Резултати референдума о ЕУ у Молдавији неизвесни, гласови се и даље броје

На јучерашњем референдуму у Молдавији о придруживању Европској унији, половина гласача који су изашли на биралишта изјаснила се за опцију "за", показали су први резултати, али коначан исход гласања још није известан. Пребројано је 97,66 одсто гласова бирача. На председничким изборима највише гласова освојила Маја Санду – добила је подршку 41,91 одсто бирача, па ће грађани коначну одлуку о председнику донети у другом кругу 3. новембра.

На основу 97,66 одсто пребројаних гласова, на сајту Централне изборне комисије Молдавије је објављено да је 50 одсто грађана гласало "за", преноси Ројтерс.

Међутим, коначан исход изјашњавања још није известан, јер су делимични резултати, који су објављени рано јутрос, показали да је 57 одсто Молдаваца било неодлучно у вези са приступањем ЕУ.

Аналитичари указују да су гласови из дијаспоре, која је углавном проевропски оријентисана, пребројани на крају што је, како наводе, дало завршни подстрек проевропским тежњама.

Иако далеко од великог успеха, резултати гласања иду у корист актуелне проевропски настројене председнице Маје Санду, која се јуче надметала на истовремено одржаним председничким изборима како би задржала своју позицију.

Рано јутрос је саопштено да је она, на основу 97,7 одсто пребројаних гласова, добила подршку 41,91 одсто бирача, па ће коначна одлука о председнику бити донета у другом кругу избора.

Довољно гласова за други круг, који ће се одржати 3. новембра, освојио је кандидат Партије социјалиста Александар Столианогло, некадашњи главни тужилац.

Референдум и председнички избори се, како наводи Ројтерс, сматрају тестом спремности Молдавије да задржи блиске везе са Русијом или да започне потенцијално дуготрајан процес придруживања Европској унији.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи