Извор: РТС

ИДФ погодио зграду сиријских снага безбедности, осам војника повређено; Турска обуставила трговину са Израелом

Сукоб Израела и Хамаса – 209. дан. У израелском нападу погођена зграда сиријских снага безбедности на периферији Дамаска, осморо војника повређено. Делегација Хамаса ускоро ће посетити Каиро ради наставка преговора о примирју. Са друге стране, израелски премијер поручује да ће ИДФ учинити све да оствари победу, укључујући и напад на Рафу. Турска потпуно прекинула трговину са Израелом.

У израелском нападу погођена зграда сиријских снага безбедности у Дамаску, осморо војника повређено

У израелском ваздушном удару погођена је зграда на периферији Дамаска којом управљају сиријске снаге безбедности, саопштили су безбедносни извори алијансе која подржава сиријску владу.

Рањено је осам сиријских војника, а причињени су "материјални губици", јавља сиријска државна телевизија САНА, позивајући се на војни извор.

САНА преноси да су израелски авиони лансирали своје ракете са Голанске висоравни на локацију у области главног града.

Израелска војска није желела да коментарише ове наводе.

(Times of Israel/Reuters)

Опширније Краће

САД: До сада ухапшено више од 2.000 пропалестинских демонстраната

Америчка полиција је у последњих неколико недеља ухапсила више од 2.000 људи током пропалестинских протеста на универзитетским кампусима широм САД, пренели су амерички медији.

Према подацима агенције АП, демонстрације и хапшења догодили су се скоро у свим деловима Америке, али у последњих 24 сата највише пажње су привукла хапшења на Универзитету Kалифорнија Лос Анђелес (UCLA), где су полицајци у опреми за разбијање уличних нереда применили силу против демонстраната.

Стотине демонстраната на UCLA пркосило је полицијским наредбама да се разиђу, неки су формирали људски ланац, а полицајци су испаљивали шок-бомбе да би разбили протест.

"Најмање 200 људи је ухапшено", изјавио је полицијски наредник Алехандро Рубио, позивајући се на податке из канцелатије шерифа округа Лос Анђелес.

Демонстранти широм САД су апеловали на универзитете да прекину пословање са Израелом или компанијама које, како тврде, подржавају рат у Појасу Газе, а током протеста су узвикивали паролу "Ви желите мир. Ми желимо правду".

Демонстрације су почеле 17. априла на њујоршком Универзитету Kолумбија када су студенти тражили крај рата Израела и Хамаса.

Раније данас, амерички председник Џозеф Бајден осудио је протесте који, како каже, изазивају хаос у универзитетским кампусима широм Америке.

"Постоји право на протест, али не и право на изазивање хаоса", поручио је Бајден.

(Tanjug, Times of Israel)

Опширније Краће

Турско министарство потврдило прекид трговине са Израелом

Турска је обуставила сав извоз и увоз у и из Израела, саопштило је турско министарство трговине, наводећи као разлог "хуманитарну трагедију која се погоршава" у Гази.

"Извозне и увозне трансакције са Израелом су заустављене, покривајући све производе“, наводи се у саопштењу турског министарства трговине, потврђујући раније извештаје о том питању.

"Турска ће стриктно и одлучно спроводити ове нове мере све док израелска влада не дозволи несметан и довољан проток хуманитарне помоћи у Газу", додаје се.

(Times of Israel/Reuters)

Опширније Краће

Турска наводно обуставила трговину са Израелом, Кац оптужио Ердогана да се понаша као диктатор

Турска је наводно обуставила сву трговину са Израелом због рата у Гази, што је изазвало оштре критике њеног председника Реџепа Тајипа Ердогана од стране израелског министра спољних послова.

Израел Кац је оптужио Ердогана да се понаша као "диктатор" након што је Блумберг цитирао два висока турска званичника који су рекли да је Анкара значајно појачала ограничења која су уведена прошлог месеца, заустављајући од данас сав увоз или извоз.

Турска није званично објавила суспензију.

(Guardian)

Опширније Краће

Израелски званичник: Верујемо да ће Хамас одбити најновији предлог

Израелско руководство претпоставља да ће Хамас званично одбити најновију понуду договора о таоцима, рекао је израелски званичник за Тајмс оф Израел.

