице у нови круг протеста.

"Свако ко настави да саботира договор о повратку отетих води Израел у потпуни распад", рекла је група у објави на Иксу.

Такође су позвали израелске политичаре да "не буду саучесници у њиховом препуштању смрти и разградњи израелског друштва".

Протести који су позивали Нетанјахуову владу да потпише примирје и споразум о размени талаца интензивирали су се након што је војска прошле седмице извукла тела шест талаца држаних у Гази.

Премијер је на вест о њиховој смрти одговорио да "они који убијају таоце не желе договор" за примирје у Гази.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Израел: Палестинац намерно ударио у полицијско возило на Западној обали

Израелске снаге ухапсиле су палестинског возача након судара са полицијским аутомобилом на окупираној Западној обали, а израелске власти тврде да се ради о намерном нападу.

''Палестинско возило убрзало је према полицијском аутомобилу и сударило се с њим, није било жртава“, наводи ИДФ.

Власти су саопштиле да су ''терористу'' ухапсиле снаге ИДФ-а и предале га снагама безбедности на даљу истрагу.

Судар се догодио на бензинској пумпи у насељу Ели, где су се претходно догађали напади на израелске снаге.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Бернс: Детаљи предлога о примирју наредних дана

Директор ЦИА Вилијам Бернс, главни амерички преговарач који покушава да помогне у обезбеђивању примирја у Гази и ослобађању талаца од стране Хамаса, рекао је да ће детаљи предлога о примирју биће изнет наредних дана.

"Направићемо детаљнији предлог, надам се у наредних неколико дана, а онда ћемо видети“, додао је Бернс у Лондону.

(Reuters)

Опширније Краће

У протеклих 48 сати у Гази убијен 61 Палестинац

Најмање 61 Палестинац је убијен, а 162 особе су рањене у Појасу Газе у протеклих 48 сати, саопштило је Министарство здравља у тој енклави.

Како се додаје, од 7. октобра у нападима израелских трупа убијено је најмање 40.939 људи, а 94.616 рањено.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Ал Џазира: Америчку активисткињу убио израелски снајпериста

Обдукција америчке активисткиње турског порекла показала је да ју је убио израелски снајпериста, рекао је начелник Наблуса за Ал Џазиру.

Двадесетшестогодишња Ајсенур Езги Ејги учествовaла је у протесту против проширења илегалног израелског насеља у Беити, јужно од Наблуса на Западној обали, када је упуцана у главу.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

УНРВА: Настављају се напори на вакцинацији деце у јужној Гази

Агенција УН за палестинске избеглице (УНРВА) саопштила је да се напори на вакцинацији против дечје парализе настављају у јужном делу Газе, а њено особље иде од шатора до шатора како да би дошло до деце у Кан Јунису.

Прва фаза кампање у централној Гази завршена је раније ове недеље.

Очекује се да ће уследити трећа фаза која ће се фокусирати на северну Газу.

Упркос напорима УН да вакцинишу децу против ове болести, са циљем да досегну најмање 650.000, УНИЦЕФ је саопштио у петак да израелска војска ускраћује њеним тимовима приступ заједницама у јужном појасу Газе.

(X, Al Jazeera)

Опширније Краће

ИДф: Хезболах испалио око 30 ракета на север Израела

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) кажу да је око 30 пројектила испаљено из Либана ка области Мерона на северу Израела.

Све су ракете пале на отвореним подручјима и није било жртава, додаје се у саопштењу.

ИДФ наводи да су напади извршени преко ноћи на још један ракетни лансер Хезболаха.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Вафа: Најмање 13 убијених и 15 рањених у израелским нападима у Гази

Најмање 13 Палестинаца је убијено, а 15 рањено у израелским нападима на школу у којој су смештене избеглице и стамбену зграду у Гази, јавила је званична новинска агенција палестинских власти Вaфа.

Како се наводи, најмање осам мртвих било је у избегличким шаторима у школи "Халима Садија" у Џабалији у северној Гази.

Израелска војска је у саопштењу навела да је извела "прецизан напад на терористе који су деловали унутар командног и контролног центра Хамаса уграђеног у комплекс који је раније служио као школа 'Халима ал-Садија' на северу Појас Газе“.

У одвојеном инциденту, пет Палестинаца је убијено у израелском нападу на стамбену зграду у кампу Нусеират у централном делу Газе.

Опширније Краће

Израелска војска (ИДФ) наставља операције у Појасу Газе. На мети ИДФ били су избеглички кампови – Нусеират, Џабалија и Буреиџ. Убијена су најмање 33 Палестинца, више њих је повређено, саопштиле су палестинске власти.

Израел, са друге стране, тврди да делује против Хамаса.

Огласиле су се и Уједињене нације. Упозоравају да је хуманитарна ситуација у Гази и даље изнад катастрофалне, те да у протеклих месец дана гладује више од милион људи у централном и јужном делу енклаве.

Америчка активисткиња турског порекла Ајсенур Езги Ејги подлегла је повредама након што су је израелске снаге у Беити, граду јужно од Наблуса на Западној обали, погодиле у главу током протестног марша против проширења насеља.

Бела кућа тражи од Израела да истражи смрт Американке. Анкара поручује да ће израелске власти и њихове безусловне присталице "неизбежно" одговарати пред међународним судовима.

У међувремену су се израелске снаге, након десетодневне операције, повукле из града Џенина на Западној обали.

Дошло је и до нове размене ватре између Либана и Хезболаха.

Читај ми!