Извор: РТС

Израелска војска напустила Кан Јунис, спрема се за Рафу; Блинкен: Добра понуда на столу, чека се Хамас

Сукоб Израела и Хамаса – 186. дан. Амерички државни секретар Ентони Блинкен тврди да је за преговарачким столом добра понуда и да је лопта сада у дворишту Хамаса. С друге стране, Хамас саопштава да израелски предлог не испуњава ниједан од захтева ове палестинске фракције. Израелска војска повукла се из Кан Јуниса, како би се спремила за офанзиву на Рафу. Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху тврди "да је познат датум" када ће трупе ући у тај град на граници Појаса Газе са Египтом.

Wafa: Убијено најмање 14 Палестинаца у ваздушном нападу на избеглички камп

Најмање 14 Палестинаца је убијено, а неколико је повређено у израелском вазушном нападу на избеглички камп Ал-Нусеират у централном Појасу Газе, објавила је палестинска новинска агенција Wаfа.

Израелски ратни авиони гађали су стамбену зграду у кампу уочи празника Рамазанског бајрама, који означава крај месеца Рамазана, пренела је Анадолија писање палестинске агенције.

У нападима које је Израел покренуо 7. октобра у Појасу Газе убијено је најмање 33.360 Палестинаца, а рањене су 75.993 особе, саопштило је министарство здравља у Гази.

Према подацима УН, израелски рат је довео до интерног расељавања 85 одсто становништва Газе због акутне несташице хране, чисте воде и лекова, док је 60 процената инфраструктуре енклаве оштећено или уништено.

(Анадолија/Танјуг)

Опширније Краће

Протест породица талаца испред канцеларије премијера у Јерусалиму

Рођаци отетих Израелаца који су се окупили испред канцеларије израелског премијера у Јерусалиму траже од политичких лидера да пристану на договор о ослобађању талаца.

"Народ Израела вам неће опростити и неће моћи да крене напред и почне да се рехабилитује ако не потпишете споразум. Знамо да је непријатељ окрутан и да отежавају ствари. Али јак премијер и јака влада која жели својим грађанима да пружи заиста добру будућност, наћи ће начин да превазиђу препреке које непријатељ ставља на сто и врати све таоце, јер то је њихова национална и морална одговорност", поручују породице талаца.

Демонтсрације се за сада одвијају без инцидената, а полиција преусмерава саобраћај због затварања околних улица.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израел спреман за евентуални ирански напад

Израелски војни званичници процењују да ће ирански одговор на напад на конзулат у Дамаску доћи тек након муслиманског празника Рамазанског бајрама, који се завршава 12. априла.

Војска такође мисли да ће напад циљати војна или стратешка средства, а не цивилне објекте.

Како се наводи у извештају, Израел се спрема за могућност напада од стране неког од бројних иранских савезника, или из самог Ирана, као и за могућност вишесмерног напада.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Блинкен: Добар договор о примирју на столу, лопта у Хамасовом дворишту

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да је Хамасу представљена "веома озбиљна понуда" за споразум о примирју и таоцима који "треба да буде прихваћен“.

"Хамас би све ово могао одмах окончати и постићи прекид ватре који би био од користи за народ Газе и за таоце. Чињеница да и даље нема пристанка одраз је онога шта заиста мисли о народу Газе", рекао је Блинкен после разговора са британским министром спољних послова Дејвидом Камероном.

Хамас "сада има прилику да пристане на предлог о прекиду ватре и таоцима. Лопта је у Хамасовом дворишту", рекао је Блинкен.

(Reuters)

Опширније Краће

Израелска војска напустила Кан Јунис, припрема се за офанзиву на Рафу

Израелске одбрамбене снаге потврђују да је њихова 98. дивизија повучена из Кан Јуниса у јужној Гази како би се трупе припремиле за додатне операције, укључујући очекивану офанзиву у Рафи.

ИДФ каже да ће у међувремену радити на повећању испоруке хуманитарне помоћи у Појасу Газе.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Остин: Нема геноцида у Гази

Сједињене Државе немају доказе да Израел чини геноцид у Гази док води свој рат против палестинске исламистичке групе Хамас, изјавио је амерички секретар одбране Лојд Остин у Сенату.

