Извор: РТС

Нетанјаху: Филаделфијски коридор мора да остане под чврстом контролом; нови протест у Тел Авиву

Сукоб Израела и Хамаса – 334. дан. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху изјавио је да Филаделфијски коридор мора да остане под чврстом контролом, као и да Хамас неће пустити таоце ако Израел напусти војно присуство. Са друге стране, Израелци су отпочели четврти протест заредом у Тел Авиву. Скоро 190.000 деце вакцинисано је против дечје парализе у палестинској енклави, саопштио је Уницеф.

Нови протест у Тел Авиву

Демонстранти четврти дан заредом протестују због тога што још није склопљен споразум о прекиду ватре и таоцима у Тел Авиву.

Гомила од око 200 људи за сат времена се удесетостручила, преноси Тајмс ов Израел.

(Times of Israel)

Нетанјаху: Хамас неће пустити таоце ако напустимо Филаделфијски коридор

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху на конференцији за новинаре изјавио је да је Израел 7. октобра са нападом Хамаса, доживео највеће "дивљаштво у овом веку.

"То су дивљаци, терористи које је Иран распоредио поред наше границе. Посвећени смо томе да их победимо", рекао је Нетанјаху. 

Према његовим речима, Филаделфијски коридор је важан Хамасу због наоружавање што је, тврди, и довело до напада 7. октобра.

Израелски премијер тврди и да би Хамас могао да прокријумчари таоце из Газе у Иран или Јемен, истаквши да таоци неће бити ослобођени ако ИДФ напусти Филаделфијски коридор.

"Газа може бити демилитаризована само ако Филаделфијски коридор остане под чврстом контролом и не буде линија снабдевања наоружањем и опремом за тероризам", наводи Нетанјаху, истакавши да је Хамас изградио велики тунел испод коридора.

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ: Убијено више од 200 терориста протеклих недеља

Израелска војска убила је више од 200 оперативаца терориста током операција  протеклих недеља у области Тел Султан у Рафи на југу Појаса Газе, саопштиле су израелске Оружане снаге (ИДФ).

Војска је навела да је, такође ,лоцирано на десетине комада оружја сакривеног у кућама у тој области.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Халеви: ИДФ чине све да врате таоце живе

Начелник израелске војске Херци Халеви изјавио је да Израел не сме да одустане од ратних циљева, али да ИДФ чине све да врате таоце живе из Појаса Газе.

"Не смемо одустати ни од једног од ратних циљева. Сваки талац који се врати жив, имаће пред собом још много година живота. Сваки терориста ће на крају бити елиминисан", каже Халеви.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Швајцарска влада дала "зелено светло" закону којим се забрањује Хамас

Влада Швајцарске одобрила нацрт закона о забрани Хамаса, палестинске групе коју је означила као терористичком организацијом.

Према том нацрту закону, свако ко га прекрши биће кажњен затворском или новчаном казном.

Хамас и групе које делују у његово име ће бити, према закону који треба да усвоји парламент, забрањени. 

(Reuters)

Опширније Краће

Уницеф: У Гази скоро 190.000 деце вакцинисано против дечје парализе

Против дечје парализе у Гази је вакцинисано 189.000 деце, што је више од планираног броја, саопштио је Уницеф уз оцену да је та бројка "ретка светла тачка" у рату који траје скоро 11 месеци.

Више од 500 тимова распоређено је у средишњој Гази ове недеље ради вакцинисања деце млађе од десет година, наводи се у саопштењу, преноси АП.

Израел и Хамас су поштовали ограничене паузе у оружаним сукобима како би се спровела кампања вакцинације полио-вакцином.

Агенције УН се сада надају да ће ту кампању моћи да прошире и на теже погођене области на северу и југу територије, како би вакцинисали укупно 640.000 деце.

Вакцинација се спроводи након што је у Гази пријављен први случај дечје парализе после 25 година, а реч је о десетомесечном дечаку којем је парализована нога.

Здравствени стручњаци су упозорили на могућност избијања епидемије на тој територији, где је већина становништва расељена, а глад распрострањена.

