Извор: РТС

Блинкен тражи прекид ватре; Нетанјаху тврди да ће ИДФ напасти Рафу

Сукоб Израела и Хамаса – 208. дан. ИДФ врше нападе на Појас Газе и рацију на Западној обали. Државни секретар САД Ентони Блинкен захтева моментални прекид ватре између Израела и Хамаса. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху, са друге стране, истиче да нема одлагања напада на Рафу, као и да неће пристати на споразум о примирју који укључује окончање рата. Високи званичник Хамаса Сами Абу Зухри рекао је да Блинкен врши притисак на ту групу да прихвати договор са Израелом.

Израелски шеф дипломатије: Председник Колумбије антисемита

Након што је колумбијски председник Густаво Петро најавио да ће његова земља прекинути дипломатске везе са Израелом већ сутра, израелски министар спољних послова Исраел Кац је рекао да је колумбијски лидер "антисемита и пун мржње".

"Историја ће памтити да је Густаво Петро одлучио да се стави уз најподлије чудовиште које је историја икада познавала. Чудовишта која су палила бебе, убијала децу, силовала жене и отимала невине цивиле", навео је Кац на Иксу (Твитер).

Кац је указао на то да су односи Израела и Колумбије "одувек били блиски".

"Ниједан антисемитски председник пун мржње то неће променити", поручио је Кац.

(X – Twitter, Times of Israel)

Опширније Краће

Хамас: Одговор о предлогу за примирје и ослобађање талаца вероватно сутра

Лидери Хамаса су саопштили да проучавају предлог о примирју и о ослобађању талаца који су им представили египатски посредници, и кажу да се надају да ће послати свој одговор до сутра, наводи се у саопштењу те организације.

Тренутни круг преговора о примирју између Израела и Хамаса делује озбиљно, али стране се мимоилазе на једном кључном питању – да ли би рат требало да се заврши у склопу споразума, пренео је Тајмс ов Израел.

"Врло вероватно сутра, дакле, у четвртак, ако бог да, посредници ће добити одговор", навели су из Хамаса.

Преговори Хамаса и Израела, преко посредника као што су Сједињене Државе, Катар и Египат, трају недељама, а после Париза, нове рунде разговора се одржавају у Каиру.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Колумбија прекида дипломатске односе са Израелом

Колумбијски председник Густаво Петро изјавио је да ће прекинути дипломатске односе са Израелом због акција израелске војске у Појасу Газе.

Петро је већ оштро критиковао израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа и рекао да ће се прикључити тужби Јужне Африке која оптужује Израел за геноцид пред Међународним судом правде, наводи Ројтерс.

"У току је време промена. Председник републике најављује да ћемо сутра прекинути дипломатске односе са државом Израел... зато што има владу, зато што има председника који је геноцидан," рекао је Петро. 

(Reuters)

Опширније Краће

Блинкен: Напредак у хуманитарном приступу Гази стваран

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је током посете Израелу да је напредак у побољшању хуманитарног приступа Гази стваран, али да је, с обзиром на то какве су потребу у палестинској енклави, потребно да се убрза.

Блинкен, који се раније састао са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом, рекао је новинарима да је Израел направио важне компромисе у вези са предлогом споразума којим би таоци били ослобођени у замену за прекид ватре, али да је на Хамасу да прихвати тај договор, пренео је Ројтерс.

Светски медији су раније пренели да би Хамас ослободио таоце у замену за прекид ватре од неколико недеља и ослобађање палестинских затвореника у израелским затворима.

Разговори су заустављени око оба главна питања, захтева Хамаса да се израелске трупе повуку из Газе и окончају сукоб и детаља о броју и имена палестинских затвореника у израелским затворима.

Неки извештаји сугеришу да је Израел показао спремност да направи даље уступке у будућности, укључујући повлачење снага које пресецају Појас Газе на пола и дозволе повратак становника на север.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Двоје погинулих у нападу на избеглички камп Нусеират

Најмање два цивила су погинула, а петоро је повређено, у израелском гранатирању у јужној делу Појаса Газе код избегличког камап Нусеират, пренела је палестинска новинска агенција Вафа

(WAFA)

Опширније Краће

Борељ: Рафа не сме бити нападнута

Високи представник Европске уније (EУ) за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да партнери Израела и суседне земље деле јединствени став да град Рафа на југу Појаса Газе не сме бити нападнут и позвао израелску владу да се конструктивно укључи у политички мировни процес.