Додаје да израелски ратни кабинет разматра ту могућност и потенцијални почетак војне операције у Рафи.

Претходно су медији пренели да шеф Хамаса Јахја Синвар има три конкретна захтева од египатских посредника.

Поред тога, наводе и да Синвар верује да може да преживи упад ИДФ-а у Рафу.

"Очекује се да ће Синвар одбити сваки договор који не укључује кредибилан пут ка окончању рата", преноси Волстрит џорнал.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Портпарол Стејт департмента: Хамас једина препрека тренутном прекиду ватре, чекамо одговор

Портпарол америчког Стејт департмента Метју Милер каже да није било никаквих помака у преговорима о таоцима у последњих неколико дана.

"На столу је предлог који одговара већини захтева које је Хамас поставио у претходним рундама преговора. Израел је дао значајну понуду у овом последњем предлогу који је напредовао и у коме су направили компромис у вези са многим дуго држаним позицијама које су заузели. Испунио је многе захтеве за које је Хамас рекао да морају како би пристали на договор, тако да верујемо да је сада на њима да прихвате тај договор", поручио је Милер.

"Хамас је једина препрека тренутном прекиду ватре, а ми смо чекамо њихов одговор", додао је Милер.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Шломи Биндер – нови шеф израелске војнообавештајне службе

Нови шеф израелске војнообавештајне службе биће генерал Шломи Биндер, који тренутно обавља функцију шефа Оперативног одељења.

Садашњи шеф војнообавештајне службе генерал-мајор Арон Халива поднео је оставку у априлу због пропуста који су довели до упада припадника Хамаса у Израел 7. октобра прошле године.

Поред новог шефа војнообавештајне службе именовано је још неколико високих војних службеника.

Израелска војска саопштава да су именовања извршили министар одбране Јоав Галант и начелник штаба ИДФ-а генерал-потпуковник Херци Халеви након "дуготрајног процеса".

(Times of Israel)

Опширније Краће

Турска захтева прекид ватре од стране Израела у складу са одлуком Савета безбедности УН

Израел мора одмах да примени последњу одлуку о прекиду ватре коју је усвојио Савет безбедности УН, саопштило је Министарство одбране Турске.

"Израел мора одмах да примени најновију одлуку о прекиду ватре, коју је усвојио Савет безбедности УН 25. марта, као и мере предострожности које је одредио Међународни суд правде Уједињених нација", наводи се у саопштењу на сајту турског министарства.

Поред тога, покренуто је и питање приступа хуманитарној помоћи палестинском народу, који је, како се наводи, лишен основних права, као и трајног прекида ватре.

Министарство одбране Турске још једном је скренуло пажњу на "безакоње у региону".

Kрајем јануара ове године Међународни суд правде УН пресудио је да Израел треба да предузме све неопходне мере да спречи акте геноцида у Гази. Савет безбедности УН усвојио је 25. марта резолуцију о тренутном прекиду ватре у Гази и ослобађању свих талаца.

(Tanjug)

Опширније Краће

Нетанјаху: Учинићемо шта морамо да победимо, укључујући и Рафу

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху још једном је најавио да ће израелска војска деловати у Рафи против Хамаса.

"Учинићемо оно што морамо да бисмо победили и тријумфовали над непријатељима", рекао је Нетанјаху и додао "укључујући и у Рафи".

Амерички државни секретар Ентони Блинкен, током своје јучерашње посете Израелу, поновио је противљење САД операцији у Рафи.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Бајден: Постоји право на протест, али не на изазивање хаоса

Амерички председник Џозеф Бајден осудио је антиизраелске протесте који, како каже, изазивају хаос у универзитетским кампусима широм Америке.

"Постоји право на протест, али не и право на изазивање хаоса", поручио је Бајден.

"Уништавање имовине није миран протест – то је против закона. Вандализам, упад, разбијање прозора, затварање кампуса, присиљавање на отказивање наставе и матуре – ништа од овога није миран протест", додао је амерички председник.

Указао је да ни у једном кампусу не би требало да буде места за антисемитизам или претње насиљем против јеврејских студената.