"Немамо доказе о томе", рекао је Остин Комитету за оружане снаге Сената.

Он је такође одбио да назове злочине Хамаса 7. октобра геноцидом, али их назива "ратним злочином".

(Reuters)

Опширније Краће

Техеран саопштио да израелско присуство у УАЕ представља претњу

Заповедник морнарице Иранске Револуционарне гарде саопштио је да присуство Израела у Уједињеним Арапским Емиратима представља "претњу Техерану која не би требало да се догоди".

Иран је запретио одмаздом против Израела због прошлонедељног смртоносног ваздушног напада на ирански конзулат у главном граду Сирије у којем је погинуло седам официра Иранске Револуционарне гарде, укључујући двојицу високо рангираних официра.

Овај израелски напад је повећао тензије између Ирана и Израела које тињају због рата између Израела и Хамаса у Појасу Газе.

УАЕ, који се налазе с друге стране Персијског залива, прва су угледна арапска земља која је у последњих 30 година успоставила дипломатске односе са Израелом споразумом постигнутим 2020. године уз посредовање САД.

УАЕ такође имају нормалне дипломатске и комерцијалне односе са званичним Техераном, наводи Ројтерс.

"Знамо да ционисти (Израел) нису доведени у УАЕ због економских разлога, већ пре из безбедносних и војних. То је претња за нас и не би требало да се догоди", поручио је заповедник морнарице Иранске Револуционарне гарде Алиреза Тангсири.

Како преноси иранска полузванична Студентска новинска агенција, Тангсири је додао да ни Персијски ни Омански залив, не рачунајући Ормуски мореуз кроз који је пролази већи део танкера са нафтом, нису места за Израелце.

"Не примамо ударац на који не узвраћамо, али не журимо да извршимо одмазду", поручио је Тангсири неколико дана након што је виши саветник врховног вође Ирана упозорио да "израелска дипломатска представништва више нису безбедна".

У међуврмену, министар спољних послова Ирана отворио је локацију за нови ирански конзулат у Дамску.

(Reuters)

Опширније Краће

Амерички предлог омогућaва повратак 150.000 Палестинаца на север Газе

Волстрит џорнал извештава да би амерички предлог о примирју у Гази и споразуму о таоцима омогућио 150.000 Палестинаца да се врате на север Појаса.

Израел је покушао да ограничи број мушкараца којима је дозвољено да се врате на север због забринутости да би се припадници Хамаса могли провући и поново успоставити контролу, поништавајући израелске војне резултате у потискивању Хамаса.

Према извештају Волстрит џорнала, претходна израелска понуда укључивала је повратак 60.000 Палестинаца на север Појаса Газе.

Сматра се да је више од милион становника Газе побегло са севера у првим месецима борби, које су се концентрисале на град Газу и његову околину.

Многи од њих су сада у граду Рафа на крајњем југу, за који Израел каже да ће бити следећа тачка у циљу елиминације Хамаса.

(Wall Street Journal)

Опширније Краће

Ратни кабинет вечерас о предлогу споразума о таоцима

Израелски ратни кабинет састаће се вечерас да размотри предлоге за споразум о таоцима у текућим преговорима у Каиру, рекао је неименови израелски званичник.

Након састанка трочланог кабинета уследиће састанак ширег кабинета, рекао је званичник.

Хамас је раније потврдио да су примили најновији предлог Израела преко катарских и египатских посредника. Израелска понуда је описана као "непопустљива", али је речено да ће је размотрити пре него што достави одговор посредницима.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Нетанјаху: Израел ће елиминисати Хамасове бригаде

Израел ће довршити елиминацију Хамасових бригада, укључујући и у Рафи и ништа то неће спречити, изјавио је премијер Израела Бенјамин Нетанјаху.

"Не постоји сила на свету која ће нас зауставити. Постоје многе силе које то покушавају, али то неће помоћи, пошто овај непријатељ, после онога што је урадио, то више никада неће учинити", рекао је Нетанјаху.