Борељ је написао на написао и да међународна заједница такође једногласно захтева хитно ослобађање свих талаца које држи Хамас у Појасу Газе.

(X – Twitter)

Опширније Краће

Израел отворио прелаз "Ерез" за доставу помоћи

Израел је поново отворио једини прелаз на северној граници Појаса Газе, дозвољавајући камионима са хуманитарном помоћи да прођу кроз контролни пункт "Ерез" након захтева Сједињених Држава да учини више на решавању растуће хуманитарне кризе у палестинској енклави.

Шеф израелске управе за везу за Појас Газе, пуковник Моше Тетро, рекао је да се нада да ће прелаз "Ерез" бити отворен сваког дана што ће омогућити да се постигне циљ да 500 камиона помоћи свакодневно доставља помоћ Гази.

Уједно, то је и дневна количина помоћи која је достављана пре почетка сукоба Израела и Хамаса, пренео је Ројтерс.

(Reuters)

Опширније Краће

Ханијеова сестра у кућном притвору

Израелски суд је пустио сестру лидера Хамаса Исмаила Ханијеа у кућни притвор након што је оптужена за подстицање и идентификацију са терористичком групом, преноси Тајмс ов Израел

Сестра вође Хамаса Сабах Ханије (57) рођена је у Гази, али има израелско држављанство и живи на југу Израела.

Ухапшена је почетком априла и оптужена крајем месеца. Према оптужници, послала је неколико порука у којима се хвали напад 7. октобра у интерној комуникацији. 

(Times of Israel)

Опширније Краће

Резеревни план Саудијске Арабије за сарадњу са САД искључује Израел

Сједињене Државе и Саудијска Арабија израдиле су низ споразума о безбедности и размени технологије који имају за циљ да буду део ширег блискоисточног решења које укључује Израел и Палестинце.

Међутим, у одсуству примирја у Гази, суочени са непоколебљивим отпором израелске владе премијера Бенјамина Нетанјахуа о стварању палестинске државе и њеном очигледном одлучношћу да покрене офанзиву на Рафу, Саудијци се залажу за скромнији план Б, који искључује Израелце, пренео је Гардијан.

Према тој опцији, САД и Саудијска Арабија би потписале споразуме о билатералном одбрамбеном пакту, помоћи САД у изградњи саудијске цивилне нуклеарне енергетске индустрије и размене на високом нивоу у области вештачке интелигенције и других технологија у настајању.

Израелу би била изнета понуда за нормализацију дипломатских односа са Ријадом у замену за израелско прихватање решења о две државе као решење за 76-годишњи израелско-арапски сукоб.

(The Guardian)

Опширније Краће

Хамнеи: Палестинци да одлуче како ће да се носе са ционистима

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи каже да напори o успостављању нормализације односа између Израела и арапских земаља неће решити кризу на Блиском истоку и да би Палестинци требало да "одлуче како да се носе са ционистима".

"Неки људи мисле да ће приморавањем суседних земаља да нормализују своје везе (са Израелом) проблем бити решен. Они су у криву", рекао је Хамнеи, непосредно након што је амерички државни секретар Ентони Блинкен посетио Израел. 

(Times of Israel)

Опширније Краће

Амерички хирург у Гази: Ништа ме није припремило на размере повреда

Амерички васкуларни хирург који је напустио Газу након што је радио као волонтер, рекао је да га ништа није припремило за размере повреда са којима се тамо суочио.

"Десетине пацијената дневно, већина њих млади и суочени са компликованим повредама изазваним гелерима, већина је завршила са ампутацијама, рекао је Шарик Сајед из Атланте, из Џорџије, а пренео је Ројтерс.

Већина пацијената је имала 13, 14, 15, 16 и 17 година, истакао је хируруг. 

"Углавном ране од гелера, а то је нешто чиме се никада нисам бавио, то је било нешто ново", истакао је Сајед.

