Извор: РТС

Иран тврди да је испунио свој циљ, Израел одустао од напада на наговор Бајдена - САД и ЕУ оштро осудиле напад Техерана

Иран је лансирао нешто више од 300 дронова и балистичких пројектила ка Израелу у знак одмазде за напад на ирански конзулат у Дамаску. Израел наводи да је 99 одсто пројектила пресретнуто и да је причињена минимална штета. Иран је прогласио крај операције, тврди да је испунио свој циљ. После разговора са Бајденом, Нетанијаху одустао од узвратног напада на Иран, јавља Њујорк тајмс. Смотрич и Бен Гвир траже снажан одговор Техерану. САД и ЕУ оштро осудиле напад Техерана. Антонио Гутерес упозорио на опасност од сукоба широких размера на седница СБ УН. Израел позвао Савет безбедности да уведе додатне санкције Техерану. Иран поручује да је искористио своје право на самоодбрану. У Појасу Газе 191. дан сукоба Израела и Хамаса. Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да ће ангажовати две резервне бригаде за операције у Гази. Нови напад досељеника на Западној обали.

Небензја: Запад показује лицемјерје и двоструке стандарде у СБ УН

Напад Ирана на Израел није се догодио у вакууму, већ је настао као резултат нереаговања СБ УН на израелски напад на иранске дипломатске објекте, од којих је последњи био у Дамаску, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја на седници Савета безбедности УН.

Руски званичник је оценио да седница представља "параду лицемерја и двоструких стандарда" јер, како тврди, да су нападнуте западне дипломатске мисије, одмах би биле предузете узвратне мере.

"То је зато што је за вас све што има везе са западним представљањем и западним грађанима свето и треба се заштитити. Али када се ради о правима других земаља, укључујући њихово право на самоодбрану својих држављана, то је друга ствар", поручио је Небензја на седници Савета безбедности УН.

(Al Jazeera

Опширније Краће

Хамас захтева привремено примирје у замену за таоце и ослобођење затвореника

Палестинска милитантна група Хамас посредницима је представила нови предлог о прекиду ватре у Појасу Газе у којем захтева од Израела шестонедељно примирје у замену за 129 израелских талаца који се налазе у Гази од 7. октобра.

Нацрт предлога Хамаса предвиђа да 30 палестинских затвореника буде пуштено из израелских затвора у замену за једног таоца, као и ослобођење 50 затвореника који у Израелу служе доживотну затворску казну.

У предлогу, милитантна група тражи да Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) обуставе све борбе у Гази и да се повуку из урбаних подручја на шест недеља, омогуц́авајуц́и расељеним Палестинцима да се врате на север.

Хамас тврди да би искористио шестонедељно примирје да лоцира све таоце и провери у каквом су стању, након чега би били враћени у Израел.

Израел је раније одбацио сличне захтеве као "сулуде", а број палестинских затвореника које је тражио Хамас био је препрека у неколико претходних рунди преговора.

(The Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ: Оборена непријатељска мета потенцијално лансирана из Јемена

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да је ''сумњива ваздушна мета'', за коју се сматра да је лансирана из Јемена, оборена у јужном граду Еилат, уз помоћ дела противваздушне одбране Гвоздена купола, познатог као Ц-купола.

Циљ је ушао у ваздушни простор Израела из правца Црвеног мора, а војска га је пратила све док га није успешно оборила једна од морнаричких корвета класе 6 Са'ар, наводи ИДФ.

Израелска војска је додала да се сирене у Еилату нису огласиле, као и да није постојала претња по цивиле.

Становници Еилата пријавили су да су видели обарање непознате мете и на друштвеним мрежама појавили су се снимци који приказују ракету испаљену из Ц-куполе.

(The Times of Israel)

Опширније Краће

Почео састанак СБ УН - Гутерес упозорио на опасност од сукоба широких размера

Седницу СБ УН отворио је генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес који је рекао да се Блиски исток налази "на ивици" сукоба широких размера и позвао све актере на максималну уздржаност.

"Блиски исток је на ивици. Житељи тог региона суочавају се са реалном опасношћу од разорног конфликта пуне размере. Сада је време за деескалацију", рекао је Гутерес на хитној седници Савета безбедности УН поводом иранског напада на Израел

Он је рекао да међународна заједница има заједничку одговорност за обезбеђивање моменталног прекида ватре у Појасу Газе.

"Имамо заједничку одговорност да обезбедимо тренутни хуманитарни прекид ватре у Гази, безусловно ослобађање свих талаца и несметану испоруку хуманитарне помоћи", рекао је Гутерес.

Он је указао и на заједничку одговорност за окончање насиља на окупираној Западној обали и обнављање безбедне пловидбе у Црвеном мору. 

"Имамо заједничку одговорност да радимо за мир. Ни регион ни свет не могу себи да приуште нове ратове", нагласио је он.

Седница Савета безбедности УН одржава се на захтев Израела, након што је у ноћи између суботе и недеље Иран лансирао више стотина дронова и пројектила ка Израелу у знак одмазде због израелског напада на ирански конзулат у Дамаску.

(Reuters)

Reuters
Опширније Краће

Хамнеи: Јерусалим ће бити муслимански, славићемо ослобођење

Јерусалим ће бити у рукама муслимана и цео муслимански свет ће славити ослобођење Палестине, саопштио је ирански вођа ајатолах Али Хамнеи на платформи Икс.

Врховни вођа Исламске републике написао је објаву на хебрејском и на мрежи Икс додао снимак иранских дронова како лете изнад Храмовне горе у Јерусалиму, током синоћњег напада ове земље на Израел.

Иран је током ноћи извршио напад на Израел због, како тврде, израелског напада 1. априла на ирански конзулат у Дамаску, што Израел демантује.

Техеран је данас упозорио да ће поново извести снажнији напад уколико Израел или САД узврате на синоћњи напад, током којег је лансирано више од 300 дронова и пројектила.

(X)

Опширније Краће

Сежурне: Француска учествовала у одбрани Израела током напада Ирана

Француска је спровела мисију пресретања дронова и ракета током синоћног напада Ирана на Израел, изјавио је француски министар спољних послова Стефан Сежурне.

"Преузели смо одговорност и извршили мисију пресретања", рекао је Сежурне телевизијском каналу Франце 2, али није изнео детаље о учешћу Француске у синоћњој одбрани Израела од иранског напада.

Раније данас, потпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Данијел Хагари рекао је да је Француска била међу земљама које су помогле у одбрани Израела.

Два блискоисточна обавештајна извора рекла су за Ројтерс да се америчко ратно ваздухпловство, уз помоћ Велике Британије и Француске, придружило јорданским снагама у обарању иранских дронова који су претелали преко територије Јордана на путу ка Јерусалиму и другим метама у Израелу током прошле ноћи.

(Reuters

Опширније Краће

Премијер Јордана: Војска ће одговорити на претњу с било које стране

Премијер Јордана Бишер Хасавнех саопштио је током обраћања кабинету да ће се војне снаге ове земље супротставити покушају било које стране да угрози безбедност краљевине.

"Војска ће свим расположивим средствима одговорити на све што би угрозило сигурност краљевине и светост њеног ваздушног простора и територије у случају опасности с било које стране", истакао је премијер.

Хасавнех је истакао потребу за смањењем регионалних тензија, додајући да би даља ескалација представљала ''опасан пут'' за Блиски исток.

"Потребно је да се све стране понашају одговорно и буду максимално уздржане, као и да не буду увучене у ексалације које ц́е без сумње имати опасне последице", поручио је јордански премијер.