(Танјуг)

Опширније Краће

ИДФ погодио Хезболахове ракетне бацаче

Израелски борбени авиони погодили су ракетне бацаче Хезболаха у јужном Либану, Кунину и Кабрики, који су коришћени у претходним нападима на Израел, саопштила је израелска војска.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Власти у Гази: Од 7. октобра убијено више од 40.860 Палестинаца

Више од 40.861 Палестинца је убијен, а 94.398 је рањено у израелској војној офанзиви на Газу од 7. октобра, саопштило је Министарство здравља у тој енклави.

(Reuters)

ИДФ: Испаљено 65 ракета на северни Израел, неколико пресретнутих

Израелска војска објавила је да је испаљено 65 ракета из Либана ка Галилеји у протеклих сат времена.

Неколико ракета погодило је северни град Киријат Шмона, наневши штету најмање једној кући.

ИДФ каже да су неке ракете пресретнуте, а да су друге погодиле отворена подручја.

Хезболах преузима одговорност за бараж, тврдећи да је гађао израелске војне положаје.

(Times of Israel)

Опширније Краће

САД: Настављени студентски протести против рата у Гази, ухапшена два студента Универзитета Колумбија

Најмање двоје студената је ухапшено током протеста против израелског рата у Појасу Газе на Универзитету Колумбија у Њујорку и због веза ове образовне институције са израелским универзитетима.

Полиција је протесте пре подне у уторак, на почетаку јесење наставе, описала као мирне, али је после подне дошло до ескалације када је префарбана статуа испред зграде универзитета, преноси Би-Би-Си.

Студенти су узвикивали "Слобода Палестини", лупајући у бубњеве и шетајући око зграде Колумбије, позивајући управу универзитета да не заборави зашто су протестовали крајем прошлог семестра.

У кампусу Универзитета Колумбија су на пролеће одржани вишенедељни протести који се сматрају међу највећим студентским демонстрацијама против рата у Гази у САД, а тада је ухапшено више од 100 студената, од којих су неки суспендовани.

Такође, Универзитет је због немира отказао церемонију доделе диплома, а председница Минуш Шафик, која је дозволила полицијску рацију током протеста, поднела је прошлог месеца оставку.

(Танјуг, BBC)

Опширније Краће

Око 187.000 деце примило вакцину против дечје парализе

Агенција УН за палестинске избеглице (УНРВА) каже да је око 187.000 деце примило вакцину против дечје парализе у централној Гази.

(Al Jazeera)

Четврти дан вакцинације против дечје парализе

Четврти је дан кампање вакцинације деце. Током прва три дана вакцинисано је 161.000 палестинске деце, према СЗО и локалним здравственим званичницима.

Кампања је продужена за још један дан како би дошло до деце у централним срединама.

Сутра се очекује почетак друге фазе у Кан Јунису. Трајаће четири дана, а онда ће се преселити на север Газе.

Упркос кампањи вакцинације, израелско бомбардовање се и даље наставља на северу, центру и крајњем југу територије.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Грета Тунберг ухапшена у Копенхагену на студентском протесту против рата у Гази

Данска полиција ухапсила је шведску активисткињу Грету Тунберг на протестима против израелског рата у Гази на Универзитету у Копенхагену, пренео је дански Екстра бладет.

Тунберг је на свом Инстаграм налогу поделила видео снимљен испред зграде Универзитета и додала да полиција растерује демонстранте.

''Студенти и ја смо у управној згради Универзитета у Копенхагену'', поручила јеТунгергова.

Група "Студенти против окупације" је саопштила да неће напустити зграду док Универзитет у Копенхагену не оконча сарадњу са израелским образовним институцијама.

Како је навео репортер Екстра бладета са лица места, поред Тунбергове, полиција је ухапсила неколико демонстраната.

(Танјуг)

Опширније Краће

Бела кућа: Израел прихватио повлачење трупа са Филаделфијског коридора

Бела кућа је саопштила да последњи предлог САД о прекиду ватре у Појасу Газе укључује повлачење израелске војске из густо насељених области дуж Филаделфијског коридора, на граници између палестинске енклаве и Египта, што је Тел Авив наводно прихватио.

''Сам договор, укључујући предлог премошћавања, укључује уклањање израелских одбрамбених снага из свих густо насељених подручја у првој фази и то укључује оне области уз тај коридор“, рекао је потпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби на брифингу за медије.

