Извор: РТС

СБ УН у петак гласа о чланству Палестине у УН; Хезболах погодио мету на северу Израела, 18 повређено

Сукоб Израела и Хамаса – 194. дан. Савет безбедности Уједињених нација у петак гласа о палестинском захтеву за пуноправно чланство у УН, а на које би САД могао да стави вето, пише Ројтерс. Хезболах је преузео одговорност за напад на Араб ал Арамш у Израелу, током којег је повређено 18 људи. Камп Нусеират је седми дан заредом под ракетним и артиљеријским бомбардовањем. Убијено је на десетине Палестинаца, док је велики број повређен, јавља Вафа.

СБ УН о хуманитарној ситуацији: САД: Изаел ће морати да предузме мерљиве кораке; Русија и Кина критикују оптужбе према УНРВА

У Савету безбедности Уједињених нација одржава се седница поводом хуманитарне ситуације у Гази.

Специјални представник палестинског председника у Уједињеним нацијама Зијад Абу Амр изразио је захвалност УНРВА и свим других хуманитарцима који пружају хуманитарну помоћ цивилима у Појасу Газе.

Позвао је на јачање међународног притиска на Израел како би се осигурало поштовање међународног права, укључујући међународно хуманитарно право и подсетио да је УНРВА, којем су поједине земље, на челу са САД, укинуле финансирање, "историјски сведок" посвећености и обавезе међународне заједнице према палестинским избеглицама протераним у Накби 1948. године.

Стални представник Израела при УН Гилад Ердан тврди да је УНРВА "једно од оружја" које је створила Генерална скупштина и које, како је навео, само продужава блискоисточни сукоб.

"УНРВА, организација коју многе чланице УН финансирају, највећа је препрека за решење сукоба", рекао је Ердан на седници Савета безбедности УН о хуманитарној ситуацији у Појасу Газе.

"Крајњи циљ је да се искористе ова такозвана склоништа и њихово клеветничко право на повратак - да се преплави Израел и уништи јеврејска држава", навео је израелски дипломата.

Заменик сталног представника САД при Уједињеним нацијама Роберт Вуд изјавио је да рат у Гази представља један од најгорих сукоба у последње време када је реч о броју убијених хуманитарних радника.

"САД су дубоко забринуте да Израел није учинио довољно да заштити хуманитарне раднике или цивиле", навео је Вуд и додао да политика САД за Газу зависи од низа конкретних и мерљивих корака које Израел, како каже, мора да спроведе за решавање хуманитарне патње и безбедност хуманитарних радника.

Стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја изјавио је да су сви хуманитарни напори у Гази осуђени на пропаст, у недостатку правог и одрживог примирја.

"Никаква добровољна деконфликација неће помоћи ако је једна од страна одлучна да настави непријатељства, посебно када се од једне чланице Савета безбедности, Сједињених Држава, добију сигнали да резолуције Савета немају обавезујућу снагу", навео је Небензја.

Позвао је на поновно финансирање УНРВА пре окончања истраге о наводном учешћу њених чланова у Хамасовом терористичком нападу 7. октобра прошле године и истакао да ће Русија наставити да пружа помоћ тој агенцији.

И заменик сталног представника Кине при Уједињеним нацијама Генг Шуанг изјавио је да се УНРВА не може заменити јер је, како је навео, неопходна за дистрибуцију хуманитарне помоћи у Појасу Газе. Критиковао је нападе Израела на ту агенцију “упркос недостатку било каквих чврстих доказа".

(Танјуг)

Опширније Краће

Израел тврди да камиони са храном први пут улазе у Газу из луке Ашдод

Камиони са храном ушли у блокирани појас Газе из луке Ашдод по први пут откако је влада одобрила отварање луке за испоруку помоћи, саопштава Јерусалим.

"Осам камиона брашна из Светског програма за храну данас је ушло у појас Газе из луке Ашдод", наводи се у саопштењу и додаје да су камиони прошли безбедносне провере у луци и да су потом у Газу уведени преко Керем Шалома који контролише Израел.

(Reuters)

Опширније Краће

Серија експлозија затресла је насеља са обе стране израелско-либанске границе.

Центар сукоба се са међусобних претњи Техерана и Јерусалима преселио на обрачун Израела са Хезболахом.

Хезболаха је извео један од најозбиљнијих напада од почетка рата.