Два регионална обавештајна извора рекла су за Ројтерс да се америчко ратно ваздухпловство, уз помоћ Велике Британије и Француске, придружило јорданским снагама у обарању иранских дронова који су претелали преко територије Јордана на путу ка Јерусалиму и другим метама у Израелу током прошле ноћи.

Иранске беспилотне летелице које су долазиле из правца Ирака и прелетеле јужни Јордан и град Акаба, а чија је мета била израелска лука Еилат, такође су пресретнуте, рекао је Хасавнех.

Раније данас, јордански краљ Абдулах рекао је председнику САД Џозефу Бајдену у телефонском разговору да би свака даља ескалација од стране Израела као одговор на иранске нападе проширила сукоб у региону, пренели су јордански државни медији.

(Reuters

Опширније Краће

САД имале контакт са Ираном преко швајцарских посредника и пре и после напада

Сједињене Америчке Државе су имале контакт са Ираном преко швајцарских посредника и пре и после масовног напада Техерана дроновима и ракетама на израелску територију током ноћи, изјавио је високи званичник администрације председника САД Џозефа Бајдена.

Званичник је одбио да пружи детаље о контактима, рекавши само да су САД и Иран имали "серију директних комуникација преко швајцарског канала".

Упитан да прокоментарише изјаву иранског министра спољних послова Хосеина Амирабдолахјана да је Техеран обевестио земље у региону 72 сата пре напада, званичник је рекао да то није истина.

"Они нису обавестили (земље у региону). Очигледно су намеравали да униште имовину и изазову жртве", рекао је неименовани амерички званичник.

Амирабдолахјан је изјавио раније данас да је Техеран обавестио своје комшије о нападу на Израел 72 сата пре напада.

"Око 72 сата пре наше операције, обавестили смо наше пријатеље и суседе у региону да је Иранов одговор Израелу сигуран, легитиман и неопозив", рекао је Амирабдолахјан.

Иран је током ноћи извршио напад на Израел због, како тврде, израелског напада 1. априла на ирански конзулат у Дамаску, што Израел демантује.

Техеран је данас упозорио да ће поново извести снажнији напад уколико Израел или САД узврате на синоћњи напад, током којег је лансирано више од 300 дронова и пројектила.

(Reuters

Опширније Краће

Хагари: Израел у стању највише приправности, имамо планове и за офанзиву и за дефанзиву

Израел је и даље у стању приправности након масовног иранског дронова и ракетног напада, изјавио је портпарол ИДФ-а Даниел Хагари.

"Још увек смо у стању приправности и процењујемо ситуацију. У последњих неколико сати одобрили смо оперативне планове и за офанзивну и за дефанзивну акцију", рекао је Хагари.

(Reuters

Reuters
Опширније Краће

Завршен састанак израелског ратног кабинета без одлуке о нападу на Иран

Вишесатни састанак ратног кабинета завршен без одлуке о томе како ће Израел одговорити на ирански напад, рекао је израелски званичник.

Кабинет је одлучан да одговори – али тек треба да одлучи о времену и обиму.

Званичник је рекао да је израелска војска добила задатак да смисли додатне опције за одговор.

Председник Исак Херцог рекао је раније данас да је Иран објавио рат и да Тел Авив разматра све опције.

(CNN)

Опширније Краће

Јордан позвао на разговор иранског амбасадора у Аману

Јорданско Министарство спољних послова саопштило је да је позвало иранског амбасадора на разговор да би упозорило Техеран да мора да престане да доводи у питање позицију Јордана, који је синоћ помогао Израелу да обори стотине дронова и пројектила.

"Суочавамо се са свим нашим могућностима и способностима против свега што представља претњу Јордану и безбедности Јорданаца", навело је Министарство на платформи Икс.

Истовремено, јордански краљ Абдулах рекао је председнику САД Џозефу Бајдену у телефонском разговору да би свака даља ескалација од стране Израела као одговор на иранске нападе проширила сукоб у региону, пренели су јордански државни медији.

(XThe Times of Israel

Опширније Краће

Фидан Блинкену: Узрок кризе на на Блиском истоку је конфликт у Гази

Турски министар спољих послова Хакан Фидан поручио је у телефонском разговору са државним секретаром САД Ентонијем Бликеном да је Анкара забринута због потенцијалног ширења конфиликта и даље ескалације у региону, рекао је неименовани турски дипломатски извор за Ројтерс.

Тај извор је саопштио да је Фидан рекао Блинкену да је основни узрок кризе на Блиском истоку конфликт у Појасу Газе, као и да је неопходан хитан прекид ватре и неометана диструбуција помоћи Палестинцима у енклави.

Турски министар спољних послова је апеловао на земље које имају утицај на Израел да пошаљу ''исправне поруке'' како би се спречила даља ескалација регионалних тензија, додао је исти извор.

(Reuters

Опширније Краће

Херцог: Напад Ирана представља објаву рата Израелу, разматрамо све опције

Председник Израела Исак Херцог рекао је у интервјуу за Скај њуз да Израел разматра све опције, након синоћњег напада Ирана у којем је лансирао више стотина дронова и десетине крстарећих и балистичких ракета ка Израелу.

"Иран је синоћним нападом објавио рат. Ми смо сада уздржани зато што знамо последице, и зато што имамо расправе са нашим партнерима. Разматрамо све опције и сасвим сам уверен да ћемо предузети неопходне кораке да заштитимо и одбранимо наш народ", поручио је Херцог.

Према његовим речима, синоћњи напад је само још један пример како Иран функционише - ширећи хаос, терор и нестабилност по целом свету.

"Време је да се свет суочи са овом империјом зла у Техерану и јасно стави до знања иранском режиму да то не може да прође, да је то неприхватљиво", истакао је Херцог.

Председник Израела је поново порекао умешаност његове земље у напад на ирански конзулат у Дамаску, због којег су извршени синоћњи напади Ирана, и рекао да је мета била зграда близу дипломатске мисије Техерана у Сирији.

Херцог је нагласио да је приоритет Израела повратак талаца, на шта, како тврди, позивају сви светски лидери, али да Хамас отежава ситуацију.

''Отворили смо многе прелазе и пролазе ка Гази. Омогућили смо да се огромна количина помоц́и спусти падобраном, а такође долази са мора и са копнених прелаза", рекао је председник о хуманитарној кризи у палестинској енклави.

Херцог је поручио да је Израел задовољан тиме што је "део невероватне коалиције нација која је помогла у спречавању да већина ракета и дронова уђе у Израел"' током синоћњих напада Ирана. 

(The Times of Israel, Sky News)

Опширније Краће

Израелска војска ангажује две резервне бригаде за операције у Гази

Израелска војска ће ангажовати две резервне бригаде за операције у Гази, саопштиле су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ).

"У складу са проценом ситуације, ИДФ ће ангажовати приближно две резервне бригаде за оперативне активности на фронту у Гази", саопштиле су Израелске одбрамбене снаге.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Представници Ирана и Израела учествоваће на састанку СБ УН о Блиском истоку

Представници Ирана и Израела учествоваће на седници Савета безбедности Уједињених нација, затраженој због иранског напада на Израел, изјавио је неименовани извор из УН.

Како је неименовани извор рекао за Тас, обе стране су тражиле учешће на седници, на којој ће њихови представници добити реч.

Седница ће почети у 16 часова по локалном времену, односно у 22 по срењеевропском.

(Танјуг, Тас

Опширније Краће

Лидери Г7 осудили напад Ирана на Израел

Лидери Г7 су током данашњег самита једногласно осудили напад Ирана на Израел, који се догодио током претходне ноћи и поручили да ће радити на стабилизацији ситуације на Блиском истоку.

