Извор: РТС

Хамас и Израел шаљу делегације на преговоре у Каиру; ИДФ повукле трупе из Кан Јуниса због офанзиве на Рафу

Сукоб Израела и Хамаса – 184. дан. Генерални секретар УН Антонио Гутерес, шест месеци од почетка борби у Појасу Газе, назива 7. октобар "даном бола за Израел и свет". У Египту би требало да почну нови преговори о могућем прекиду ватре, а Хамас и Израел су потврдили да ће послати делегације у Каиро. ИДФ су саопштиле да повлаче све копнене трупе из јужног дела енклаве осим једне бригаде зато што су припремају офанзиву на Рафу. Више од 50.000 људи окупило се испред Кнесета у Јерусалиму на митингу поводом пола године од почетка сукоба са Хамасом.

Вафа: Шесторо погинулих у нападу на камп Нусеират

Најмање шест цивила је погинуло, а на десетине рањено, у израелском гранатирању избегличког кампа Нусеират у Рафи, пише палестинска новинска агенција Вафа.

(WAFA)

Опширније Краће

Јерусалим, више од 50.000 људи на скупу испред Кнесета

Најмање 50.000 Израелаца учествује на масовном скупу испред зграде Кнесета у Јерусалиму поводом пола године од напада Хамаса током којег је заробљено више стотина израелских талаца, од којих је још 133 у заточеништву.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Галант: Трупе повучене из Кан Јуниса због офанзиве на Рафу

Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је да су израелске трупе повучене из области Кан Јуниса на југу Појаса Газе да би се припремиле за очекивану офанзиву у Рафи.

Реч је о најјужнијем граду у палестинској енклави, где се склонило више од милион Палестинаца од борби у другим деловима Газе.

Галант је, након посете Јужној команди Израелских одбрамбених снага (ИДФ), рекао да се израелске снаге спремају за своје будуће мисије, као што је била операција против Хамаса у болници Шифа у Гази, као и за мисију у области Рафе. 

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израел: Готова још једна припрема за рат са Хезболахом

Одбрамбене снаге Израела (ИДФ) саопштиле су да су завршиле још једну фазу припрема за могући рат на северном фронту са Хезболахом, на граници са Либаном и Сиријом.

"У протеклим данима, још једна фаза спремања Северне команде за рат је завршена, с фокусом на оперативна складишта за хитне случајеве у случају потребе за широком мобилизацијом трупа ИДФ", пише у саопштењу, а преноси Ројтерс.

"Командири редовних и резервних јединица су спремни да позову и опреме све потребне војнике у само неколико сати и да их транспортује на фронт, за офанзивне и дефантивне мисије", наглашава се у саопштењу.

Израел размењује ватру са групом Хезболах у јужном Либану скоро шест месеци, паралелно са ратом против Хамаса у Гази. 

(Reuters)

Опширније Краће

Хамас: Израелски војници ће горети на улицама Газе

Војно крило Хамасa, бригада Ал Касам, поручила је израелској војсци да ће њени припадници ''горети на улицама Газе''.

''Можете ући у улице Газе, али ћете сваки пут изгорети на нашим улицама, захваљујући несаломивој рабрости наших бораца'', поручили су приапдници Ал Касама у видео-поруци коју су oбјавили на друштвеним мрежама, преноси агенција Анадолија.

(Танјуг)

Опширније Краће

ЦИА, Мосад и Шин Бет учествују на преговорима у Каиру

Шеф израелске обавештајне агенције Мосад Давид Барнеа и Ронен Бар, шеф безбедносне агенције Шин Бет, биће укључени у преговоре о могућем привременом примирју у Појасу Газе и о споразуму о ослобађању талаца, пренела је Ал џазира.

Делегација Израела путоваће у Каиро у ''проширеном саставу'', што потенцијално укључује једног или више представника војске, али још није познат конкретан састав делегације.

Познато је да ће преговорима присуствовати шеф ЦИА-е Виљам Барнс, катарски премијер Мохамед бин Абдулрахман бин Јасим ел Тани и шеф египатске Генералне обавештајне управе Абас Камел.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Бела кућа: ИДФ се повукле из јужне Газе због одмора

Повлачење највећег броја копнених санга израелске војске из јужног дела Појаса Газе представља ''одмор и прегруписавање'' и не мора да указује на било какве нове операције, изјавио је портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби.

''Како разумемо и кроз њихова јавна саопштења, у ствари се ради само о одмору и оспособљавању тих трупа а не нужно о некој новој операцији'', рекао је Кирби, преноси Ројтерс.

(Reuters)

Опширније Краће

Председник парламента Ирана: Oсвета Израелу биће окрутна

Председник иранског парламента Мухамед Бакер Калибаф изјавио је да ће "неизбежна освета" за напад Израела на ирански конзулат у Дамаску бити окрутна и "убрзати пропаст ционистичког режима".

Калибаф је у обраћању на седници потврдио да ће Иран "дефинитивно казнити" израелски режим за напад 1. априла који је, како тврди, показао да Израел дрско крши међународно право, преноси ирански Тасним.

(Tasnim, Танјуг)

Опширније Краће

УН: Ситуација у Гази катастрофална

Координатор Уједињених нација (УН) за Палестину Џејми Мекголдрик каже да је ситуација у Појасу Газе после шест месеци ратовања "једноставно катастрофална".

"Људи у Гази су претрепли несагледиве патње. Убијено је више од 32.000 Палестинаца, а рањено још 75.000 особа. Два милиона људи је напустило своје домове, а многи од њих и више пута", рекао је Мекголдрик.

(UN)

Опширније Краће

Израел ће учествовати на преговорима у Каиру

Израел ће учествовати у преговорима у Каиру о прекиду ватре у Пoјасу Газе и ослобађању талаца, изјавио је званичник израелске владе, а преноси Гардијан.

У преговорима посредују Египат, Сједињене Државе и Катар. 

Хамас је раније потврдио да ће послати своју делегацију у Египат. 

Званични Тел Авив се до сада није изјаснио да ли ће послати делегацију у престоницу Египта због, како се наводи, става да дијалог "више личи на политички театар него шанса да се нешто заиста промени".

Хамас је претходно истакао да њихови захтеви подразумевају трајни прекид ватре, повратак расељених и "озбиљан" споразум о размени палестинских затвореника и израелских талаца.

Очекује се да ће преговорима који би требало да почну у понедељак, 8. априла, учествовати и шефови америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) и изралеских обавештаних агенција Мосад и Шин Бет. 

(The Guardian)

Опширније Краће

Нетанјаху: Израел је на корак од победе у Појасу Газе

Израелски премијер Бенјамнин Нетанјаху изјавио је да је ''Израел на корак од победе'' и да је ''Хамас тај који спречава договор о таоцима''.

Он је рекао да Израел неће пристати на прекид ватре ни после шест месеци рата у Појасу Газе, све док не буду ослобођени таоци које Хамас држи негде у енклави, преноси Ројтерс.

Истакао је да Израел, упркос растућем међународном притиску, неће попустити пред ''екстремним'' захтевима лидера Хамаса.

Коментаришући масовни протест против владе и позив демонстраната да влада постигне договор о таоцима, Нетанјаху је рекао да "осуђује сваки облик насиља, гажење демонстраната или напад на полицајце". 

(Reuters)

Опширније Краће

UNRWA: Око 1,7 милиона људи принуђено да напусти своје домове

Aгенција УН за палестинске избеглице UNRWA, која је главна агенција УН-а у Гази, навела је да шест месеци рата у Гази значи "шест месеци бескрајног расељавања" за Палестинце.

Истичу и да је око 1,7 милиона људи принуђено да напусти своје домове.

(Guardian)

Опширније Краће

Ирански званичник: Ниједна израелска амбасада више није безбедна

Високи ирански званичник Јахја Рахим Сафави упозорио је да ниједна од израелских амбасада више није безбедна, пренела је новинска агенција Тасним.

Иранска агенција ИСНА објавила је графикон за који наводи да приказује девет различитих типова иранских пројектила који могу да погоде Израел.

До тога долази пошто је Иран обећао освету након ваздушног напада на ирански конзулат у Дамаску прошле недеље, а у којем је страдало најмање 11 људи.

Мeђу погинулима су и командант Револуционарне гарде у Сирији и Либану Мохамед Реза Захеди и његов заменик, као и пет официра који су били у њиховој пратњи.

Израел није потврдио да стоји иза напада на Дамаск.

САД су у стању високе приправности и припремају се за могући напад Ирана на израелске или америчке објекте на Блиском истоку.

(Guardian)

Опширније Краће

Пет ракета испаљено из Кан Јуниса након повлачења израелских трупа

Пет ракета испаљено је из области Кан Јунис у јужном делу Појаса Газе на заједнице у близини границе. Нема извештаја о повређенима или материјалној штети.

Како наводи ИДФ, неке од ракета је пресрео ПВО систем "Гвоздена купола".

До ракетног напада долази неколико сати након што је израелска војска повукла копнене трупе из јужне Газе.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Министарство здравља: Број погинулих у Гази достигао 33.175

Најмање 33.175 Палестинаца је погинуло, а 75.886 повређено у израелским нападима на Газу од 7. октобра, саопштило је министарство здравља Газе.

У последња 24 сата погинуло је 38 Палестинаца, а 71 је повређен, додаје се у саопштењу.

Већина жртава су жене и деца, саопштило је министарство здравља.

(Guardian)

Опширније Краће

ИДФ повлачи све копнене трупе из јужне Газе

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) преко ноћи су повукле све копнене трупе из јужног Појаса Газе, после четири месеца борби у области Кан Јунис.

Само једна бригада, Нахал, тренутно је остала у том делу Појаса Газе.

Израелска војска није саопштила више детаља.

Нејасно да ли ће ово повлачење трупа одложити дуго најављивани упад у град Рафу на југу Газе, последње уточиште за више од милион избеглих Палестинаца.

(Times of Israel/Guardian)

Опширније Краће

Галан: Израел је спреман да реши било који сценарио са Ираном

Израелски министар одбране Јоав Галан рекао је да су завршене припреме за решавање било каквог сценарија који се може развити у односу са Ираном.

Галан је, како је саопштено, са високим војним официрима одржао "процену оперативне ситуације".

"По завршетку процене, министар Галан је нагласио да је одбрамбени естаблишмент завршио припреме за одговоре у случају било каквог сценарија који се може развити у односу на Иран“, саопштио је његов кабинет.

До овог састанка долази пошто је Иран обећао освету након ваздушног напада на ирански конзулат у Дамаску прошле недеље, у којем је погинуло најмање 11 људи.

Израел, који није преузео одговорност за напад, касније је суспендовао одсуство борбених јединицa и појачао своју команду противваздушне одбране како би се суочио са могућим контранападом из Ирана.

(Guardian)

Опширније Краће

Возач који је улетео међу демонстранте у Тел Авиву каже да је аутомобил убрзао због квара

Возач, који је синоћ улетео аутомобилом међу демонстранте у Тел Авиву и тако повредио пет особа, тврди да се то догодило случајно и да га је квар спречио да кочи и успори.

Адвокат возача каже да је његов клијент "учинио све да не прегази демонстранте" и додаје да ће јавне личности које критикују инцидент пре него што се сазнају детаљи "довести до немира".

Очекује се да ће израелска полиција затражити да се возачу продужи притвор због тога што је инцидент представљао опасност по животе људи.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Пуцњава на Западној обали, две особе рањене

Две особе су рањене у пуцњави која се догодила на Путу 55 на Западној обали, наводе медицински радници.

Тешко је повређена 19-годишња девојка, док је 50-годишњи мушкарац задобио лакше повреде.

Према речима лекара, они су рањени након што је пуцано на аутобус и аутомобил на Путу 55.

(Times od Israel)

Опширније Краће

Очекује се одлука израелске делегације о учешћу у преговорима

У Египту би данас требало да почну нови преговори о могућем прекиду ватре.

Очекује се састанак израелског ратног кабинета како би се дискутовало о томе да ли послати делегацију у Kаиро.

Претходно је Хамас пристао да пошаље делегацију на нову рунду преговора.

Како је саопштено, Хамас потврђује своју приврженост ставу који је изнео 14. марта, истичући да неће одустати од те позиције. Наглашавају своје захтеве који укључују потпуни прекид ватре у Гази и повлачење израелских трупа из енклаве.

Бела кућа је раније саопштила да ће нова рунда преговора о примирју у Појасу Газе и ослобађању талаца бити настављена за викенд у Kаиру, уз присуство представника САД.

Најављено је и да ће директор ЦИА Вилијам Бернс предводити америчку делегацију.

(Reuters, Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ: Четири војника погинула у борби против Хамаса у јужној Гази

Четири израелска војника погинула су током борби против Хамаса у јужном делу Појаса Газе, саопштио је ИДФ.

Како се наводи, они су убијени након што су наоружани нападачи, који су изашли из тунела у урушеној згради, отворили ватру на трупе ИДФ-а које су вршиле патролу дуж логистичке руте у Кан Јунису.

(Times od Israel)

Опширније Краће

ИДФ: Погођене локације које припадају Хезболаху на североистоку Либана

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) наводе да су преко ноћи гађали локације које припадају Хезболаховој јединици противваздушне одбране у Баалбеку на североистоку Либана.

ИДФ додаје да су напади уследили као одговор на то што је Хезболах јуче оборио војни дрон изнад јужног Либана ракетом земља-ваздух.

Додатне локације Хезболаха такође су погођене синоћ, додаје израелска војска.

(Times od Israel)

Опширније Краће

Гутерес: Ништа не може оправдати ужас који је Хамас покренуо 7. октобра

Шест месеци након напада који је извео Хамас, генерални секретар УН Антонио Гутерес назива 7. октобар "даном бола за Израел и свет".

Гутерес каже да он и УН жале за око 1.200 људи, већином цивила, "који су хладнокрвно убијени".

"Ништа не може оправдати ужас који је Хамас покренуо 7. октобра“, поручује Гутерес.

Такође, осуђује и "употребу сексуалног насиља, мучења, рањавања и киднаповања цивила, испаљивање ракета према цивилним циљевима и употребу живог штита".

"Позивам на безусловно ослобађање свих талаца које још држе Хамас и друге наоружане групе.

(Times od Israel)

Опширније Краће

Велика Британија шаље брод за испоруку помоћи Гази као део новог поморског коридора

Брод британске Краљевске морнарице испоручиће помоћ Гази у оквиру међународних напора да се помогне у успостављању новог хуманитарног поморског коридора почетком маја, саопштила је канцеларија министарства спољних послова и министарства одбране.

"Ситуација у Гази је страшна и изгледи за глад су стварни. Остајемо посвећени пружању помоћи онима којима је очајнички потребна“, навео је британски министар спољних послова Дејвид Камерон у саопштењу.

Камерон је, такође, обећао 9,7 милиона фунти (12,26 милиона долара) за опрему, помоћ и логистику како би помогли у успостављању поморског коридора од Кипра до Газе, саопштила је његова канцеларија.

(Times od Israel/Reuters)

Опширније Краће

Израел наставља са нападима и рацијама града Кан Јуниса у јужном делу Газе. Тврде да су нашли и уништили велико складиште оружја са неколико тона експлозива. Снажни напади се изводе у целом Појасу Газе.

Хамас је потврдио да његова делегација долази у Каиро на нову рунду преговора о примирју истичући да не одустаје од својих услова од 14. марта.

Очекује се да ће у разговорима учествовати директор ЦИА Бил Бернс, заједно са министром спољних послова Катара шеиком Мухамедом бин Абдулрахманом ел Танијем и израелском делегацијом.

Од неухрањености и дехидрације у Гази је умрло 28 деце до 1. априла, наводи канцеларија УН за координацију хуманитарних послова (ОЦХА), додајући да се процењује да је више од 50.000 деце млађе од пет година акутно неухрањено.

Здравствене власти у Гази наводе да је број погинулих Палестинаца у израелском нападу од 7. октобра порастао на 33.137, уз 75.815 повређених особа.

Дуж границе Израела и Либана забележено је више експлозија са обе стране, од артиљеријске и ракетне паљбе.

Читај ми!