(РТС)

Опширније Краће

Либански медији: Израел извршио напад 100 километара од границе

Либански медији извештавају о израелском ваздушном нападу на североисточни либански округ Балбек. Удар је пријављен близини града Иат.

Балбек је раније обележена као област једног од упоришта Хезболаха, а налази се око 100 километара од израелске границе.

(Times of Israel, X)

Опширније Краће

Нетанјаху поручио Британији и Немачкој да ће Израел сам доносити одлуке

Израел ће сам доносити своје одлуке, истиче премијер Банјамин Нетанјаху поводом позива Британије и Немачке да не ескалира ситуација на Блиском истоку.

"Они сви имају разне предлоге и савете. Ја то ценим. Али желим да буде јасно – ми ћемо наше одлуке доносити сами и израелска држава ће учинити све што је неопходно да се одбрани", саопштио је Нетанјаху после састанка са министрима спољних послова Велике Британије и Немачке, преноси Гардијан.

Раније је британски министар спољних послова Џејмс Камерон изјавио да је дошао на састанак да би исказао солидарност са Израелом, али и да се нада да ће његов одговор на напад Ирана бити "паметан и што је више могуће ограничен", пренео је Би-Би-Си.

Министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок је после састанка упозорила, као и Камерон, да на Блиском истоку не сме да се деси ескалација сукоба.

"То никоме не би било од помоћи – ни сигурности Израела, ни десетинама таоца који су и даље у рукама Хамаса, ни многим људима у Ирану који пате под тим режимом, ни осталим државама у региону које просто желе да живе у миру", рекла је Бербок.

Председник Ирана Ебрахим Раиси је данас, поводом параде уочи Дана војске, упозорио да наредна иранска узвратна операција против Израела не би била "ограничена".

(Танјуг)

Опширније Краће

Ројтерс: СБ УН у петак гласа о чланству Палестине у УН

Савет безбедности Уједињених нација требало би да у петак гласа о палестинском захтеву за пуноправно чланство у УН, саопштиле су дипломате, пише Ројтерс.

Очекује се да ће Сједињене Државе, као израелски саветник, блокирати гласање јер би таква одлука ефикасно признала палестинску државу.

Веће које чини 15 чланова би требало да гласа, у петак до 15 часова, о нацрту резолуције која препоручује Генералној скупштини УН (од 193 члана) да – "Држава Палестина буде примљена у чланство Уједињених нација", наводе дипломате.

За усвајање резолуције Савета потребно је најмање девет гласова за и да САД, Британија, Француска, Русија или Кина не ставе вето.

(Reuters)

Ханије разговарао са турским министром спољних послова, следи састанак са Ердоганом

Турски министар спољних послова Хакан Фидан састао се са Исмаилом Ханијехом, вођом Хамаса, током посете Катару како би разговарао о хуманитарној помоћи Гази, напорима за прекид ватре и таоцима, рекао је турски дипломатски извор.

Ханије ће за викенд отпутовати у Турску на разговоре са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, јавила је турска телевизија НТВ.

(Reuters)

Опширније Краће

Хезболах преузео одговорност за напад на Араб ал Арамш, 18 људи повређено

Хезболах је преузео одговорност за напад на Араб ал Арамш, рекавши да је гађао зграду коју користи израелска војска са навођеним пројектилима и беспилотним летелицама напуњеним експлозивом.

Тврди да је удар дроном био одговор на убиство три члана, укључујући два команданта, у јучерашњим израелским нападима у јужном Либану.

Медицински центар Галиле у Нахарији саопштио је да је 18 људи примљено у болницу као последица напада.

Међу повређенима 14 су војници израелских одбрамбених снага.

Наводи се да је једна жртва у критичном стању, а две су тешко рањене.

(Times of Israel)

Председник Израела позвао на глобалну коалицију против Ирана

Председник Израела Исак Херцог позвао је током сусрета са шефовима дипломатије Велике Британије и Немачке, Дејвидом Камероном и Аналеном Бербок, у Jерусалиму на глобалну коалицију против Ирана, саопштила је Херцогова канцеларија.

У саопштењу се наводи да је Херцог рекао да цео свет мора одлучно да се ангажује против претње иранског режима који, како је истакао, настоји да наруши стабилност целог региона.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Кремљ позива на деескалацију између Ирана и Израела

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да је Русија јако забринута због ескалације тензија на Блиском истоку.