(Reuters)

Опширније Краће

Јордан: Израел напао конвоје наше помоћи за Газу

Јордан је навео да су израелски досељеници напали два конвоја хуманитарне помоћи на путу за Појас Газе на прелазима Беит Ханоун и Карам Абу Салем. 

"Неспособност израелске владе да заштити конвоје хуманитарне помоћи је флагрантно кршење обавеза које је преузела", наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Јордана.

(The Guardian)

Опширније Краће

Нетанјаху Блинкену: Напашћемо Рафу, не прихватамо споразум који укључује окончање рата

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху пренео је америчком државном секретару Ентонију Блинкену да неће прихватити споразум који укључује окончање рата у Појасу Газе.

Нетанјаху је на састанку са Блинкемом рекао да, ако Хамас буде инсистирао на окончању рата, договор неће бити прихваћен. Такође је нагласио да ће до инвазије на град Рафа на југу Појаса Газе доћи и да та операција не зависи ни од чега, пише Тајмс ов Израел.

Претходно је портпарол Стејт департмента Метју Милер саопштио да је Блинкен у разговору са Нетанјахуом поновио да се САД противе планираном израелском нападу на пренасељени град Рафа на југу Појаса Газе.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Сежурне: Још има посла да би се обезбедило примирје између Израела и Газе

Француски министар спољних послова Стефан Сежурне изјавио је да још има посла да би се обезбедило примирје између Израела и Газе након што су га египатски званичници у Каиру обавестили о стању преговора.

"Дошли смо да координишемо наше напоре за примирје. Поруке које су дале Француска и њени арапски партнери у региону су да се Израел повлачи у офанзиви у Рафи", рекао је Сежурне након састанка са својим египатским колегом Самехом Шукријем.

Одбио је да изјави колико је оптимистичан у погледу склапања споразума, али је додао да се нада да ће три таоца који имају двојно француско-израелско држављанство које држи Хамас, ако дође до примирја, бити на листи за ослобађање.

(Reuters)

Опширније Краће

Блинкен Нетанјахуу: САД се и даље противе операцији у Рафи

Амерички државни секретар Ентони Блинкен поновио је у данашњем разговору са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом да се САД противе планираном израелском нападу на пренасељени град Рафа на југу Појаса Газе, саопштио је портпарол Стејт департмента Метју Милер.

Према његовим речима, Блинкен је поновио "јасан став САД о Рафи".

Милер је додао да је Блинкен такође приметио "побољшање испорука помоћи у Газу" и поновио значај "убрзања и одржавања тог побољшања".

Блинкен је раније данас, током састанка са израелским председником Исаком Херцогом, поручио да је "сада време" за договор са Хамасом о ослобађају талаца и прекиду ватре.

Он је навео да би такав договор омогућио улазак преко потребних лекова, хране и воде у Газу.

Блинкенова посета Израелу долази месец дана након што је амерички председник Џозеф Бајден упозорио Нетанјаху а да би политика Вашингтона могла да се промени уколико Израел не предузме кораке да ублажи цивилну штету, хуманитарну патњу и не осигура безбедност хуманитарних радника.

САД и арапски партнери позвали су Израел да учини више да олакша прилив помоћи услед растуће хуманитарне кризе у енклави, где је већина људи остала без домова и суочава се с несташицом хране и воде, а инфраструктура је уништена.

Ово је седма посета Блинкена Блиском истоку од почетка рата после напада Хамаса 7. октобра. Од тада је више од 34.000 Палестинаца убијено, док је у нападу Хамаса 7. октобра настрадало 1.200 људи.

(Al Jazeera, Times of Israel, Reuters)

Опширније Краће

Хамас тражи да Израел објасни своје услове за прекид ватре

Хамас је затражио од египатских и катарских посредника у преговорима, да Израел објасни услове за споразум о прекиду ватре и ослобађању талаца.

Званичник упознат са преговорима је рекао за да Хамас жели јасне услове за безусловни повратак размештених Палестинаца у север Газе.

Хамас такође жели да осигура да ће друга фаза споразума укључивати разговоре о постепеном и потпуном повлачењу израелских трупа из Појаса Газе.

У тренутном споразуму није објашњено коме и када би био дозвољен повратак на север Газе.

