Америчка активисткиња убијена у нападу ИДФ-а на Западној обали; У Израелу ухапшена жена јер је гађала песком министра

Сукоб Израела и Хамаса – 336. дан. Израелски борбени авиони погодили су зграду у граду Матмура на југу Либана, након што је примећена група оперативаца Хезболаха, саопштио је ИДФ. Више ракета је, истовремено, лансирано из Либана у правцу Горње Галилеје у Израелу, а у нападу на град Метула погођена је једна зграда, наводи војска. Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок позвала је израелску владу да оконча изградњу илегалних насеља на окупираној Западној обали и предузме кораке да заустави насиље досељеника над Палестинцима на тој територији. Америчка активисткиња убијена је у нападу ИДФ-а на Западној обали. Израелска полиција привела је 27-годишњу жену јер је бацила шаку песка на израелског министра за националну безбедност Итамара Бен Гвира на плажи у Тел Авиву.

Серија израелских напада на јужни Либан

Либански медији извјештавају о низу израелских напада у близини градова Кафр Сир и Фроун у провинцији Набатиех у јужном Либану.

Видео снимци приказују дим и ватру како се дижу са циљаног места.

Из ИДФ-а нема коментара.

(Times of Israel

Опширније Краће

У вечерњим израелским нападима на Газу убијено најмање шест Палестинаца, од јутрос 33

Најмање шест Палестинаца убијено, а више њих је рњено у вечерашњим нападима на Газу, јавља палестинска агенција Вафа.

Пет особа је страдало када је у израелским ваздушним ударима погођен један стамбени блок, док је најмање један Палестинац убијен када су израелски ратни авиони напали људе у близини џамије у четврти Ел Басра на северу Газе.

Тиме је број убијених Палестинаца од јутрос порастао на најмање 33, рекли су медицински извори.

(WafaAl Jazeera)

Опширније Краће

Анкара: Убиство активисткиње починили окупаторски израелски војници, одговараће за то

Турско министарство спољних послова оштро је осудило данашње убиство америчко-турске држављанке Ајшенур Езги Ејги на окупираној Западној обали.

"С дубоком тугом сазнали смо за убиство наше држављанке, које су починили окупаторски израелски војници у Наблусу на Западној обали", наводи се у саопштењу турског Министарства, пренео је ТРТ Балкан.

Министарство је такође изразило саучешће породици активисткиње Ејги.

Турско-америчку активисткињу Ајсенур Езги Ејги убиле су данас израелске снаге током протеста против илегалних израелских насеља у граду Беита у округу Наблус на окупираној Западној обали.

"Осуђујемо ово убиство које је починила Нетанјахуова влада. Израел покушава застрашити оне који притекну у помоћ Палестинцима и оне који су укључени у мирну борбу против геноцида. Ова политика насиља неће успети", наводи се у саоштењу.

Министарство је додало да ће израелске власти и њихове безусловне присталице "неизбежно" одговарати пред међународним судовима.

Фуад Нафа, директор болнице Рафидиа, рекао је за Анадолију да је Ајшенур Езги Ејги довезена у болницу са прострелном раном на глави.

Ејги, која је рођена у турском граду Анталији 1998. године, подлегла је повредама упркос покушајима медицинских тимова да је оживе, наводи Вафа.

Очевици су рекли да су израелски војници отворили ватру на групу Палестинаца који су учествовали у демонстрацијама осуђујући илегална насеља на планини Сбеих у Беити, јужно од Наблуса.

Бела кућа је раниј данас затражила од Израела да истражи смрт девојке са америчким држављанством, на окупраној Западној обали.

"Дубоко смо узнемирени трагичном погибијом америчке држављанке, Ајшенур Егзи Ејги, на окупираној Западној обали и наша срца су уз њену породицу и пријатеље. Контактирали смо владу Израела и тражили више информација, уз захтев о истрази поводом инцидента", рекао је портпарол Националног савета Беле куће Шон Савет, пренео је Ен-Би-Си њуз.

(NBC NewsWafa, Tanjug)

Опширније Краће

Бела кућа тражи од Израела да истражи смрт Американке на Западној обали

Бела кућа је затражила од Израела да истражи смрт Американке Ајшенур Езги Ејги на окупраној Западној обали.

"Дубоко смо узнемирени трагичном погибијом америчке држављанке, Ајшенур Егзи Ејги, на окупираној Западној обали и наша срца су уз њену породицу и пријатеље. Контактирали смо владу Израела и тражили више информација, уз захтев о истрази поводом инцидента", рекао је портпарол Националног савета Беле куће Шон Савет.

 Ејги подлегла је данас повредама након што су је израелске окупационе снаге упуцале и тешко раниле у главу у Беити, граду јужно од Наблуса на окупираној Западној обали.