Додао је да се у Америци поштује право на слободно изражавање мишљења, али да то "треба учинити без насиља, без разарања, без мржње и у оквиру закона".

"Немојте да погрешите, ја ћу као председник увек бранити слободу говора, али ћу увек бити једнако снажан у залагању за владавину права", нагласио је Бајден.

На питање новинара да ли су га демонстрације навеле да преиспита неку од својих политика у вези са Блиским истоком, Бајден је кратко одговорио: "Не".

(Times of Israel)

Foto: Tanjug/AP/Evan Vucci

УН упозорава: Обнова Газе ће коштати 30 до 40 милијарди долара

Агенција УН саопштила је да ће обнова Газе коштати 30 до 40 милијарди долара, као и да ће захтевати напор невиђен од Другог светског рата, преноси АФП.

"Првобитне процене Програма Уједињених нација за развој за реконструкцију Појаса Газе премашују 30 милијарди долара и могле би да дођу до 40 милијарди долара", рекао је помоћник генералног секретара УН Абдалах Ал Дардари.

"Размере разарања су огромне... Ово је мисија којом се глобална заједница није бавила од Другог светског рата", додао је Дардари на конференцији за медије.

Поручио је и да би реконструкција Газе могла да потраје деценијама, а да палестински народ нема времена за чекање.

"Због тога је важно да брзо реагујемо како бисмо поново сместили људе у пристојан смештај и вратили њихове животе у нормалу – економски и социјално. То је наш главни приоритет и мора се постићи у прве три године након престанка непријатељстава", навео је Дардари.

Процењују и да је укупна количина рушевина од експлозија чак 37 милиона тона.

"Говоримо о колосалној цифри, али та бројка се повећава сваким даном. Најновији подаци показују да се већ приближава 40 милиона тона", додао је он.

Указао је и да је 72 одсто свих стамбених зграда потпуно или делимично уништено.

"Обнова се мора планирати пажљиво, ефикасно и са изузетном флексибилношћу, јер не знамо како ће се рат завршити", нагласио је Дардари.

(Guardian)

Опширније Краће

Херцог пружио подршку Јеврејима у дијаспори: Сведоци смо драматичног оживљавања антисемитизма

Израелски председник Исак Херцог критиковао немире и протесте на америчким универзитима због рата у Гази, рекавши да су ове институције "заражене мржњом и антисемитизмом".

Херцог је поручио да издаје хитну поруку подршке јеврејским заједницама у дијаспори усред "драматичног оживљавања антисемитизма и након непријатељстава и застрашивања јеврејских студената у кампусима, посебно широм САД".

"Народ Израела стоји уз вас. Суочени са овим застрашујућим оживљавањем антисемитизма, не плашите се. Стојте поносно. Станите снажно за своју слободу", поручио је Херцог и додао: "Заједно ћемо победити".

(Times of Israel)

Опширније Краће

Делегација Хамаса ускоро долази у Каиро

Делегација Хамаса ускоро ће посетити Каиро ради даљих разговора са египатским посредницима о потенцијалном споразуму о примирју и таоцима.

До тога долази након што је шеф Хамаса Исмаил Ханије имао телефонски разговор са шефом египатске обавештајне службе Абасом Камелом током којег је рекао главном посреднику да његова група "проучава предлог о прекиду ватре" у позитивном духу, наводи се у саопштењу.

Хамас је у суботу рекао да је добио најновији став Израела, као и да ће га проучити пре него што донесе одговор.

Како преноси Ројтерс, египатски државни Ал-Кахера њуз цитирао је неидентификовани високи египатски извор који је рекао да ће делегација Хамаса стићи у Каиро у наредна два дана.

Претходно су медији пренели да постоје изгледи да ће Хамас одбити најновији предлог који су израдили египатски, катарски и амерички посредници и који је добио зелено светло Израела.

(Times of Israel/Guardian)

Опширније Краће

Вечерас састанак израелског ратног кабинета

Израелски ратни кабинет састаће се вечерас како би разговарали о "следећим корацима у преговорима за постизање споразума о таоцима".