Досадашњи договор Хамаса и Израела, од више фаза, укључује пуштање 33 таоца и у замену за обустављање борбе и пуштање више стотина палестинских затвореника из израелских затвора.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Сукоб пропалестинских и произраелских демонстраната у кампусу UCLA

У кампусу Универзитета Калифорнија у Лос Анђелесу (UCLA) избили су сукоби између пропалестинских и произраелских демонстраната.

Студентске новине UCLA Daily Bruin јављају да су присталице Израела покушале да растуре протесте оних који подржавају Палестинце у кампусу.

Полиција је интервенисала на позив управе универзитета, потврдио је на друштвеној межи Икс Зак Сидл, заменик градоначелника Лос Анђелеса.

(Reuters)

Нетанјаху и Блинкен на "тет-а-тет" састанку у Јерусалиму

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху и амерички државни секретар Ентони Блинкен започели су "тет-а-тет" састанак у Јерусалиму, након чега ће уследити разговор са делегацијама.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Блинкен са Херцогом: Време је за прекид ватре и ослобађање талаца

Амерички државни секретар Ентони Блинкен поручио је, током састанка са израелским председником Исаком Херцогом, да је "сада време" за договор са Хамасом о ослобађању талаца и прекиду ватре.

"Одлучни смо да добијемо прекид ватре који ће довести таоце кући и да га добијемо сада, и једини разлог зашто то не би било постигнуто је Хамас. Предлог је на столу, као што сам рекао, нема одлагања и нема изговора. Време је сада", рекао је Блинкен.

Он је навео да би такав договор омогућио улазак преко потребних лекова, хране и воде у Газу.

Блинкен је јуче најавио и да ће се данас састати са израелски премијером Бенјамином Нетанјахуом и разговарати о додатним мерама које Тел Авив мора да предузме како би се повећало допремање помоћи у Газу.

(Times of Israel, Reuters)

Опширније Краће

Хамас: САД врше притисак на нас да прихватимо договор са Израелом

Високи званичник Хамаса Сами Абу Зухри изјавио је да амерички државни секретар Ентони Блинкен врши притисак на Хамас да прихвати захтеве Израела на преговорима о прекиду ватре и ослобађању талаца.

"Блинкенови коментари су у супротношћу са стварности. То није чудно за Блинкена, који је познат као министар спољних послова Израела, а не Америке, па даје такве изјаве", рекао је Абу Зухри за Ројтерс.

Он је додао да је "чак и преговарачки тим Израела признао да је Нетанијаху тај који омета постизање споразума".

Блинкен је раније више пута позвао Хамас да прихвате понуду Израела о прекиду рата и ослобађању талаца, описујући је као "ванредно великодушну", док је Абу Зухри навео да група и даље проучава ту понуду.

(Reuters)

Опширније Краће

Министарство здравља Газе: Број погинулих Палестинаца порастао на 34.568 

Најмање 34.568 Палестинаца је погинуло, а 77.765 је повређено у израелској офанзиви на Газу од 7. октобра, саопштило је Министарство здравља у Гази.

(Reuters)

Опширније Краће

ИДФ: Нападнута инфраструктура Хезболаха у јужном Либану

Израелска војска је саопштила да су њени борбени авиони напали инфраструктуру Хезболаха у јужном Либану. 

Израелске оружане снаге (ИДФ) наводе су погодиле осматрачницу Хезболаха у Мејс ел Џабалу и зграду коју користе оперативци Хезболаха у Блиди у јужном Либану.

На мети ИДФ-а била је и инфраструктура Хезболаха у Ел Хаиму и Кафр Кили.

Од 8. октобра, снаге предвођене Хезболахом готово свакодневно нападају израелске заједнице и војне положаје дуж границе, а група каже да то чини да би подржала Газу усред тамошњег рата.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Нове рације ИДФ-а на Западној обали, ухапшено најмање 20 Палестинаца – од 7. октобра 8.535

Најмање 20 Палестинаца ухапшено је током ноћи у израелским рацијама широм окупиране Западне обале, саопштило је Палестинском друштву затвореника, јавља Вафа.

Најновија хапшења догодила су се у Хеброну, Калкилyи, Витлејему, Рамали, Тубасу, Наблусу и Јерусалиму.