Ејги (26), америчко-турског порекла, упуцана је бојевом муницијом у главу док је учествовала у протесту против проширења насеља, пренела је палестинска агенција Вафа.

Медицински извори су потврдили да је активисткиња хитно превезена у болницу Рафидија у Наблусу и смештена на одељење интензивне неге. Упркос напорима медицинских екипа да је спасу, она је преминула од задобијених повреда.

(NBC News, Wafa)

Опширније Краће

Палестинска девојчица убијена током напада израелских досељеника у близини Наблуса

Израелске снаге убиле су 13-годишњу палестинску девојчицу након што су јеврејски досељеници упали у село на Западној обали.

Палестински медији извештавају да је 13-годишња девојчица умрла од задобијених рана након што су израелске снаге пуцале у њу у близини Наблуса на Западној обали усред сукоба између екстремистичких јеврејских досељеника и локалних сељана.

Она је у тешком стању евакуисана из села Карјут у болницу у Наблусу, јавила је Вафа, где су лекари констатовали њену смрт чиме је број Палестинаца убијених на окупираној Западној обали од 7. октобра порасто на 692.

Напади досељеника уобичајени су на Западној обали, а од 7. октобра повећали су се у опсегу и интензитету.

Према подацима УН, Израелска војска и досељеници раселили су више од 1.200 Палестинаца и уништили стотине грађевина.

(Wafa, Al Jazeera)

Опширније Краће

Израелска полиција привела жену која је бацила шаку песка на министра Бен Гвира

Израелска полиција привела је 27-годишњу жену због тога што је бацила шаку песка на израелског министра за националну безбедност Итамара Бен Гвира на плажи у Тел Авиву, саопштила је полиција.

У саопштењу се наводи да је жена приведена ради испитивања након што је бацила песак на Бен Гвира док је био са својом породицом на плажи, као и да полиција тај напад сматра кривичним делом напада на државног службеника и да ће радити на томе да она буде кажњена.

На снимцима постављеним на друштвеним мрежама виде се Бен Гвир и његова породица на обали мора окружени малим бројем полицајаца и снага безбедности, док неколико људи виче на министра.

"Иди, ниси пожељан овде", виче један човек.

На другом снимку, човек виче да је Бен Гвир убица и да би његова деца то требало да знају.

Бен Гвир је лидер крајње десничарске странке и одговоран је за полицију. Често је био мета јавних протеста, укључујући и протесте због подстицања насиља над Палестинцима на окупираној Западној обали.

(Times of Israel) 

Напад ИДФ-а на избегличке кампове Нусеират, Џабалија и Буреиџ, најмање 27 убијених

Најмање 27 Палестинаца је убијено у нападима израелских снага широм Појаса Газе, саопштили су палестински званичници.

На мети ИДФ-а били су избеглички кампови – Нусеират, Џабалија и Буреиџ.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Америчка активисткиња убијена у нападу ИДФ-а на Западној обали

Америчка активисткиња турског порекла Ајсенур Езги Ејги подлегла је повредама након што су израелске окупационе снаге пуцале у њу и тешко је раниле у главу у Беити, граду јужно од Наблуса на окупираној Западној обали.

Ајсенур Езги Ејги упуцана је бојевом муницијом у главу док је учествовала у протесту против проширења насеља, пренела је палестинска агенција Вафа.

Медицински извори су потврдили да је активисткиња хитно превезена у болницу Рафидија у Наблусу и смештена на одељење интензивне неге. Упркос напорима медицинских екипа да је спасу, она је преминула од задобијених повреда.

Према палестинској новинској агенцији Вафа, активисткиња је волонтирала у оквиру кампање за заштиту палестинских фармера.

Локални извори су навели да је сукоб избио када су израелске снаге насилно угушиле протест, испаљивањем бојеве муниције, шок-граната и сузавца на демонстранте.

Током протеста и 18-годишњи Палестинац повређен је гелером у бутину.

Израелске одбрамбене снаге нису се за сада оглашавале поводом инцидента, пренео је Тајмс ов Израел.

(Wafa, Times of Israel)

Бен Гвир тражи укључивање Западне обале у израелске ратне циљеве

Израелски министар за националну безбедност Итамар Бен Гвир затражио је од премијера Бенјамина Нетанјахуа да уврсти пораз Хамаса на окупираној Западној обали међу циљеве рата у Гази.

Бен Гвир је у објави на друштвној мрежи Икс рекао да Израел не сме поновити грешке те да мора избећи понављање напада Хамаса.

Бен Гвир је опет позвао на анексију Западне обале.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Бербокова позвала Израел да оконча изградњу илегалних насеља на Западној обали

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок позвала је израелску владу да оконча изградњу илегалних насеља на окупираној Западној обали и предузме кораке да заустави насиље досељеника над Палестинцима на тој територији.