"Изузетно смо забринути због ескалације тензија у региону и позивамо све земље на уздржаност. Даља ескалација није ни у чијем интересу", рекао је Песков новинарима.

Песков је рекао да Русија наставља да има блиске контакте са Ираном, као и да има конструктивне контакте са Израелом.

На питање да ли је Техеран унапред упозорио Русију на ударе на Израел, Песков је одговорио да нема шта да каже по том питању.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Нови удари на север Израела, повређено најмање седам особа

Најмање седам особа је повређено, од којих једна тешко, у либансом удару на Араб ал Арамш, саопштили су израелски званичници.

Напад је изведен пројектилима и беспилотним летелицама напуњеним експлозивом.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Камерон: Јасно је да је Израел одлучио да одговори на напад Ирана

Британски министар спољних послова Дејвид Камерон рекао је да је јасно да је Израел донео одлуку да одговори на напад иранских дронова и балистичких ракета и да се нада да ће то бити изведено на начин који ће минимизирати ескалацију колико год је то могуће.

"Јасно је да су Израелци донели одлуку да делују", рекао је Камерон новинарима током посете Израелу,

Камерон је истакао да Велика Британија жели да буду уведене координисане санкције према Ирану.

Према његовим речима, Г7 треба да упути јасну недвосмислену поруку Ирану увођењем санкција.

Дејвид Камерон и Аналена Бербок су прве западне дипломате које су посетиле Израел након иранског напада прошлог викенда.

(Reuters,Times of Israel)

Опширније Краће

Катарски премијер: Разговори о таоцима у деликатној фази

Катарски премијер и министар спољних послова шеик Мохамед бин Абдулрахман ел Тани каже да су преговори између Израела и Хамаса о прекиду ватре и ослобађању талаца у "деликатној фази".

Он је рекао да посредници покушавају да што је више могуће раде на питањима која представљају "камен спотицања", али није изнео више детаља.

Тани је раније осудио израелску политику у рату против Хамаса у Гази називајући је "колективном казном".

Катар и Египат су медијатори преговора између Израела и Хамаса.

Сукоб је почео 7. октобра прошле године кад је Хамас упао у јужни Израел, убио око 1.200 људи и отео 253 таоца, на шта је Израел одговорио масовним ваздушним нападима и копненом офанзивом у којој је, према палестинским властима, до сада убијено око 33.899 Палестинаца, рањено њих 76.664.

(Times of Israel, Reuters)

Опширније Краће

Вафа: У нападима ИДФ-а на Газу убијено десетине људи, велики број повређених

У израелским ваздушним нападима на Газу данас је убијено на десетине Палестинаца, док је велики број повређен, јавља Вафа.

Северно од града Газе шесторо људи је убијено, а неколико повређено, док су источно од овог града убијене још две особе, а деветоро се води као нестало испод урушених зграда.

У јужном делу Појаса Газе убијено је седморо људи, укључујући четворо деце, а како наводи Вафа, израелске снаге бомбардовале су кућу у граду Рафа и убиле неколико људи, међу којима су и деца.

Камп Нусеират је седми дан заредом под ракетним и артиљеријским бомбардовањем, а израелски булдожери и тенкови напредују у близини северног дела Нусеирата и врше чишење земље у близини постројења за десалинизацију воде северно од кампа, јавља Вафа.

Палестинска агенција наводи да се одређен број жртава још увек налази под рушевинама и на путевима, а да спасилачке и екипе хитне помоћи нису у могућности да дођу до њих.

(Wafa, Al Jazeera)

Опширније Краће

Газа: Од почетка сукоба у Појасу Газе убијено 33.899 Палестинца, рањено 76.664 

Најмање 33.899 Палестинца су убијена, а 76.664 њих повређено од 7. октобра у израелским нападима на Газу, саопштило је Министарство здравља Газе.

У протекла 24 сата убијено је 56 Палестинаца, а 89 повређенo, додаје се у саопштењу Министарства.

(Reuters)

Опширније Краће

Иран прети масовним одговором ако Израел покрене и најмањи напад

Ирански председник  Ебрахим Раиси поново је данас упозорио да би "најмањи напад" Израела донео "масовну и оштру" реакцију, јер се регион припрема за потенцијалну израелску одмазду након иранског напада током викенда.