"Иран је својим акцијма додатно закорачио ка дестабилизацији региона и ризикује да изазове неконтролисану ескалацију у региону. Ово мора да се избегне", наводи се у саопштењу које је издала Италија, председавајућа земља Г7.

Лидери Г7 позвали су Иран и његове посреднике да обуставе нападе и упозорили да је Г7 спремна да предузме мере и одговори на даље "дестабилизујуће акције"'.

Како би се избегла даља ескалација у региону, лидери су позвали на окончање кризе у Гази и ослобађање израелских талаца.

"Такође ћемо ојачати нашу сарадњу на окончању кризе у Гази, укључујући и наставак рада на хитном и одрживом прекиду ватре и ослобађању талаца од стране Хамаса, а пружићемо више хуманитарне помоћи Палестинцима", додато је у саопштењу.

Лидери Г7 нагласили су да је неопходно да се све стране уздрже од акција које би повећале тензије у региону. 

"Све стране морају да буду уздржане. Наставићемо да улажемо све наше напоре које ће довести до смањења тензија", поручио је председник Европског савета Шарл Мишел у објави на платформи Икс.

Он је нагласио да је неопходно да се криза у Појасу Газе ''заврши што пре'' и поручио да би хитан прекид ватре направио разлику у односима земаља на Блиском истоку.

Мишел је додао да ће ситуација на Блиском истоку, укључујући и тензије у Либану, бити предмет разговора на састанку Европског савета наредне недеље.

Из Беле куће је речено да су лидери Г7 осудили ирански напад, али је у објави на платформи Икс истакнуто да је група најразвијенијх земаља посвећена сигурности Израела.

(Times of Israel, ReutersX)

Опширније Краће

Иран: Мете у Израелу биле војне базе у Неватиму и на планини Хермон

Техеран је саопштио да је, у синоћњем нападу на Израел , гађана израелска војна база у Неватиму и војни објекат на планини Хермон, пренели су ирански медији.

Медији су навели да је Наватим био мета јер је одатле наводно покренут смртоносни напад на ирански конзулат у Дамаску, док је Хермон гађан као одговор на вишегодишње нападе Израела на иранске положаје у Сирији, пренео је Тајмс ов Израел.

"Није било планирано гађање израелских градова у овој операцији, иако су израелски грађани проживели најгору ноћ у њиховим животима", јавила је иранска агенција ИСНА.

ИСНА тврди да су "иранске ракете погодиле унапред одређене циљеве, али да Израел покушава да умањи штету од овог напада".

Како наводи Тајмс ов Израел, у чланку ИСНА се описује напад на Израел, у којем је оборено око 99 одсто иранских пројектила, као велика победа Техерана.

ИСНА додаје и да се извештаји да се САД нец́е придружити израелском контранападу у Ирану  сматрају знаком да је Техеран доказао своју храброст и да Вашингтон не жели да буде умешан у конфликт.

У чланку иранске агенције се такође наводи да су покушаји Запада да одврати Иран од напада били "бескорисни", а поменуто је и упозорење начелника иранског ваздухопловства Алија Багхерија који тврди да је Иран могао да изведе десет пута већи напад.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Ганц разговарао са Аналеном Бербок о потреби формирања међународног савеза против Ирана

Министар у израелском ратном кабинету Бени Ганц разговарао је са немачком министарком спољних послова Аналеном Бербок о потреби формирања међународног савеза у суочавању са иранском агресијом.

"Разговарали смо, пре свега, о императиву формирања глобалног уједињеног фронта за супротстављање охрабреној иранској агресији директно и преко њених заступника - регионално и глобално", написао је Ганц на платформи Икс.

Он је додао да је пренео своју захвалност "и за немачки и за лични лични јасан став подршке Израелу и недвосмислену немачку осуду иранског напада на државу Израел".

(X, The Times of Israel)

Опширније Краће

Фајон: Словенија ће на седници СБ УН позвати на прекид ватре на Блиском истоку

Министарка спољних послова Словеније Тања Фајон најавила је да ће Словенија на данашњој седници Савета безбедности Уједињених нација поново позвати на прекид ватре на Блиском истоку и смиривање ситуације.

Словенија ће на седници сазваној после иранског напада на Израел показати и приврженост свеобухватном приступу и дипломатским решењима, навела је Фајонова, пренела је СТА.

Фајон је у саопштењу објављеном на сајту Министарства иностраних послова најавила да ће Словенија на седници Савета безбедности УН позвати све стране да се уздрже од било какве акције која би могла да ескалира ситуацију на Блиском истоку.

Она ће поново позвати на трајни прекид ватре у Гази, поштовање међународног права и "повратак дипломатији".

Словеначка министарка спољних послова је додала да "сваки даљи војни сукоб на Блиском истоку може имати разорне последице по регион и свет".

Истакла је да Словенија одлучно осуђује напад Ирана на Израел и као када је недавно нападнут ирански конзулат у Дамаску, изражава дубоку забринутост због даље дестабилизације региона.

СБ УН одржаће данас хитну седницу поводом иранског напада на Израел, саопштила је стална мисија Малте при УН, која овог месеца председава Саветом безбедности. Седница ће почети у 16 часова по локалном времену, односно у 22 по средњеевропском.

(Танјуг)

Опширније Краће

Нови напад досељеника на Западној обали, повређена два Палестинца

Два Палестинца повређена су у нападу досељеника на окупираној Западној обали.

Један Плаестинац је упуцан у граду Хаблех, јужно од града Калкилyа, а други претучен у граду Ел Кхадер, јужно од Бетлехема, јавља Вафа.

(Al JazeeraWafa)

Опширније Краће

Ограничења Командног центра Израела и даље на снази - школе и факултети остају затворени

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да ће ограничења Команде унутрашњег фронта издата уочи синоћњег напада иранских ракета и дронова остати на снази до понедељка у 23 сата.

"Након процене ситуације, одбрамбене смернице Команде унутрашњег фронта остају непромењене и на снази", наводи војска.

Смернице забрањују образовне активности широм земље и ограничавају окупљања на 1.000 људи.

У неким областима, попут граница Газе и Либана, већ постоје строжа ограничења окупљања.

(The Times of Israel)

Опширније Краће

Израелски борбени авиони обарају иранске беспилотне летелице и ракете

Reuters

Вафа: Од 7. октобра на окупираној Западној обали убијена 464 Палестинца

У израелском насиљу на окупираној Западној обали од 7. октобра убијена су 464 Палестинца, а 4.800 их је рањено, саопштило је Министарство здравља Палестине, преноси Вафа.

(Al JazeeraWafa)

Галант: Израел има прилику да формира стратешки савез против Ирана

Израел има прилику да формира стратешки савез против Ирана након што је његов масовни напад дроновима и ракетама заједнички одбијен, изјавио је израелски министар одбране Јоав Галант.

Галант је у саопштењу навео да је напад одбијен заједно са САД и другим земљама.

"Имамо прилику да успоставимо стратешки савез против ове озбиљне претње Ирана који прети да ће поставити нуклеарни експлозив на ракете, што би могла бити изузетно озбиљна ситуација", навео је Галант у саопштењу.

(Reuters

Опширније Краће

НАТО осудио напад Ирана на Израел

Портпарол НАТО-а Фара Даклала осудила је напад Ирана на Израел и позвала на уздржаност у региону Блиског истока.