''По мом мишљењу, израелска влада би такође могла да поврати изгубљено поверење на међународном плану заустављањем текућих пројеката насеља", рекла је Бербокова, након састанка са израелским колегом Израелом Кацом у Тел Авиву.

Апеловала је на израелску владу да предузме "јачу и видљивију акцију против насилних аката радикалних (израелских) досељеника".

Бербокова је напоменула да "искључиво војни приступ" није решење за израелски рат у Појасу Газе, подсетивши с тим у вези на шест израелских талаца чија су тела у недељу пронађена.

''Протекли викенд је драматично показао да чисто војни приступ није решење за ситуацију у Гази", рекла је Бербокова новинарима после састанка са Кацом.

Шефица немачке дипломатије је истовремено изразила солидарност с Израелом након јучерашње пуцњаве испред израелског конзулата у Минхену.

(Танјуг, Times of Israel)

Опширније Краће

Израел и Хезболах разменили ватру, погођене зграде у Либану и Галилеји

Израелски борбени авиони погодили су зграду у граду Матмура на југу Либана, након што је примећена група оперативаца Хезболаха, саопштио је ИДФ.

Више ракета је, истовремено, лансирано из Либана у правцу Горње Галилеје у Израелу, а у нападу на град Метула је погођена једна зграда, наводи војска.

Либанска група Хезболах преузела је одговорност за тај напад. 

(Times of Israel)

Опширније Краће

УН: Катастрофална хуманитарна ситуација у Гази

Уједињене нације су саопштиле да је хуманитарна ситуација у Гази "више него катастрофална", истичући да више од милион Палестинаца није добило помоћ у храни у августу.

Здравствени радници, у међувремену, наставили су са вакцинацијом деце против дечје парализе на југу палестинске енклаве.

(Guardian)

Опширније Краће

ИДФ: Настављамо операцију у Џенину, убијено 14 наоружаних нападача

Израелске снаге настављају са операцијом у Џенину на Западној обали, саопштио је ИДФ, након писања палестинских медија да су напустиле тај град.

ИДФ је додао да се операција наставља до остварења циљева, наводећи да су за десет дана убиле 14 палестинских наоружаних нападача, међу њима и команданта Хамаса, те привела 30 Палестинаца.

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ се повукао из Џенина, тврде палестински медији

Израелске одбрамбене снаге, након десетодневне операције, повукле су се из града Џенин на Западној обали након, јављају палестински медији.

Агенција Вафа каже да су се израелски трупе повукле из града у зору.

Најмање 21 Палестинац је убијен током операције, наводи се у саопштењу Министарства здравља у Гази, које је под контролом Хамаса.

(Reuters)

Опширније Краће

Ловци ИДФ-а погодили складиште оружја Хезболаха на југу Либана

Израелски борбени авиони су током ноћи погодили складиште оружја Хезболаха у Блиди на југу Либана, саопштиле су ИДФ.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Блинкен: Израелу и Хамасу наредних дана понуда – узми или остави

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да ће посредници у преговорима између Хамаса и Израела наредних дана представити измењен предлог о прекиду ватре, као и да ће то бити понуда "узми или остави".

"У наредним данима ћемо поделити са Израелом, а [Катар и Египат] са Хамасом, наша размишљања о томе како тачно решити преостала питања. После стране треба да одлуче – да или не", рекао је Блинкен.

Блинкен је поновио да су Хамас и Израел прихватили 90 одсто споразума, али и да су питања око Филаделфијског коридора и пуштања палестинских затвореника остала нерешена.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) настављају са операцијама у Појасу Газе. Делују у свим деловима енклаве, са копна, мора и из ваздуха. У последња 24 сата, према подацима власти у Гази, убијено је 17 Палестинаца, од 7. октобра 40.878.

Нове тензије и на Западној обали. У израелским нападима убијено је шесторо, а рањено троје људи, чиме је број погинулих у операцији на Западној обали порастао на 39.

С друге стране, израелска војска тврди да је убила палестинске борце који су бацали експлозив и пуцали.

У међувремену, начелник Генералштаба египатске војске, генерал-потпуковник Ахмед Фати Калифа ненајављено је посетио гранични прелаз између Египта и Појаса Газе, како би проверио безбедносну ситуацију.

Нешто северније, у пограничном подручју Либана и Израела појачава се напетост. У размени ватре између Хезболаха и Израела, испаљено је више десетина ракета из Либана на Галилеју, Израелци су одговорили.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху негирао је извештаје о могућем договору за прекид ватре. Тврди да је Израел пристао на неколико споразума, али је, каже, Хамас "доследно одбацивао сваки од њих".

Хaмас, са друге стране, поручује да Нетанјаху користи преговоре да продужи агресију.

У првој фази вакцинације против дечје парализе имунизовано је 189.000 деце.

Читај ми!