Министарство здравља Газе саопштава да је најмање 33.360 Палестинаца од почетка сукоба убијено, а 75.993 рањено.

(Reuters)

Опширније Краће

Портпарол Уницефа: Дом 2,3 милиона Палестинаца је на ивици уништења и глади

Газа, дом за 2,3 милиона Палестинаца, је "на ивици уништења и глади", изјавио је портпарол Дечјег фонда Уједињених нација (Уницеф) Џејмс Елдер.

Елдер је за Анадолу Агенцију рекао да се Палестинци боре да преживе у изузетно тешким условима, преноси ВАФА.

"Постојала је велика нада за прекид ватре након резолуције СБ УН, и где год да сам отишао у Гази, прекид ватре је био најчешћа молба људи, молили су за то. Дакле, било је наде, али наду је сломио звук бомби", рекоа је Елдер.

Портпарол Уницефа каже да је био у болници Рафи и где су се налазила деца са тешким повредама због бомбардовања, упркос резолуцији Савета безбедности УН о прекиду ватре.

Истиче да мора да се обезбеди прекид ватре како би "деца и породице које трпе овај бол неколико месеци знали да ће заиста моћи да се пробуде ујутру".

(WAFA)

Опширније Краће

Израел припрема 40.000 шатора за Палестинце

Израел ће поставити 40.000 шатора за смештај стотина хиљада Палестинаца које ће раселити из града Рафа у Појасу Газе уочи копнене офанзиве на тај град.

У Рафи се тренутно налази више од милион људи, углавном расељених Палестинаца који су побегли из других подручја Појаса Газе од напада израелске војске, од којих су већина жене и деца, преноси Тајмс оф Израел.

ИДФ тврди да се у Рафи крију четири батаљона Хамаса, додајући да без копнене офанзиве неће бити могуће ''постићи циљеве усвојене на почетку рата''.

Израелска војска тврди и да се у Рафи налазе израелски таоци које је Хамас киднаповао 7. октобра.

САД и друге земље противе се копненој инвазији Израела на град Рафа.

(Танјуг)

Опширније Краће

Израел: Турска изабрала да подржи Хамас, што има економску цену

Израелски министар спољних послова Израел Кац каже да је Турска "једнострано прекршила" трговинске споразуме одлуком да ограничи извоз у Израел и да ће Израел одговорити сопственим трговинским ограничењима на производе који долазе из Турске.

"Ердоган поново жртвује економске интересе народа Турске како би подржао Хамас, а ми ћемо одговорити истом мером”, каже Кац.

(Reuters/Times of Israel)

Опширније Краће

ВАФА: Израелски напади широм Појаса Газе, има убијених и повређених

Неколико палестинских држављана је убијено, а други су повређени, укључујући децу и жене, у израелским ваздушним и артиљеријским нападима, пише ВАФА.

Наводе да је израелско гранатирање концентрисано на градове Газе, Деир ал-Балах, Рафа и северне области Газе. У централној Гази, Палестинац је убијен, а 20 особа је рањено у ваздушном нападу у граду Деир ал-Балах.

Дописник ВАФА је такође известио о убиству једног грађанина и рањавању других у израелском гранатирању комитета који су обезбеђивали дистрибуцију помоћи на југоистоку Газе.

У међувремену, здравствени извори у Стрипу известили су да су до сада пронађена тела и остаци најмање 84 особе.

Синоћ су локални извори известили о убиству пет Палестинаца у израелском гранатирању на зграду у избегличком кампу Ал-Магази.

(WAFA)

Опширније Краће

Француска, Египат и Јордан позвали на прекид ватре у Гази

Француски председник Емануел Макрон, египатски председник Абдел Фатах ел-Сиси и јордански краљ Абдулах Други позвали су на трајни прекид ватре у Гази и решење са две државе.

"Суочени са неподношљивим бројем жртава, ми, шефови држава Египта, Француске и Јордана, захтевамо моменталну и безусловну имплементацију резолуције 2728 Савета безбедности Уједињених нација", наведено је у заједничкој изјави, преноси Политико.