"Наредна иранска узвратна операција против Израела неће бити ограничена", упозорио је председник Ирана Ебрахим Раиси, додајући да је претходна "Операција искрено обећање" била кажњивог, али не и свеобухватног карактера.

Поводом параде уочи Дана војске, Раиси је истакао да је напад на Израел био најава САД и "присталицама ционистичког режима" да су иранске оружане снаге спремне да се одбране, преноси ИРНА.

"Желео бих да кажем земљама региона да су наше војне снаге креатори безбедности, миротворци, да дају ауторитет региону и да су потпуно поуздане", рекао је Раиси и поручио околним земљама да не сарађују с Израелом, као и да "нема потребе за страним снагама" у региону.

Председник Ирана је нагласио да војна моћ ове земље више није изајмљена и да њом не управљају стране снаге, већ да она представља ауторитет "велике нације Ирана".

Раиси је додао да су војне снаге уз народ, као и да се земље региона могу ослонити на Иран, а оружаним снагама Ирана је поручио да треба да буду поносне на подршку пружену палестинском народу у Гази током напада на Израел.

Иран је у ноћи између суботе и недеље лансирао више стотина дронова и крстарећих ракета ка Израелу у знак одмазде за напад на ирански конзулат у Дамаску у којем су погинули командант иранске Револуционарне гарде у Сирији и у Либану, Мохамед Реза Захеди и његов заменик, као и пет официра који су били у њиховој пратњи.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Млазњаци погодили војне базе Хезболаха, ракете испаљене на север Израела

Израелски борбени авиони погодили су током ноћи неколико циљева Хезболаха у јужном Либану.

ИДФ каже да су мете укључивале војне комплексе и зграде које користи Хезболах у Кијаму, Мансурију, Алма аш Шабу и Јетеру.

Хезболах је јутрос испалио неколико ракета из Либана на базу Биранит.

ИДФ каже да није било повређених, а војници гранатирају места лансирања.

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ: Уништени ракетни бацачи у Гази, били припремљени за напад на Израел

Израелске ваздухопловне снаге погодиле су више од 40 циљева у Појасу Газе током претходног дана, укључујући ракетне бацаче припремљене за нападе на Израел, саопштила је израелска војска (ИДФ).

Како ИДФ тврди, припремљени ракетни бацачи уништени су у централном делу Појаса Газе, где је у току операција против Хамаса.

У току операције, на периферији кампа Нусеират, војска наводи да су војници убили бројне наоружане људе и уништили локације које су користиле терористичке групе током протеклог дана, укључујући позивање на ваздушне нападе.

Према ИДФ-у, изведен је један ваздушни напад на ћелију која је управљала наоружаним дроном.

Војска такође наводи да су трупе Нахал бригаде користиле дрон да убију једног револвераша, а другог су убили снајперском ватром.

Међу другим циљевима које су погодили били су подземни ракетни положаји, осматрачнице и друга инфраструктура, додаје ИДФ.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Тензије између Израела и Ирана и даље постојане. Израел тврди да ће одговорити на напад Ирана, али тако да контраудар не изазове шири сукоб и да га не блокирају САД. Техеран, с друге стране, понавља да не жели тензије, али да ће узвратити још снажније.

Председник Русије Владимир Путин је разговарао са иранским колегом Ебрахимом Раисијем о ''заоштреној'' ситуацији на Блиском истоку. Техеран је разговарао и са Пекингом и истакао став да не жели даљу ескалацију.

Ројтерс пише да су се израелски тенкови вратили у поједине области на северу Појаса Газе, а које су напустили пре више недеља, док су авионима извели ваздушне ударе на Рафу.

UN Woman саопштила је да више више од 10.000 жена убијено је у Гази од почетка рата Израела и Хамаса. Међу женама убијеним на палестинској територији је око 6.000 мајки, а 19.000 деце је остало сирочад, наводи се у извештају.

Израел и даље намеће незаконита ограничења хуманитарној помоћи за Газу, саопштено је из Канцеларије УН за људска права, упркос тврдњама Израела и других да су ограничења ублажена.

Више тела је пронађено у масовној гробници у болници Шифа. "Десет тела до сада је извучено из масовне гробнице откривене у понедељак у болници Шифа у граду Гази. Многа од њих су жене и деца", рекао је директор Центра за хитне операције у Гази Мотасем Салах.

Читај ми!