(Times of Israel)

УНМАС: Ризик од неексплодираних средстава у Гази је у "најопаснијој фази"

Ризик од излагања неексплодираним средствима у Гази је у "најопаснијој фази", упозорила је Служба Уједињених нација за уклањање мина (УНМАС).

"Улице и јавни простори су препуни експлозивних остатака рата, што представља здравствене и безбедносне проблеме", истиче УНМАС.

Процењује се да да би око 7.500 тона неексплодираних убојних средстава могло бити расуто широм Газе и апелује на помоћ међународне заједнице како би се они уклонили и тиме ублажио ризик за цивиле.

(Guardian)

Израелска војска: Уништен војни комплекс Хезболаха у јужном Либану

Израелски борбени авиони погодили су неколико позиција Хезболаха у јужном Либану, саопштио је ИДФ.

Израелски борбени авиони уништили су војни комплекс Хезболаха у Маркаби, где је раније данас примећен оперативац Хезболаха, саопштиле су Израелске одбамбене снаге (ИДФ).

У другом нападу, ИДФ је гађао инфраструктуру Хезболаха у области Шебе.

На снимцима које је објавила ИДФ оперативац Хезболаха се креће зградом пре него што је извршен ваздушни напад.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Шолц и Нетанјаху разговарали о могућем прекиду ватре и помоћи за Газу

Немачки канцелар Олаф Шолц и израелски премијер Бенјамин Нетанјаху разговарали су телефоном о сукобу између Израела и Хамаса, укључујући могући прекид ватре, саопштила је немачка влада.

Двојица званичника су разговарала о напорима да се ослободе сви таоци које држи Хамас и о прекиду ватре, наведено је у саопштењу.

Током разговора било је речи и о даљим побољшањима када је реч о хуманитарној помоћи људима у Појасу Газе, навео је портпарол владе у саопштењу.

(Reuters

Опширније Краће

Палестинске снаге безбедности убиле наоружаног припадника Исламског џихада

Припадници палестинских безбедносних снага убили су наоружаног мушкарца на окупираној Западној обали.

Портпарол служби безбедности Талак Двеикат рекао је да је на снаге, које су послате да патролирају Тулкармом током ноћи, пуцано и да су они узвратили на ватру и погодили нападача.

Од задобијених рана нападач је преминуо у болници.

Тулкарм и Ноур Шамс бригада, тврде да је убијени Ахмед Абу ел Фул припадао групи Исламски џихад.

"Ел Фул је издајнички гађан у свом ауту. Није било никаквих провокација са његове стране", навели су у саопштењу.

(Reuters)

Опширније Краће

Нове рације ИДФ-а на Западној обали, ухапшено 15 Палестинаца

Најмање 15 Палестинаца ухапшено је током ноћи у израелским рацијама широм окупиране Западне обале, саопштило је Палестинско друштво затвореника, јавља Вафа.

Међу ухапшенима су бивши затвреници и једна жена.

Најновија хапшења догодила су се у Хеброну, Витлејему, Рамали, Тулкарму, Наблусу и Јерусалиму.

Од 7. октобра на Западној обали ухапшено је 8.550 Палестинаца.

(WAFA)

Опширније Краће

Министарство здравља Газе: Број погинулих Палестинаца порастао на 34.596

Најмање 34.596 Палестинаца је погинуло, а 77.816 је повређено у израелској офанзиви на Газу од 7. октобра, саопштило је Министарство здравља у Гази.

У последња 24 сата погинуло је 28 особа, а 51 је рањена.

(Reuters)

Опширније Краће

Демонстранти блокирали ауто-пут Ајалон, траже ослобађање талаца

Демонстранти у Тел Авиву блокирали су ауто-пут Ајалон, позивајући израелску владу да постигне договор са Хамасом о ослобађању талаца који су отети у нападу те групе на Израел 7. октобра прошле године.

Протест предводе породице отетих, а у саопштењу демонстраната је поручено да најављена израелска копнена офанзива на град Рафу у јужној Гази "значи одустајање од ослобађања талаца".

"После године обећања да ће таоци бити враћени војном акцијом, сви разумемо да је једини начин да спасимо оне који и даље могу бити спасени – договор", пише у саопштењу.

"Немојте поклекнути под притиском екстремиста који користе таоце као изговор за наставак рата“, додаје група обраћајући се израелском премијеру Бенјамину Нетанјахуу.