Међу ухапшенима су и деца.

Од 7. октобра на Западној обали ухапшено је 8.535 Палестинаца.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Блинкен у Тел Авиву: Желим споразум о примирју одмах, Хамас крив за одлагање

Амерички државни секретар Ентони Блинкен поново је данас позвао Хамас да "брзо прихвати израелски предлог о примирју и ослобађању израелских талаца".

Обраћајући се новинарима у Тел Авиву, амерички државни секретар рекао је да не може бити "никаквих изговора и одлагања” у постизању договора о прекиду ватре и ослобађању заробљеника који се држе у Гази.

Криви Хамас за застој у преговорима.

"Чак и у овим веома тешким временима, одлучни смо да постигнемо прекид ватре који ће вратити таоце кућама одмах. Једини разлог зашто до тога још није дошло је Хамас", рекао је Блинкен док се састаје са израелским председником Исаком Херцогом.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Полиција на Универзитету Колумбија, ухапшено 48 студената током пропалестинског протеста

Велики број њујоршких полицајаца ушао је у уторак увече на Универзитет Колумбија и привео најмање 48 пропалестинских демонстраната, неколико сати након што је градоначелник Њујорка поручио да протест студената који две недеље парализује ту образовну институцију "мора одмах да се оконча".

Полиција опремљена за разбијање демонстрација упала је на Универзитет Колумбија нешто после 21 сат, неколико сати након што су демонстранти заузели Хамилтон хол, управну зграду универзитетског комплекса.

Полиција каже да су демонстранти забарикадирали ходнике апаратима за сок, столицама и другим намештајем.

Док је полиција улазила на Универзитет Колумбија у студенти испред кампуса узвикивали су "Срамота, срамота" и "Слободна, слободна Палестина", а недуго затим полицајци су почели да спроводе демонстранте са лисицама до полицијских возила.

Полиција је најмање 48 приведених укрцала у аутобус, а око кампуса је био распоређен велики број полицијских и амбулантних возила под ротацијама.

Према наводима полиције, коришћене су шок-бомбе да дезоријентишу демонстранте, али сузавац није употребљен.

Демонстранти на универзитетима траже прекид ватре у Гази, прекид сарадње са израелским компанијама и амнестију за приведене студенте.

Више од 1.000 демонстраната ухапшено је током последње две недеље у кампусима у Тексасу, Јути, Вирџинији, Северној Каролину, Новом Мексику, Конектикату, Луизијани, Калифорнији и Њу Џерсију, неки након сукоба са полицијом.

(CBS News)

Reuters
Опширније Краће

Сирене за ваздушну опасност на северу Израела

Упозорење за ваздушну опасност огласило се у северној заједници Нетуа, близу границе са Либаном.

Тренутно нема извештаја о жртвама или штети.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Док су се лидери САД, Катара и Египта обавезују да ће радити на пунoj имплементацији потенцијалног споразума о примирју у Гази, делегација Хамаса напустила је преговоре у Каиру.

Наводи се и да ће се делегација вратити са писаним одговором на предлог о прекиду ватре, не наводећи када.

Са друге стране, Израел је поручио да неће слати делегацију у Каиро док Хамас не одговори на њихову понуду.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху рекао је да ће Израел ући у Рафу са споразумом или без њега.

Француски шеф дипломатије рекао је Нетанјахуу да напад на Рафу не би ништа решио.

"То је лоша је идеја. Превише је неизвесности у вези са хуманитарним питањима", рекао је Стефан Сежурне изралеском премијеру у Јерусалиму.

Заменик портпарола Стејт департмента Ведант Пател каже да САД не виде "кредибилан" израелски план за војну операцију у Рафи који би решио "њихову забринутост".

Седморо Палестинаца је погинуло, а 32 су повређена у најновијим израелским ваздушним нападима на Газу, преноси агенција Вафа.

Студенти који протестују на америчком Универзитету Колумбија заузели су једну од зграда кампуса, Хамилтон хол.

Они су ту зграду преименовали у Хиндс хол, у знак сећања на шестогодишњу Хинд Раџаб која је страдала у Гази.

Читај ми!