Извор: РТС

Гађано возило на Западној обали, шесторо страдалих; Хамас: Израел да прихвати предлог САД о примирју

Сукоб Израела и Хамаса – 335. дан. Најмање шест особа је страдало у израелском нападу на возило на Западној обали, саопштиле су палестинске здравствене власти. Хамас је позваo Израел да прихвати амерички предлог о прекиду ватре у Гази. Бенјамин Нетанјаху је за Фокс њуз рекао да су извештаји о могућем постизању споразума за прекид ватре "лажна прича". Дечји фонд Уједињених нација (Уницеф) саопштио је да је вакцинације против дечје парализе "ретка светла тачка" у сукобу у палестинској енклави.

УНРВА: Насиље на Западној обали расте из сата у сат

Агенција УН за палестинске избеглице УНРВА каже да насиље и разарање на окупираној Западној обали "расту из сата у сат".

"Прошла седмица била је најсмртоноснија за палестинске цивиле на Западној обали од новембра прошле године", рекла је УНРВА у објави на платформи Икс.

"Ово је неприхватљиво. Мора одмах престати", поручили су из Агенције УН за палестинске избеглице.

(Al Jazeera, X)

Опширније Краће

Палестински званичници: Број убијених на Западној обали након израелског упада порастао на 39

Најмање 39 људи је убијено, а 150 је рањено, на Западној обали од 28. аугуста када су израелске снаге покренуле велики упад у неколико места и градова, саопштило је Палестинско министарство здравља.

У Џенину је убијен 21 Палестинац, осам у Тубасу, седам у Тулкарему. три у Хеброну.

Тиме је укупан број Палестинаца убијених на Западној обали од 7. октобра порастао на 691, саопштило је Палестинско министарство здравља.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Извештај: Нетанјаху негирао извештаје о могућем договору за прекид ватре

Бенјамин Нетанјаху је за Фокс њуз рекао да су извештаји о могућем постизању споразума за прекид ватре "лажна прича".

Током интервјуа за амерички информативни канал, Нетанјаху је рекао да је Израел пристао на неколико споразума, али је Хамас "доследно одбацивао сваки од њих".

"Они не пристају ни на шта: ни на коридор Филаделфија дуж границе између Египта и Газе, ни на размену талаца за затворене терористе, ни на шта", рекао је он, додавши да Хамас жели да Израел изађе из Газе како би могао заузети енклаву "као што су се заклели да ће учинити".

Поновио је да је једини начин да се осигура сигурност Израела контрола коридора Филаделфија, те је указао да већина израелске јавности подржава план останка на граници Газе и Египта у будућности.

Портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби рекао је раније данас да је највећа препрека за постизање споразума о прекиду ватре Хамас.

(Fox News)

Опширније Краће

ИДФ: Осам ракете испаљено из Либана ка Израелу

Израелска војска је саопштила да је осам пројектила испаљено ка Израелу из правца Либана.

Навела је да је већина пројектила пресретнута, али је један пао у области Рамат Нафтали, а још један у близини Јаре.

На свом званичном Телеграм каналу, Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) су саопштиле да није било извештаја о жртвама.

Раније данас, Израел је саопштио да је погодио терористичку инфраструктуру Хезболаха у области Кане у јужном Либану.

Према извештају Хареца, који се позива на либански канал Ал Мајадин, борац Хезболаха је убијен у јужном Либану током израелског напада.

(HaaretzTimes of Israel)

Опширније Краће

Власти у Гази: Од 7. октобра убијено 40.878 Палестинаца

Најмање 40.878 Палестинца је убијено, а 94.454 је рањено у израелској војној офанзиви на Газу од 7. октобра, саопштило је Министарство здравља у тој енклави.

У последња 24 часа убијено је 17 Палестинаца, а 56 рањено, додало је министарство. 

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Рације израелских снага широм Западне обале, ухапшено 16 Палестинаца

Израелске снаге ухапсиуле су 16 Палестинаца широм окупиране Западне обале од синоћ, објавило је Палестинско друштво затвореника.

Међу приведенима је једна девојка, угледна новинарка и неколико бивших затвореника, наводи организација.

Рације и хапшења изведена су у Рамали, Хеброну, Наблусу и Јерусалиму.

У последњим рацијама израелске снаге убиле су најмање 39 Палестинаца, додаје Палестинско друштво затвореника.

Од 7. октобра израелске снаге ухапсиле су више од 10.400 Палестинаца.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Шеф египатске војске проверава ситуацију на граници са Газом

Начелник Генералштаба египатске војске, генерал-потпуковник Ахмед Фати Калифа ненајављено је посетио гранични прелаз између Египта и Појаса Газе како би проверио безбедносну ситуацију, јавља државна телевизија, позивајући се на портпарола војске.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху синоћ је изјавио да је потребно стално присуство израелских снага на граници између Газе и Египта, како се Хамас не би преко ње неоружавао након што се рат заврши.

(Reuters)

Опширније Краће

Израел: Либан одговоран за сваку испаљену ракета Хезболаха

Израелско министарство спољних послова саопштило је да либанску владу сматра одговорном за сваку ракету Хезболаха испаљену са њене територије.

(Guardian)

Џерузалем пост: Израел би могао да ослободи 800 затвореника ако дође до споразума

Израел би могао ослободити укупно 800 палестинских затвореника уколико постигне споразум са Хамасом о примирју у појасу Газе, пренео је Џерузалем пост, позивајући се на неименованог високог званичника америчке администрације.

Високи званичник администрације Џозефа Бајдена је навео да је 90 одсто договора у Гази завршено, а да су главне ставке замена затвореника и Филаделфијски коридор.

"Практично, 90 одсто овог договора је завршено. Ипак, има неких битних изазова, а нека питања остају нерешена, или се чак распадају", изјавио је тај званичник.

Истакао је да се очекује да се у првој фази ослободи између 18 и 32 таоца, од три фазе, колико ће их бити, додавши да је већи део преговора у Дохи ове недеље био фокусиран на питање размене затвореника.

Договор има 18 ставки, од којих је 14 решено, а три се тичу замене затвореника.

Када је реч о ослобађању 800 Палестинаца, међу њима ће, према речима званичника, бити и осуђених за убиства цивила.

"На крају, (лидер Хамаса) Јахја Синвар је тај који одлучује", истакао је амерички дипломата.

(Танјуг)

Опширније Краће

Шин Бет: Рекордан број испаљених ракета из Либана у августу

Највише ракета из Либана на Израел испаљено је од почетка године у августу, објавила је израелска обавештајна агенција Шин Бет.

На Израел у августу испаљено je 1.307 ракета, што је у просеку нешто више од 40 ракета дневно, наводи агенција.

У јулу је испаљена 1.091 ракета, јуну 855, мају 1.000, априлу 744, марту 746, фебруару 534, а у јануару 334, каже се у извештају.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Породице отетих Американаца траже од Бајдена да направи договор са Хамасом

Породице Американаца, које је Хамас држи од 7. октобра у Појасу Газе, послаће петицију администрацији Џозефа Бајдена да би председник САД склопио договор са палестинским групом да се ослободе њихови најближи.

У том споразуму не би били укључени Израелци, који одвојено покушавају да ослободе киднаповане израелске држављане.

Претпоставља се да је у Гази остало још 97 од 251 таоца које је Хамас отео, међу којима је и седам особа са америчким држављанством.

(Танјуг)

Опширније Краће

Хaмас: Нетанјаху користи преговоре да продужи агресију

Палестински Хамас саопштио је да нема потребе за новим предлозима о прекиду ватре, као и да треба извршити притисак на Израел да пристане на амерички план који је група прихватила.

"Упозоравамо да не упаднете у замку и трикове Бенјамина Нетанјахуа, који користи преговоре да продужи агресију на наш народ", наводи се у саопштењу.

Хамас је истакао да прихвата предлог од 2. јула који су изнеле САД.

(Reuters)

Опширније Краће

ИДФ бомбардовао возило на Западној обали, шесторо страдало

Најмање шест Палестинаца је погинуло, а троје рањено у израелском бомбардовању возила у граду Тубас на Западној обали, саопштили су палестинско министарство здравља и Црвени полумесец.

"Авијација израелског ваздухопловства извела је три циљана удара на наоружане терористе у области Тубас који су представљали претњу за војнике", саопштила је израелска војска.

(Танјуг)

Опширније Краће

Најмање 40.861 Палестинац је убијен, а 94.398 их је рањено у израелској војној офанзиви на Газу од 7. октобра, саопштило је Министарство здравља у тој енклави, које је под контролом Хамаса.

Уницеф је, у међувремену, навео да је вакцинисано 189.000 деце против дечје парализе у Гази што, сматра, представља "ретку светлу тачку" у рату између Израела и Хамаса који траје готово 11 месеци.

Са друге стране, Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су њене снаге убиле више од 200 терориста Хамаса у Рафи, граду на југу Појасе Газе.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху, такође, изјавио је да Филаделфијски коридор треба да остане под снажном контролом израелских снага јер, тврди, Хамас неће пустити таоце из Газе ако ИДФ напусте то подручје.

За то време, настављени су четврти дан заредом протести у Израелу, уз поруку да је потребно хитно склапање споразума о прекиду ватре и таоцима.

Читај ми!