Он је у уторак на састанку са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном рекао да није могућ договор са Хамасом којим би рат био окончан и да ће се инвазија на Рафу десити "без обзира на било шта".

(Times of Israel)

Опширније Краће

Вафа: Најмање десет убијених у нападима ИДФ-а на Нусеират и насеља у близини Кан Јуниса

Најмање десет цивила је убијено, а на десетине њих је рањено у нападу израелских снага на избеглички камп Нусеират и насеља у близини Кан Јуниса, јављају палестински медији.

Најмање шест Палестинаца је убијено, а више њих је рањено у израелском нападу на град Захру, 3,4 километра северно од кампа Нусеират, док су три особе страдале у самом кампу, јавља Вафа.

Једна особа је погинула, а неколико њих је рањено у израелском бомбардовању насеља у близини Кан Јуниса.

(Al Jazeera, WAFA)

Опширније Краће

ИДФ: Погођена локација са које су испаљени пројектили ка израелској војсци

Израелски борбени авиони и артиљеријске снаге погодили су тунел и лансирни стуб у централном делу Појаса Газе након што је неколико пројектила испаљено на трупе које делују у тој области, саопштила је војска.

ИДФ наводи да у јучерашњем минобацачком нападу није било повређених.

(Times of Israel)

Менсур: Стојите скрштених руку док Израел покушава да уништи палестинску државу

Ријад Менсур, стални посматрач Палестине у УН, поручио је да би пријем Палестине био недвосмислен сигнал да палестинско самоопредељење и државност нису подложни хировима и вољи екстремиста у Израелу.

"Не можете рећи да подржавате решење о две државе и да стојите скрштених руку док Израел отворено покушава да уништи палестинску државу, што је отворено признао израелски премијер Нетанјаху", поручио је Менсур.

Опширније Краће

Вуд: Преурањене акције неће донети државност палестинском народу

Сједињене Америчке Државе ће гласати против палестинске кандидатуре за пуноправно чланство у Уједињеним нацијама, рекао је амерички представник на састанку Генералне скупштине УН.

"Преурањене акције, овде у Њујорку, чак ни уз најбољу вољу, неће донети државност палестинском народу... У извештају није било једногласности међу члановима пријемне комисије", навео је Вуд.

(РТС)

Небензја: Пријем Палестине у УН изједначио би преговарачке позиције са Израелом

Пријем Палестине у Уједињене нације изједначио би почетне преговарачке позиције палестинске стране са Израелом, који је постао пуноправни члан УН 1949. године, изјавио је стални руски представник у УН Василиј Небензја на састанку Генералне скупштине УН.

Небензја је указао да палестинско-израелски сукоб нема и не може имати војно решење, да се морају прекинути непријатељства и створити одређени услови за постизање примирја, пренела је РИА Новости.

"Насиље рађа насиље", навео је Небензја на састанку Генералне скупштине у среду.

Небензја је позвао на независну међународну истрагу о недавно откривеним масовним гробницама у Појасу Газе да би се починиоци привели правди. Генерални секретар УН Антонио Гутерес раније је позвао на хитну истрагу међународних истражитеља масовних гробница у Појасу Газе како би се утврдиле околности смрти стотина Палестинаца.

Опширније Краће

Акције израелске војске (ИДФ) на Појас Газе и рације на Западној обали, у којима је погинуло и рањено више палестинских цивила, настављене су и током претходног дана.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен захтева моментални прекид ватре између сукобљених страна и одустајање Израела од планиране офанзиве на Рафу, на југу енклаве. 

Са друге стране, израелски премијер Бенјамин Нетанјаху истиче да нема одлагања удара на Рафу, као и да неће пристати на споразум о примирју који укључује окончање рата. 

Реаговао је и Хамас, сматрајући да Вашингтон врши притисак да прихвате договор. Ипак, наводе и да проучавају египатски предлог о примирју и о ослобађању талаца.

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи поводом, како наводи, лобирања Сједињених Држава на Блиском истоку, каже да напори о успостављању нормализације односа између Израела и арапских земаља неће решити кризу. 

Читај ми!