"Осуђујемо напад Ирана преко ноћи. Позивамо на уздржаност и пажљиво пратимо развој догађаја. Од виталног је значаја да сукоб на Блиском истоку не измакне контроли", навела је Даклала.

(X)

Опширније Краће

Смотрич и Бен Гвир позвали на снажан одговор Израела на иранске нападе

Двојица најтврдокорнијих крајње десничарских министара израелске владе, министар финансија Безалел Смотрич и министар за националну безбедност Итамар Бен Гвир, позвали су на снажан одговор на напад иранских дронова и ракета на Израел.

Смотрич је позвао на одговор Израела који ће "одјекнути широм Блиског истока", а Бен Гвир је рекао да одговор Израела не сме бити "слаб".

Смотрич је рекао да ће Израел, уколико буде оклевао, довести себе у егзистенцијалну опасност.   

У видео објави оценио је да ће Израел победити ако његов одговор буде одјекнуо на Блиском истоку за генерације које долазе.

Бен Гвир је рекао да су "концепти обуздавања и пропорционалности" нестали 7. октобра када је  Хамас напао југ Израела.

Ни Смотрич ни Бен Гвир нису чланови израелског ратног кабинета.

Иран је током ноћи извршио напад на Израел као одмазду због напада 1. априла на ирански конзулат у Дамаску за који криве Израел.

Техеран је упозорио да ће поново извести снажнији напад уколико Израел или САД узврате на синоћњи напад.

(CNN

Опширније Краће

Ганц: Израел ће испоставити рачун Ирану за напад када му то буде одговарало

Израел ће испоставити рачун Ирану као одговор на његов масовни напад ракетама и беспилотним летелицама када буде право време, изјавио је министар у израелском ратном кабинету Бени Ганц.

"Изградићемо регионалну коалицију и испоставити рачун Ирану на начин и време који нам  буду одговарали", навео је Ганц у саопштењу.

Израелски ратни кабинет данас се састаје да би разговарао о одговору Израела на ирански напад.

Иран је синоћ лансирао више стотина дронова и десетине крстарећих и балистичких ракета ка Израелу у знак одмазде за напад на ирански конзулат у Дамаску 1. априла у којем су погинули командант Револуционарне гарде у Сирији и Либану Мохамед Реза Захеди и његов заменик, као и пет официра који су били у њиховој пратњи.

(Reuters) 

Опширније Краће

Израел: Ирану следе санкције за напад, имамо право да се бранимо

Министарство спољних послова Израела саопштило је данас да Иран "мора да плати цену за своју агресију" кроз санкције и да Израел има право на самоодбрану.

Прве мере Израела биће проглашавање Иранске револуционарне гарде за терористичку организацију и нови пакет санкција које ће бити усмерене на Техеранов програм за балистичке ракете, преноси Тајмс ов Израел.

"Овај напад доказује оно што Израел говори годинама: Иран стоји иза терористичких напада у региону и такође је највећа претња регионалној стабилности и светском поретку", пише у саопштењу израелског министарства.

Додаје се да су милитантне групе Хути и Хезболах помогле ирански напад и да Израел "као и свака друга држава има право да се брани". "Израел се успешно одбранио од иранске агресије и наставиће да то ради у будућности", пише у саопштењу.

Иран је током ноћи извршио напад на Израел као одмазду због напада 1. априла на ирански конзулат у Дамаску за који криве Израел.

(Тајмс ов Израел)

 

Опширније Краће

Њујорк тајмс: После разговора са Бајденом, Нетанијаху одустао од узвратног напада на Иран

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху одустао је од узвратног напада на Иран после разговора са америчким председником Џозефом Бајденом, објавио је Њујорк тајмс.

Лист наводи да је Бајден у телефонском разговору одвратио Нетанијахуа да одобри удар на Иран пошто је Техеран синоћ лансирао око 300 дронова и пројектила на Израел.

Kако се наводи, неколико чланова израелског ратног кабинета било је за покретање узвратног напада на Иран, али се од тога одустало јер у иранским нападима није причињена озбиљна штета, као и због разговора Нетанијахуа са Бајденом, пренео је Тајмс оф Израел.

Бајден је саопштио данас, након састанка са тимом за националну безбедност, да је посвећеност САД безбедности Израела "челична".
Бајден је прекинуо своје путовање за викенд у америчкој држави Делавер како би разговарао о догађајима на Блиском истоку, преноси Џерузалем пост.

(Њујорк тајмс)

Опширније Краће

Кирби: Шири рат Израела и Ирана може да се избегне

Џон Кирби, портпарол Беле куће за националну безбедност, рекао је да Бајденова администрација „не тражи“ шири рат са Ираном након што је Техеран покренуо узвратни напад на Израел и изазвао страх од ширег регионалног сукоба на Блиском истоку.

Додао је да шири рат Израела и Ирана може да се избегне. Говорећи о синоћном нападу Ирана на Израел, Kирби је коментарисао могућност ширег рата те две земље и изјавио да "САД не верују да је неизбежан, нити да мора да буде", преноси Ен-Би-Си њуз. Он је навео да је израелски премијер Бенјамин Нетанијаху "веома захвалан на подршци коју је председник Бајден дао Израелу".

Бајден је раније упозорио Нетанијахуа да САД неће учествовати у узвраћању ударца на територији Ирана. Техеран је данас упозорио да ће поново извести снажнији напад уколико Израел или САД узврате на ирански напад на Израел у суботу увече током којег је лансирано више од 300 дронова и пројектила.

Опширније Краће

Ванредни састанак шефова дипломатије ЕУ у уторак

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ сазвао je за уторак ванредни онлајн састанак министара спољних послова Уније након иранских напада на Израел.

Борељ је написао на платформи X да је циљ ЕУ да допринесе деескалацији и безбедности региона Блиског истока.

Борељ је синоћ изјавио да ЕУ најоштрије осуђује неприхватљиви ирански напад на Израел.

"Ово је ескалација без преседана и озбиљна претња регионалној стабилности", навео је Борељ на платформи X.

Опширније Краће

Зеленски осудио напад на Израел: Украјина познаје ужас иранских дронова

Украјински председник Володимир Зеленски осуђује напад Ирана на Израел и каже да његова нација разуме ужас иранских беспилотних летелица, које користи и Русија.

"Ми у Украјини веома добро знамо какав је ужас сличних напада Русије, која користи исте дронове 'шахед' и руске ракете, исту тактику масовних ваздушних удара", написао је Зеленски на мрежи X.

Украјински председник је поручио да се мора спречити даља ескалација на Блиском истоку.

"Акције Ирана прете читавом региону и свету, као што акције Русије прете већем сукобу, а очигледна сарадња између два режима у ширењу терора мора да се суочи са одлучним и уједињеним одговором света", написао је Зеленски.

Опширније Краће

Папа Фрања позвао Иран и Израел да не поспеше спиралу насиља на Блиском истоку

Папа Фрања позвао је Иран и Израел да избегавају кораке који би могли да подстакне спирулу насиља која би гурнула Блиски исток дубље у сукоб.

Обраћајући се ходочасницима на Тргу Светог Петра, папа Фрања је рекао да је са забринутошћу и болом пратио вести о иранском нападу дроновима и ракетама на Израел.

"Од срца апелујем да се обустави свака акција која би могла да подстакне спиралу насиља са ризиком да Блиски исток увуче у још већи сукоб", истакао је папа.

Папа Фрања је поручио да нико не треба да угрожава постојање других.

(Reuters)

Сунак потврдио улогу РАФ-а, похвалио британске пилоте

Британски премијер Риши Сунак потврдио је да је Краљевско ваздухопловство оборило више дронова током иранског напада на Израел.

