Извор: РТС

Си-Ен-Ен: Директор ЦИА изнео нови предлог о прекиду ватре; Нетанјаху: Познат датум уласка у Рафу

Сукоб Израела и Хамаса – 185. дан. У Каиру је почела нова рунда преговора Хамаса и Израела уз посредовање САД-а, Катара и домаћина Египта. Амерички Си-Ен-Ен јавља да је директор америчке Централне обавештајне агенције Бил Бернс представио нови предлог о прекиду ватре. Бела кућа тврди да се још увек чека званичан одговор палестинских представника. Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху истиче да је познат датум уласка трупа ИДФ-а у Рафу, док је војска наставила рације дуж Западне обале.

Директор ЦИА у Каиру изнео нови предлог о прекиду ватре

Директор америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) Бил Бернс представио је нови предлог на преговорима о прекиду ватре између Израела и Хамаса на састанку одржаном у Каиру, пише Си-Ен-Ен, позивајући се на неименовани извор.

Амерички предлог укључује ослобађање већег броја Палестинаца из израелских затвора у замену за 40 талаца које Хамас држи у Гази.

Извор телевизије наводи да би САД желеле и да Палестинцима са севера Газе, који су због рата побегли на југ, буде дозвољено да се врате у своје домове.

Састанку, који је одржан током викенда, присуствовали су катарски, египатски и израелски званичници и сви су наводно потврдили да ће проучити нови предлог Вашингтона.

Представници Хамаса, истовремено, састали су се у Каиру са званичницима египатске обавештајне службе, јавили су локални медији. 

(CNN)

Опширније Краће

Лапид у Вашингтону: Договор о ослобађању талаца тежак, али изводљив

Договор о ослобађању талаца у Гази је тежак, али "изводљив", рекао је  у Вашингтону лидер израелске опозиције Јаир Лапид након разговора са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном о потреби да Израел и Хамас разреше сукоб.

"То је тежак договор који нам се можда нец́е допасти, али то је изводљив договор и зато је потребно да се постигне", рекао је Лапид, преноси Ројтерс.

Лапид ће се у Вашингтону састати и са саветником за националну безбедност Беле куц́е Џејком Саливеном у тренутку када се израелски премијер Бењамин Нетанијаху суочава са притиском домаће и међународне јавности због рата у Гази.

Породице талаца које држи Хамас су захтевале да Нетанјахуова влада учини више како би вратила таоце.

"Има довољно добрих људи у израелској влади", рекао је Лапид новинарима испред Стејт департмента.

У међувремену у Египту су вођени разговори о ослобађању талаца и привременом прекиду ватре.

(Reuters, Танјуг)
Опширније Краће

Фидан: Израел одбацио захтев Турске да допреми помоћ у Појас Газе

Израел је одбацио захтев Турске да се придружи међународним напорима ваздушних пошиљки хуманитарне помоћи за становнике Појаса Газе због чега ће званична Анкара предузети нове контрамере против Израела, изјавио је турски министар спољних послова Хакан Фидан.

Турска, која је осудила Израел због офанзиве у густо насељеном Појасу Газе и позвала на хитно примирје, послала је од почетка рата између Израела и Хамаса десетине хиљада тона хуманитарне помоц́и за цивиле у окупираној палестинској енклави, преноси Ројтерс.

Сједињене Америчке Државе су прошлог месеца почеле да шаљу помоћ у Газу ваздушним путем заједно са Холандијом, Француском, Шпанијом и другим земљама.

"Пренели смо наш захтев да будемо укључени у ове операције хуманитарне помоћи са авионима турских ваздухопловних снага. Данас смо сазнали да је Израел то одбио, упркос позитивном приступу јорданских власти. Нема изговора да Израел блокира наш покушај слања помоц́и изгладнелим становницима Газе", рекао је Фидан.

Израелске власти нису одмах одговориле на захтеве за коментар, а Фидан је додао да је Турска одлучила да предузме "серију нових мера" против Израела.

(Reuters, Танјуг)
Опширније Краће

Прослеђен палестински захтев за пуноправно чланство у УН

Председавајућа Саветом безбедности Уједињених нација, амбасадорка Малте у УН Ванеса Фразије, проследила је захтев Палестине да постане пуноправни члан Светске организације надлежном Одбору за пријем нових чланица.