Додаје се да је "решење са две државе", односно договор о прекиду ватре који укључује постојање две независне државе једина "поуздана опција за гаранцију мира и безбедности".

(Танјуг)

Опширније Краће

ИДФ: У нападу на Кан Јунис убијен терориста који је учествовао у масакру 7. октобра 

Један од Хамасових терориста који је учествовао у нападу 7. октобра убијен је у недавном израелском ваздушном нападу на Кан Јунис, саопштиле су Израелске одбрамбене снаге.

Такође, током протеклог дана, израелске ваздушне снаге су напале неколико локација које припадају терористичким групама широм Појаса Газе, укључујући зграде, ракетне положаје и другу инфраструктуру, према ИДФ-у, пише Тајмс оф Израел.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Турска увела санкције на извоз Израелу у 54 различите категорије

Турска одлука о увођењу ограничења на извоз производа у Израел ступила је на снагу.

Реч је о санкцијама на извоз робе из 54 различите категорије, док се не прогласи прекид ватре у Гази, саопштило је Министарство трговине Турске.

Министарство наводе да ће ограничења укључивати производе од гвожђа и челика, грађевинску опрему и производе, машине и друго.

Турска отворено подржава Хамас, и послала је десетине хиљада тона хуманитарне помоћи у Појас Газе од почетка сукоба 7. октобра.

Одлука о санкцијама је уследила након што је Израел одбацио захтев Турске да се придружи међународним напорима ваздушних пошиљки хуманитарне помоћи за становнике Појаса Газе.

(Times of Israel/Guardian)

Опширније Краће

Гутерес затражио да се новинарима дозволи улаз у Појас Газе

Генерални секретар УН Антонио Гутерес је позвао Израел да дозволи страним новинарима да уђу у појас Газе.

Тврди да информациони рат погоршава утицај рата између Израела и Хамаса.

"Одбијање уласка међународним новинарима у Газу омогућава да дезинформације и лажни наративи цветају", написао је Гутерес у објави на Икс-у.

(Times of Israel)

Војска САД: Уништени ПВО и системи беспилотних летелица Хута

Уништени су противваздушна одбрана и системи беспилотних летелица снага Хута у Јемену, саопштила је војска Сједињених Држава.

Америчка војска наводи да је акција, изведена током јучерашњег дана, учињена без штете на комерцијалним бродовима.

(Reuters)

Опширније Краће

Хамас: Бескомпромисан предлог Израела, проучићемо и дати одговор

Хамас саопштава да предлог Израела, који је добио од посредника Катара и Египћана, не испуњава ниједан од захтева ове палестинске фракције.

Међутим, Хамас наводи да ће проучити предлог, који је описан као "непопустљив", и доставити свој одговор посредницима.

(Reuters)

Опширније Краће

Сукоб у Појасу Газе ушао је у 186. дан. Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху тврди "да је познат датум" када ће трупе ући у град Рафу.

"Радимо на остваривању наших циљева све време, да би ослободили наше таоце и потпуно победили Хамас", рекао је Нетанјаху у обраћању нацији.

Министарство здравља у Гази тврди да је од почетка сукоба погинуло 33.207 Палестинаца, а да их је 75.933 рањено.

Израел је одбацио захтев Турске да се придружи међународним напорима ваздушних пошиљки хуманитарне помоћи за становнике Појаса Газе, због чега ће званична Анкара предузети нове контрамере против Израела, изјавио је турски министар спољних послова Хакан Фидан.

Председавајућа Савету безбедности Уједињених нација, амбасадорка Малте у УН Ванеса Фразије, проследила је захтев Палестине да постане пуноправни члан Светске организације надлежном Одбору за пријем нових чланица.

Током јучерашњег дана одржан је дијалог представника Израела и Хамаса. Амерички Си-Ен-Ен јавио је да је директор америчке Централне обавештајне агенције Бил Бернс у Каиру представио је нови предлог о прекиду ватре

Портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби наводи да се чека одговор Хамаса на најновији предлог о примирју и ослобађању талаца на преговорима који се воде у Каиру.

Читај ми!