Сунак каже да је ирански напад био "опасна и непотребна ескалација" и да је операција РАФ-а спасила животе у Израелу и његовим суседним земљама.

"Желим да одам почаст храбрости и професионализму наших пилота који лете у опасност да заштите цивиле", рекао је британски премијер.

(Sky News)

Ирански министар спољних послова: Обавестили смо суседе 72 сата пре напада

Ирански министар спољних послова рекао је да Исламска Република не намерава да настави своје одбрамбене операције, али и да ће се заштитити од сваке нове агресије.

"Остваривање права на легитимну одбрану показује одговоран приступ Ирана регионалном и међународном миру и безбедности", написао је Хосеин Амир-Абдолахиан на мрежи X.

"У овом тренутку, Исламска Република Иран нема намеру да настави одбрамбене операције, али ако буде потребно, неће оклевати да заштити своје легитимне интересе од било какве нове агресије", написао је ирански министар.

Указао је и да је Техеран своје суседе обавестио о нападу 72 часа раније.

Опширније Краће

Бербок: Израел је показао да може да се заштити, Иран је изолован

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок каже да је Израел показао да је јак и да може да се одбрани тако што је одбио ирански напад са савезницима.

"Иран је изолован својим агресивним понашањем којим жели да дестабилизује цео регион", каже Бербок

Бербок позива Иран да одустане од даљих напада јер би регионална ескалација имала несагледиве последице.

(Reuters)

Опширније Краће

ИДФ потврдио напад на Хезболахову локацију за производњу оружја

ИДФ је потврдио да је извршио ваздушни напад у области Наби Чит, у близини Баалбека на североистоку Либана.

Удар је био усмерен на "значајну локацију за производњу оружја" која припада Хезболаху, тврди израелска војска.

ИДФ саопштава да је напад био одговор на око 40 ракета које је Хезболах испалио на север Израела протекле ноћи.

Иран позвао изасланике Велике Британије, Француске и Немачке због неодговорних ставова

Иранско министарство спољних послова позвало је амбасадоре Уједињеног Краљевства, Француске и Немачке да доведу у питање оно што је назвало њиховим „неодговорним ставом“ у вези са ударима Техерана на Израел, наводи Ројтерс позивајући се на извештај иранске агенције.

Неколико земаља, међу којима и Велика Британија и Француска, помогле су Израелу да се пресретне  бараж беспилотних летелица које је испалио Иран.

(Reuters)

Опширније Краће

Русија позива све стране да покажу уздржаност

Русија позива све стране да покажу уздржаност након што је Иран извео ракетни и напад дроновима на Израел. 

"Рачунамо на то да ће регионалне државе решити постојеће проблеме политичким и дипломатским средствима", наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

Москва изражава "екстремну забринутост због најновије опасне ескалације у региону".

У њему се наводи да је више пута упозоравано да би "недостатак решавања бројних криза на Блиском истоку, првенствено у зони палестинско-израелског сукоба довео до раста нестабилности".

(Times of Israel)

Опширније Краће

Британски борбени авиони су учествовали у обарању дронова, које је Иран испалио у правцу Израела.

У саопштењу британског министарства одбране стоји да ће Британска краљевска авијација "одбити сваки напад из ваздуха у радијусу операција", које се воде против Исламске државе под званичним називом Шејдер (Бацач сенке).

У том тексту се не прецизира да ли су британски авиони успешно оборили иједан ирански дрон.

Британско министарство одбране једино прецизира да су "тајфуни", који су стационирани у Акротирију на Кипру, надлетали Ирак и Сирију.

Опширније Краће

ИДФ негира да је становницима Газе дозвољeн повратак на север

Израелске одбрамбене снаге демантују извештаје да је становницима Газе дозвољен повратак у северни део Појаса.

"Поводом извештаја да снаге ИДФ-а дозвољавају повратак становника на север Појаса Газе, наглашавамо да су то лажни извештаји", наводи се у саопштењу војске.

ИДФ неће дозволити повратак становника ни преко осе Салах ал-Дин, ни преко осе Рашида (уз обалу). Северни део појаса Газе је и даље зона борбених дејстава и у њу се цивили неће моћи вратити, наводи војска.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израелски и амерички авиони оборили десетине иранских дронова над Сиријом

Већину иранских дронова који су летели изнад ваздушног простора Сирије током напада Техерана оборили су израелски и амерички авиони пре него што су стигли до циљева у Израелу, тврде два западна обавештајна извора.

Они су ваздушна пресретања оборила десетине ракета и дронова које је испалио Иран, а које су летеле изнад јужне Сирије у провинцији Дера, сиријских Голанских висоравни и неколико локација у источној Сирији дуж границе са Ираком.

(Reuters)

 

Фото: IDF

Хамас: Напад Ирана на Израел његово природно право и заслужен одговор

Хамас је саопштио да је ирански напад на Израел био "природно право и заслужен одговор" на бомбардовање конзулата у Дамаску.

"Ми из Хамаса видимо операцију коју је спровела Исламска република Иран као природно право и заслужен одговор на злочин циљања иранског конзулата у Дамаску и убиство неколико вођа Револуционарне гарде", пише у саопштењу Хамаса.

(Reuters)

Опширније Краће

Јордан: Пресретали смо пројектиле како би осигурали безбедност својих грађана

Јордан је пресрео неке летеће објекте који су ушли у његов ваздушни простор током ноћи, како би осигурао безбедност својих грађана, наводи се у саопштењу јорданске владе.

Јордан, који се налази између Ирана и Израела, припремио је противваздушну одбрану да пресретне све беспилотне летелице или пројектиле који су нађу у његовом ваздушном простору.

(Reuters)

Опширније Краће

Николић: Нема повређених међу држављанима Србије у Израелу

Почасни конзул Србије у Бершеви, у Израелу Александар Николић изјавио је да међу држављанима Србије који живе у Израелу нема повређених, да је јутрос мирније и да су у контакту са Министарством спољних послова и српским амбасадором у Тел Авиву.

Наши држављани, њих око 2.500 су добро, нема повређених, а ноћ је била непроспавана“, рекао је Николић, оценивши да је, у поређењу са нападом Хамаса на Израел 7. октобра, стање држављана Србије "далеко релаксирање".

Он је прецизирао да се брига за наше држављане сада углавном концентрише на оне који су резиденти државе Израел, односно двојни држављани, а међу њима има и оних који живе у Бершеви, главном граду дистрикта Југ, где и он борави, а који је протекле ноћи била под учесталим и снажнијим деловањем како беспилотних летелица, тако и пројектила.

"Наши људи су исказали смиреност и дисциплину, благовремено су организовали склоништа и потрепштине, тако да је ноћ прошла безбедно у том смислу“, рекао је конзул.

Николић је навео да су међу држављанима Србије и преостали докторанди и постдокторанди на израелским универзитетима и у установама, као и спортски стручњаци.

Казао је да је у иранском нападу, према подацима израелског пандана Црвеном крсту, било 32 повређених, углавном старијих особа приликом одласка у склоништа и да је тешко рањена 10-годишња девојчица из бедуинске породице у северном делу пустиње Негев, коју је погодио распаднути део пресретнутог. пројектила.

(Танјуг)

Опширније Краће

Иран упозорио САД и Израел на јаче нападе у случају одговора на ноћaшњи удар

Иранске власти упутиле су поруку званичном Вашингтону преко Швајцарске, упозоривши да ће се америчка база наћи на мети иранских напада ако САД подрже одмазду Израела за ноћне ваздушне ударе иранских оружаних снага, објавила је иранска државна телевизија.

Иран је упозорио и Израел да ће бити изложен већем нападу ако буде узвратио за ноћни напад.

„Ако Израел узврати Ирану, наш одговор ће бити много снажнији од синоћњих ваздушних удара“, изјавио је начелник генералштаба иранске војске генерал-мајор Мохамед Багери.

Поновио је да је Техеран упозорио Вашингтон да ће свака подршка израелској одмазди резултирати нападима на америчку базу.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Огласиле се сирене на северу Израела

У израелским насељима близу северне границе огласиле су се сирене за ваздушну узбуну

Сирене се често оглашавају у близини северне границе, упозоравајући на долазећу ракетну паљбу најчешће са положаја Хезболаха у Либану.

(Times od israel)

Опширније Краће

Председник Израела захвалио војсци и савезницима

Председник Израела Исак Херцог изражава захвалност војсци и израелским савезницима после ноћашњег напада Ирана који је скоро у потпуности одбијен.

"Благословени моје сестре и браћа, народ Израела, за њихову изузетну отпорност. Заједно ће снаге добра победити силе зла", написао је  Херцог на мрежи X.

Хагари: И Француска помагала Израелу

Француска је била међу земљама укљученим у одбрану од иранског напада на Израел, потврдила је израелска војска.

"Француска има веома добру технологију, авионе, радаре – и знам да су дали свој допринос у патролирању ваздушног простора", рекао је портпарол ИДФ-а Данијел Хагари, додајући да нема тачне детаље о томе да ли су француски авиони оборили неку од ракета које је лансирао Иран.

(Reuters)

Опширније Краће

Уредник Око портала Момир Турудић каже да се завршио почетак сукоба Израела и Ирана, да се окончало оно што је дуго најављивано, а то је одговор Ирана на бомбардовање конзулата Ирана у Дамаску.

"Ирански одговор је био такав да САД не буду директно увучене у сукоб. Иран је показао да може да одговори, а Израел да може да се одбрани. Шира ескалација сукоба у овом тренутку никоме не би одговарала", рекао је Турудић.

Уколико одговор Израела не буде пропорцијалан већ ирационалан могло би да дође до ескалације сукоба, чега се прибојава и САД.

"Шири сукоб Израела и Ирана имало би последице које би биле непредвидиве и катастрофалне, и регионално и глобално. То би довело до укључивања САД, а то би прерасло у глобални рат о чијим последицама боље да не размишљамо", рекао је Турудић.

Урсула фон дер Лајен осудила је ирански напад на Израел

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен осудила је ваздушни напад Ирана на Израел.

Фон дер Лајен је на мрежи X позвао званични Техеран да одмах прекине ваздушне ударе.

"Оштро осуђујем еклатантан и неоправдан напад Ирана на Израел и позивам званични Техеран и његове представнике да одмах прекину ове нападе", поручила је Фон дер Лајен.

Она је навела да "сада сви актери морају да се суздрже од даље ескалације" и да раде на обнављању стабилности у региону.

И Јордан отворио ваздушни простор

Јордан је поново отворио свој ваздушни простор након што га је затворио касно синоћ након што је Иран лансирао беспилотне летелице и ракете на Израел, саопштила је јорданска државна телевизија позивајући се на јорданске ваздухопловне власти.

(Reuters)

Опширније Краће

Кина забринута због ескалације између Ирана и Израела

Пекинг изражава "дубоку забринутост" због иранског ракетног напада на Израел, рекао је портпарол кинеског министарства спољних послова.

"Кина изражава дубоку забринутост због тренутне ескалације и позива релевантне стране да покажу смиреност и уздржаност како би спречиле даљу ескалацију", рекао је неименовани портпарол.

Кина је позвала међународну заједницу, посебно земље са утицајем, да одиграју конструктивну улогу за мир и стабилност региона, рекао је портпарол кинеског министарства.

(Reuters)

Опширније Краће

ИДФ: Пресретнуто 99 одсто иранских пројектила

Портпарол ИДФ-а Даниел Хагари саопштио је да је 99 одсто од око 300 пројектила које је Иран испалио на Израел током ноћи пресрела противваздушна одбрана.

"Иранска претња наишла је на ваздушну и технолошку супериорност ИДФ, у комбинацији са јаком  коалицијом са савезницима пресрели смо огромну већину пројектила", каже Хагари.

Он је рекао да је Иран лансирао 170 дронова на Израел, а да ниједан није ушао у израелски ваздушни простор. Све су оборене изван граница земље од стране Израела и његових савезника.

Лансирано је још 30 крстарећих пројектила, а ниједна није ушла у ваздушни простор Израела, рекао је Хагари, од чега је 25 оборило израелско ваздухопловство.

Хагари каже да је Иран испалио 120 балистичких пројектила на Израел. Многи од њих су оборени од стране система противваздушне одбране великог домета Стрела, иако су неке од пројектила успеле да заобиђу одбрану Израела, погодивши ваздушну базу Неватим у јужном Израелу.

Хагари, међутим, тврди да је причињена само мања штета на инфраструктури у Неватиму, и да ваздушна база ради као и обично.

Израел отворио ваздушни простор

После седам сати, Израел је поново отворио свој ваздушни простор, саопштила је управа аеродрома након ноћашњег напада Ирана.

Наводи се да ће то утицати на ред летења из Тел Авива и да би путници требало да провере време летова.

(Reuters)

Опширније Краће

Израелски званичник: Још није донета одлука о одговору на ирански напад

У процени ситуације јутрос није донета никаква одлука о израелском одговору на ирански напад, рекао је неименовани израелски званичник.

О потенцијалном одговору разговараће се на седници ратног кабинета и чланова израелске владе која је заказана за 15 часова.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Иранска мисија у УН о нападу: Штo се нас тиче, ово је готово

Иранска мисија при УН објавила је на свом налогу на мрежи X да сматра да је војна акција Иранских оружаних снага против Израела покренута у складу са Чланом 51 Повеље УН, као одговор на израелски напад на конзулат Ирана у Дамаску.

"Што се нас тиче, ово је готово и ова ствар се може сматрати завршеном. Уколико, пак, режим у Израелу направи следећу грешку, ирански одговор ће бити знатно жешћи", наведено је у саопштењу Иранске мисије при Уједињеним нацијама.

Додаје се да је реч о конфликту између Ирана и, како је наведено, "одметничког режима у Израелу" и поручује да "САД морају да остану по страни".

"Као одговорна чланица УН, Исламска Република Иран је посвећена циљевима и принципима садржаним у Повељи УН-а и међународном праву, и понавља свој доследан став да не тежи ескалацији или сукобу у региону", наводи се у писму упућеном Генералном секретару УН-а Антонију Гутерешу.

Мосад: Хамас одбио понуду Израела

Хамас је одбио понуду Израела коју је изнео прошле недеље у Каиру, наводи се у саопштењу кабинета израелског премијера и обавештајне агенције Мосад.

"Одбијање предлога три посредника који је укључивао знатно већи простор за флексибилност на израелској страни, доказује да лидер Хамаса Јахја Синвар није заинтересован за хуманитарни договор и за повратак таоци и наставља да користи тензије са Ираном у покушају да постигне општу ескалацију у региону. Израел ће наставити да ради на постизању својих циљева, и преокренути сваки камен како би вратио 133 таоца из Газе што је пре могуће", наводи се у саопштењу.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Нетанјаху: Пресрели смо, блокирали, победићемо

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху поставио је кратку поруку на мрежи X.