Фразије је предложила да се Одбор састане данас поподне ради разматрања тог захтева, истичући да се расправа мора одржати током овог месеца, док Малта председава СБ УН, преноси Ројтерс.

(Reuters)

Опширније Краће

Кирби: Чекамо одговор Хамаса на најновији предлог о прекиду ватре

Портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби наводи да се чека одговор Хамаса на најновији предлог о примирју и ослобађању талаца на преговорима који се воде у Каиру.

Дијалогом Хамаса и Израела посредују домаћини Египат, Сједињене Државe и Катар. 

(Reuters)

Опширније Краће

Нетанјаху: Знамо за датум уласка наших трупа у Рафу

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху тврди "да је познат датум" када ће трупе ући у Рафу на југу Појаса Газе.

"Радимо на остваривању наших циљева све време да би ослободили наше таоце и потпуно победили Хамас", рекао је Нетанјаху у обраћању нацији.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Вафа: Најмање 14 палестинских затвореника умрло у израелским затворима од 7. октобра

Удружење палестинских затвореника (ППС) саопштило је да је укупан број палестинских затвореника и притвореника који су умрли у израелским затворима од 7. октобра порастао на 14.

(WAFA)

Опширније Краће

Галант: Ово је погодан тренутак за договор о таоцима

Министар одбране Јоав Галант каже да верује да је ово "погодан тренутак" за ослобађања талаца у Гази, али да ће то захтевати "тешке одлуке".

Обраћајући се новим војницима који се регрутују у оклопни и борбени инжењеријски корпус, Галант је рекао да "имамо највећу обавезу да вратимо наше заробљенике кући".

Месеци рата у Гази и достигнућа Израела, како каже, "омогућавају нам да будемо флексибилни, да делујемо слободно и да доносимо тешке одлуке како бисмо вратили отете. Верујем да је погодан тренутак, али постоји друга страна која мора да пристане на то".

"После ћемо се вратити у борбу, и учинити све што морамо", рекао је Галант.

Опширније Краће

Борељ: Мисија ЕУ на Црвеном мору одбила 11 напада на бродове

Поморска мисија Европске уније у Црвеном мору одбила је нападе на 11 цивилних бродова откако је поринута крајем фебруара, рекао је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

Хути које подржава Иран, а који контролишу већи део ратом разореног Јемена, гађају витални бродски пут од новембра у кампањи за коју кажу да је солидарност са Палестинцима током рата у Гази.

"За мање од два месеца од почетка операције, пратили смо 68 пловила и одбили 11 напада", рекао је Борељ.

Грчки командант Василеос Грипарис каже да је то укључивало обарање девет дронова, једне морске беспилотне летелице и четири противбродске балистичке ракете.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Ајатолах Али Хамнеи: Није могуће слање иранских добровољаца у Газу

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи изјавио је на састанку са иранским студентима да није могуће слање добровољаца из Ирана у Газу.

"Будите сигурни, да је било могуће слање младих мушкараца у Палестину, то би било учињено пре него што ви то изговорите", рекао је Хамнеи.

Опширније Краће

Председник либанског парламента: Нећемо дозволити ескалацију сукоба са Израелом

Набих Бери, председник либанског парламента и савезник Хезболаха, тврди да ће Либан наставити да буде уздржан када су у питању гранични сукоби са Израелом и да им неће дозволити да ескалирају у свеобухватни рат.

Бери оптужује Израел да намерно покушава да увуче Либан у рат, и критикује Јерусалим за "систематско уништавање десетина градова на југу Либана", претварајући их у "ненасељива подручја".

(Times of Israel)

Опширније Краће

Званичник Хамаса: У преговорима у Каиру ништа ново

Званичник Хамаса рекао је да није постигнут напредак у новој рунди преговора о прекиду ватре у Каиру, убрзо након што су египатски извори рекли да је постигнут напредак.

"Нема промене у позицији окупације и стога нема ништа ново у преговорима у Каиру. Још нема напретка", рекао је неименовани званичник Хамаса.

(Reuters)

Опширније Краће

Саслушање у суду УН о оптужби Никарагве да Немачка омогућава "геноцид" у Гази

У суду Уједињених нација отворена су прелиминарна рочишта у предмету којим се тражи прекид немачке војне и друге помоћи Израелу, на основу тврдњи да Берлин омогућава акте геноцида и кршења међународног хуманитарног права у рату Израела против Хамаса у Газа.

Никарагва тврди да Немачка дајући Израелу политичку, финансијску и војну подршку, и одузимањем средстава агенцији Уједињених нација за помоћ Палестинцима, УНРВА "олакшава извршење геноцида и не испуњава своју обавезу да учини све што је могуће да спречи почињење геноцида".

(Reuters)

Опширније Краће

Палестинка покушала да убије војнике на контролном пункту

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да је једна Палестинка покушала да ножем нападне војнике на контролном пункту у долини Јордана.

Жена је стигла на контролни пункт Тајасир, у близини истоименог града на Западној обали, и „након што је одбила да се идентификује, покушала је да избоде војнике ИДФ-а који су се налазили на пункту“, саопштила је војска.

У инциденту није било рањених војника, али није саопштено шта се десило са Палестинком.

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ елиминисао вишег команданта Хезболахових елитних јединица Радван

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да је током ноћи елиминисан командант Хезболахових елитних јединица Радван у јужном Либану.

Али Ахмед Хасин, према ИДФ-у, имао је чин еквивалентан команданту бригаде и оптужен је за нападе на гребен Рамим у северном Израелу, области која је изложена сталним ракетним нападима.

ио је и одговоран за планирање и извођење терористичких напада у области Рамим на северу Израела", наводи ИДФ.

Хасин је елиминисан у нападу дроном са још двојицом оперативца Хезболаха.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израелски званичник: Не видимо договор у блиској будућности

Високи израелски званичници каже да не види скори договор о ослобађању талаца.

"Још не видимо договор на хоризонту. Размимоилажења међу странама су и даље велика и до сада се није десило ништа драматично", рекао је неименовани званичник.

(Channel 12)

Опширније Краће

Палестински извори негираjу напредак у преговорима о прекиду ватре

Ел Мајаден, повезан с Хезболахом, наводи неидентификованог високог палестинског званичника у Гази који негира да постоји значајан напредак у преговорима о прекиду ватре.

Званичник се жали на "уздржаност" Израела и тврди да "за сада нема напретка у преговорима".

(Times of Israel)

Опширније Краће

Бомбашки напад на булдожер ИДФ-а у близини Наблуса

На снимку који се дели на друштвеним мрежама види се велики облак дима који се диже изнад избегличког кампа Балата у близини Наблуса, где је израелска војска вршила рацију.

Према непротврђеним извештајима, дим је од експлозије израелског булдожера у кампу на Западној обали.

(Times of Israel)

Делегација Хамаса стигла у Каиро, поновљени захтеви

Делегација Хамаса стигла је у Каиро на последњу рунду преговора како би се осигурало примирје и споразум о ослобађању талаца у Гази, наводи се у саопштењу које је објавила та организација.

У саопштењу се наводи да се тим Хамаса састао са Абасом Камелом из египатске обавештајне агенције и "потврдио своју приврженост" претходним захтевима да свако ослобађање талаца буде условљено потпуним прекидом ватре и повлачењем израелских трупа из Газе, заједно са повратком расељених Палестинаца и повећањем хуманитарне помоћи.

(Reuters)

Опширније Краће

Борбе у Појасу Газе трају пола године, а израелски премијер Бенјамнин Нетанјаху тврди "да су на корак од победе", док војска најављује офанзиву на Рафу и север палестинске енклаве.

Египат ће бити домаћин нове рунде преговора о могућем примирју и ослобађању израелских талаца и палестинских заробљеника. Тел Авив и Хамас су потврдили учешеће. Дијалогу ће посредовати и Сједињене Државе, те Катар, док ће Мосад, Шин Бет и ЦИА бити део делегација.

Уједињене нације потврђују да је ситуација у Гази катастрофална, што приказују бројеви – више од 32.000 погинулих, 75.000 рањених и два милиона принудно расељених.

Председник парламента у Ирану сматра да Израелу следи "неизбежна освета" због удара на њихов конзулат у Сирији, док високи званичник упозорава да "ниједна израелска амбасада није безбедна".

Претње је упутио и Израел, овај пут Хезболаху, наводећи да је спроведена још једна фаза припрема за рат са либанском организацијом, а бригада Ел Касам поручује трупама Војске Израела да ће њени припадници ''горети на улицама Газе''.

Читај ми!