Кирби је истакао да је Израел пристао на овај договор, али није објаснио да ли САД подржавају останак израелских трупа у слабије насељеним областима дуж Филаделфијског коридора током шестонедељне прве фазе споразума, преноси Тајмс ов Израел.

То долази дан након што је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху истакао да Израел мора да одржи присуство на коридору забринут због копања тунела ради палестинског шверца оружја.

Портпарол америчког Стејт департмента Метју Милер рекао је у уторак новинарима да су САД ''веома јасно ставиле до знања" да се Вашингтон противи могућности сталног присуства Израела у Гази, палестинској енклави.

Неколико сати пре Нетанјахуове конференције за новинаре, шеф Мосада Давид Барнеа је хитно отишао у Доху како би обавестио катарског премијера Мухамеда бин Абдулрахмана ел Танија да је Израел и даље спреман да у потпуности повуче своје снаге са Филаделфијског коридора у другој фази споразума о таоцима, рекао је арапски дипломата за ТоИ, потврђујући извештај дневника Хаарец.

Нетанјахуова канцеларија није демантовала извештај, уместо тога тврдећи да безбедносни кабинет још није разговарао о другој фази споразума.

На питање како ће ИДФ задржати присуство на коридору уколико је Барнеа обавестио стране званичнике о супротном, Нетанијаху је истакао да је говорио искључиво о смањивању броја трупа у првој фази споразума, после чега ће се борбе наставити уколико се не склопи споразум, што је, како тврди, ''мало вероватно''.

(Танјуг, Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ упозорио израелску владу да свако ширење војне операције у Гази представља опасност по животе талаца

ИДФ је упозорио политичко руководство Израела да свако ширење војне операције у Гази представља опсност по животе талаца.

Израелски Канал 13 цитира високог војног званичника који тврди да би споразум о таоцима, с друге стране, омогућио ИДФ-у да слободније делује у Гази, укључујући и места на којима још није деловао.

(Канал 13)

Опширније Краће

Израелски преговарачи: ИДФ ће се повући са Филаделфијског коридора у другој фази примирја

Израелски преговарачи су протеклих дана рекли посредницима да подржавају потпуно повлачење ИДФ-а са Филаделфијског коридора у другој фази споразума о таоцима, упркос изјавама израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа да Јерусалим мора да задржи војно присуство тамо на неодређено време.

Неименовани арапски дипломата рекао је да је шеф Мосада Давид Барнеа хитно одлетео у Доху како би обавестио катарског премијера Мухамеда бин Абдулрахмана ел Танија о ставу Јерусалима.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Изасланик Израела у УН Дени Данон рекао је да ће се данас састати Савет безбедности на његов хитан захтев, ради званичне расправе о питању талаца које палестинска терористичка група Хамас држи у Гази.

Треће ноћи протеста у Тел Авиву демонстранти су се суочили са полицијом док су се окупили да захтевају договор о враћању Хамасових талаца кућама.

Шеф УН за људска права Волкер Турк позива на независну истрагу о извештајима да су терористичке групе у Гази погубиле шест израелских талаца чија су тела пронађена ове седмице.

Командант Хамаса који је предводио напад на Нетив Хасару 7. октобра убијен је у недавном ваздушном нападу на Појас Газе, потврдила је израелска војска.

Израелске снаге су убиле три особе, укључујући 16-годишњу Палестинку, на окупираној Западној обали, саопштио је палестински Црвени полумесец у седмом дану акције ИДФ-а у Џенину и Тулкаму.

Антонио Гутерес, генерални секретар УН, описао је паузе у борбама између Израела и палестинских милитаната Хамаса у Гази како би се дозволило вакцинисање деце против дечје парализе као "редак трчак наде и хуманости у каскади ужаса".

Британска влада је донела "срамну одлуку" да суспендује део извозних лиценци за оружје намењено Израелу, рекао је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху.

Израелска војска објавила је да је срушила километарски Хамасов тунел у северном делу Газе, а унутра су трупе пронашле оружје, електричну инфраструктуру и пругу за транспорт опреме.

Неколико противтенковских пројектила лансирано је из Либана на пограничну заједницу Араб ел Арамше, наводи израелска војска.

С друге стране, ИДФ саопштава да је извела ваздушни напад на зграду у јужном Либану у Маркаби где је идентификована група оперативаца Хезболаха. 

Читај ми!