"Пресрели смо. Блокирали смо. Заједно ћемо победити", пише у поруци Нетанјахуа која је уједно и његов први јавни коментар од напада Ирана.

Галант: ИДФ импресивно зауставио напад, кампања још увек није завршена

Након процене ситуације са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом и министром ратног кабинета Бенијем Ганцом, министар одбране Јоав Галант каже да је Израел успео да заустави главни ирански напад.

Истовремено, упозорава да кампања још увек није завршена.

"Морамо бити будни и пажљиви према упутствима команде ИДФ-а и да се припремимо за сваки сценарио", поручио је израелски министар одбране.

Израел је издржао ноћашњи напад стотина ракета и дронова, а ИДФ је на импресиван начин зауставио напад, рекао је Галант, и похвалио сарадњу са САД и другим партнерима.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израелски званичник: Иран није успео, сада је њихов ред да не спавају

Високи израелски званичник поручује да је "ирански напад био стратешки неуспех".

"Сада нека се спреме да не спавају мирно", поручио је неименовани званичник.

(Channel 12)

Опширније Краће

Си-Ен-Ен: САД неће подржати израелски контранапад

Амерички председник Џо Бајден рекао је израелском премијеру Бенјамину Нетанјахуу да САД неће помоћи било каквом израелском противнападу на Иран, преносе амерички медији, позивајући се на високе званичнике америчке администрације.

Си-Ен-Ен наводи да је порука прослеђена током телефонског разговора између Бајдена и Нетанјахуа.

Аксиос преноси да је Бајден рекао Нетанјахуу да ће се САД супротставити сваком израелском контранападу на Иран и да неће у томе учествовати.

(CNN, Axios)

Опширније Краће

Израелци могу на посао, школе остају затворене

У Израелу ће се данас нормално радити, док школе остају затворене уочи распуста поводом Пасхе.

Окупљања у већини земље биће ограничена на до 1.000 људи на отвореном.

Правила, која остају на снази до понедељка у 23 часа прописују и да су у региону Газе и областима дуж границе са Либаном окупљања ограничена на 300 људи у затвореном, односно 100 и 30 за окупљања на отвореном. Рад  у тим областима је такође ограничен на места која имају  приступ склоништима.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Иран испалио преко 300 пројектила

Иран је лансирао око 185 беспилотних летелица, 110 ракета земља-земља и 36 крстарећих ракета на Израел, изјавила су два израелска званичника за Њујорк тајмс.

 Иако је већина лансирана из Ирана, неки су такође дошли из Ирака и Јемена, наводе израелски званичници.

(New York Times)

Батерија израелског одбрамбеног ракетног система
Фото: Танјуг/АП

Бајден: Напад без преседана, САД помогле Израелу да обори скоро све дронове

Амерички председник Џо Бајден рекао је да су САД помогле Израелу да уклони скоро све беспилотне летелице и ракете испаљене у "нападу без преседана" на Израел, користећи одбрану и авионе пребачене у регион током прошле недеље.

"Израел је показао изузетан капацитет да се одбрани и порази чак и од напада без преседана – шаљући јасну поруку својим непријатељима да не могу ефикасно да угрозе безбедност Израела", наводи се у саопштењу Бајденове канцеларије после  разговор са премијером Бенјамином Нетанјахуом.

Бајден је рекао да ће он и други западни лидери "координирати уједињени дипломатски одговор" на ирански напад, указујући да војни одговор тренутно није на столу.

У саопштењу се наводи да је напад на Израел био само на војне објекте.

(Reuters)

Опширније Краће

Њујорк тајмс: Одговор Израела биће координисан са савезницима

Израел ће координирати свој одговор са савезницима, пише Њујорк тајмс, позивајући се на неименованог израелског званичника.

Коментар долази након што извештаји указују на забринутост САД да би Израел могао да узврати Ирану на брзоплет начин и без консултација са њим.

(New York Times)

Опширније Краће

САД сумњају да ће одговор Израела бити стратешки

Амерички председник Џо Бајден забринут је да израелски премијер Бенјамин Нетанјаху покушава да увуче САД у већи сукоб, наводи Ен-Би-Си Њуз, позивајући се на троје људи упознатих са његовим мишљењем.

Високи амерички званичници такође су забринути да би Израел могао да делује брзоплето после иранског напада без обзира на последице, наводи се у извештају.

Позивајући се на вишег званичника администрације и високог званичника одбране, извештаји кажу да забринутост Беле куће потиче од начина на који је Израел водио свој рат у Гази и напада на иранског генерала Мохамеда Резу Захедија у Дамаску.

Истовремено, САД не верују да Израел тражи потпуни рат са Ираном, али не могу бити сигурни, наводе извори на које се позива Ен-Би-Си Њуз.

(NBC News)

Опширније Краће

Иранци славе напад на Израел, редови за бензин

Иранци су масовно изашли на улице да прославе напад на Израел, док други чекају у дугим редовима за бензин због неизвесности од онога што може да уследи,

"Смрт Израелу!" и "Смрт Америци!" скандирају окупљени на Тргу Палестине у Техерану, након што су се окупили убрзо након што је Револуционарна гарда објавила почетак операције "Поштено обећање".

Мурал са натписом "следећи шамар је жешћи" откривен је на тргу где је данима висио огроман транспарент који на хебрејском позива Израелце да се "склоне".

Демонстранти машу иранским и палестинским заставама поред транспарента са натписом "Божја победа је близу".

Велика број људи окупио се и испред  британске амбасаде.

У Техерану су се током ноћи формирале и колоне аутомобила испред пумпи, јер је велики број људи забринут од могућег одговора Израела.

Ограничена штета после напада Ирана

Штета коју је изазвао ирански напад на Израел релативно је ограничена, с обзиром на интензитет бомбардовања, рекла су Њујорк тајмсу два америчка званичника.

Иран не жели ескалацију сукоба

Иран не жели ескалацију сукоба у региону, наводи се у писму које је ирански амбасадор при УН, Амир Сајед Иравади упутио генералном секретару УН Антонију Гутерешу и малтешкој амбасадорки Ванеси Фрејжер.

Иравади је навео и да је Техеран разочаран због чињенице што Савет безбедности није адекватно реаговао на израелски напад на ирански конзулат у Дамаску 1. априла и остао нем на кршење међународног права.

”Исламска Република Иран је извела серију наоада на израелске војне циљеве… Не желимо ескалацију сукоба”, наводи се у писму.

Бела кући тражи од Нетанјахуа да покаже уздржаност

Сједињене Америчке Државе затражиле су од израелског премијера Бењамина Нетанјахуа да покаже уздржаност после серије иранских удара на Израел, наводе израелски и амерички медији.

Такву поруку, наводно, Нетанјаху је добио директно од председника САД, Џозефа Бајдена.

Израел: Чини се да је напад готов, становници не морају у склоништа

Израелска војска спустила је ниво узбуне за становништво, наводећи да више нема потребе да се налазе близу или у склоништима.

Израелски извори, такође, наводе да авијација и даље пресреће иранске дронове ван територије Израела, али да је директна опасност по становништво прошла.

Савет безбедности после подне о иранском нападу

Израел је затражио хитну седницу Савета безбедности због иранског напада, наводећи да се акција Техерана коси са међународним правом и Повељом УН.

У захтеву упућеном амбасади Малте, која председава Саветом безбедности, наводи се и да Иран представља драматичну претњу по светски мир и безбедност.

Одмах затим, Малта је потврдила де ће се амбасадори најмоћнијег тела светске организације састати у недељу после подне.

Гутереш: Свет не може да поднесе још један рат

Генерални секретар УН, Антонио Гутерес оштро је осудио ескалацију сукоба коју је изазвало снажан напад Ирана на Израел, наводећи да ”регион и свет не могу поднети још један рат”.

За сада, међутим, нема назнака када би се Савет безбедности могао састати поводом драматичне ескалације сукоба на Блиском истоку.

Израелска војска: Известан број пројектила пао на територију Израела

Портпарол израелске војске, Данијел Хагари рекао је да је известан број иранских пројектила успео да продре кроз одбрану, као и да је погођена једна војна база.

У иранским нападима рањена је једна особа, рекао је портпарол израелске војске, наводећи да је противваздушна одбрана оборила највећи део од више од 200 иранских пројектила.

EPA?EFE ATEF SAFADI

Бајден: Подршка Израелу је челична

Амерички председник Џозеф Бајден још једном је подржао Израел, наводећи да је одлучност САД да заштити безбедност Израела ”челична”

Први човек Беле куће је то објавио на мрежи Икс, одмах после састанка са члановима свог тима за националну безбедност, укључујући државног секретера Ентонија Блинкена и саветника за националну безбедност Џејка Саливена.

Ваздухопловна база Негев главна мета Ирана

Иранска Револуционарна гарда тврди да је неколико пројектила погодило израелску ваздухопловну базу Негев, која је и пре почетка напада словила као једна од главних мета акције Ирана.

Информацију је, позивајући се на неименоване изворе у Револуционарног гарди, објавила агенција Тасним.

За сада, нема потврде из Израела да је неки од пројектила пробио одбрану и погодио ову базу.

Израел спрема одговор

Израелске власти спремају одговор на ирански ракетни напад, јавља израелски дневник Харец, без додатних детаља о томе како ће изгледати реакција Јерусалима.

Револуционарна гарда: Погодили смо десетине циљева

Десетине пројектила погодиле су циљеве на окупираним палестинским територијама, саопштила је иранска револуционарна гарда.

Елитне јединице иранске војске објавиле су да ће додатни детаљи операције назване ”Истинско обећање” бити саопштени ускоро.

За сада, нема потврде да су ирански пројектили погодили неке мете на израелској територији.

Јурњава за дроновима изнад Либана и Сирије

Борбени авиони Израела, САД и Велике Британије оборили су око стотину иранских беспилотних летелица пре него што су улетеле у израелски ваздушни простор, јавља израелски војни радио.

Сирене у Јерусалиму

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у Јерусалиму, свега неколико тренутака пошто је израелска противваздушна одбрана почела да обара прву салву пројектила изнад града.

Нaд градом одјекују бројне експлозије, али за сада ни један од пројектила није погодио циљеве у овом граду. 

Иран: Што се нас тиче ово је готово

Иранска мисија при УН објавила је да акцију својих снага сматра легитимном акцијом покренутом у складу са Чланом 51 Повеље УН као одговор на израелски напад на конзулат у Дамаску.

”Ова ствар се може сматрати завршеном. Уколико, пак, режим у Израелу направи следећу грешку, ирански одговор ће бити знатно жешћи”, навела је иранска мисија при УН.

”Ово је конфликт између Ирана и одметничког режима у Израелу у којем САД мора остати по страни”, навеле су иранске дипломате.

Мишел осудио напад на Израел: Мора све да се учини да се избегне даља ескалација

Председник Европског савета Шарл Мишел оштро је осудио напад који је покренуо Иран на Израел и поручио да се мора учинити све да се спречи даља регионална ескалација. 

"Мора се избећи још крвопролића. Наставићемо да помно пратимо ситуацију са нашим партнерима", навео је Мишел на друштвеној мрежи Икс.

(X)

Опширније Краће

Ракетни обрачун на граници Либана, сви погледи упрти у Јордан

Хезболах и израелска војска разменили су ватру око либанске границе, непун сат пошто је Иран објавио почетак ”осветничког напада” на израелске циљеве у ”Окупираним територијама”.

Хезболах је, како јавља либански Ел манар, испалио десетине пројектила из вишецевних бацача на циљеве у Израелу, али за сада није познато да ли је у том нападу било страдалих.

Недуго затим, израелски авиону напали су положаје ове шиитске милиције унутар Либана.

Осим Либана, под огромним притиском налазе се и власти у Јордану, које су најавиле да је ће ротивваздушна одбрана оборити пројектиле коју буду летели изнад те земље.

Иран је упозорио јорданске власти да ”пажљиво прати” како ће се покашати у наредним сатима.

Израел затворио ваздушни простор после иранског напада

Ирачки министар саобраћаја Разак ел Садави рекао је за ирачку новинску агенцију да је ваздушни простор затворен за међународне и домаће летове, након иранског напада дроновима и ракетама на Израел.

У саопштењу Управе за цивилно ваздухопловство се наводи да је затварање ирачког ваздушног простора привремена мера, усвојена из предострожности.

Даље се наводи да је ваздушни простор затворен за све долазне и одлазне летове до 05.30 ујутру и да се може продужавати у зависности од ситуације.

Од јавности се тражи да провери са авио-компанијама и веб-сајтом Управе за аеродроме у вези са новим временима летова пре доласка на аеродром. 

(Ynet

Опширније Краће

Борељ: ЕУ најоштрије осуђује ирански напад на Израел

Европска унија најоштрије осуђује неприхватљиви ирански напад на Израел, саопштио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

"Ово је ескалација без преседана и озбиљна претња регионалној стабилности", навео је Борељ на платформи Икс.

(X

Опширније Краће

Хезболах преузео одговорност за ракетни напад на Голанску висораван

Либанска милитантна група Хезболах преузела је одговорност за ракетни напад на израелску војну базу на Голанској висоравни, јавља Харец.

Нешто раније, Хезболах је са територије јужног Либана лансирао десетине ракета у правцу Израела, а сирене су се огласиле у северном месту Снир.

Тренутно нема информација о штети или повређенима у овом ракетном нападу, јавља Тајмс ов Израел.

Либан је најавио привремено затварање свог ваздушног простора услед напада Ирана на Израел.

(HaaretzThe Times of Israel

Опширније Краће

Бајден са тимом за националну безбедност о нападу Ирана на Израел

Амерички председник Џозеф Бајден састао се вечерас са својим тимом за националну безбедност како би извршили процену напада Ирана на Израел, преноси Си-Ен-Ен позивајући се на америчког званичника. 

Како наводи, састанак у Белој кући је у току.

Бела кућа претходно је саопштила да ће се Бајден састати са са званичницима америчког Савета за националну безбедност.

Бајден је прекинуо своје путовање за викенд у Делавер како би разговарао о догађајима на Блиском истоку, преноси Џерузалем пост.

Амерички председник је у петак рекао да очекује ирански напад на Израел "пре, него касније".

Председника су о ситуацији на Блиском истоку раније обавестили и саветник за националну безбедност Џејк Саливен и главни заменик саветника за националну безбедност Џон Фајнер, додаје се у саопштењу Беле куће.

Како се наводи, министар одбране Лојд Остин, државни секретар Ентони Блинкен и начелник генералштаба генерал Чарлс  Браун бити на састанку, заједно са Саливеном и Фајнером.

Иран је лансирао више стотина дронова и десетине крстарећих и балистичких ракета ка Израелу у знак одмазде за напад на ирански конзулат у Дамаску. 

Премијер Бенјамин Нетанјаху упозорио је  Техеран да ће се Израел заштитити од сваке претње.

(CNN, Reuters, The Times of Israel)

Опширније Краће
Читај ми!