Читај ми!

Италија погођена поплавама – школе су затворене, путеви одсечени, олује прете и југу земље

Италија је погођена кишама, олујама и поплавама, нарочито на северу и у централним деловима земље. Нешто ведрије небо очекује се тек од 22. октобра.

Временске неприлике које су у последња два дана погодиле Лигурију и Тоскану сада су задесиле централну Италију, па су упозорења о олујама проширена и на регионе Венето и Емилија Ромња.

Италијанска цивилна заштита прогласила је наранџасти метеоаларм у Ломбардији и жути у 16 других региона. У Емилији Ромањи, која је често погођена поплавама и кишама, проглашен је црвени метеоаларм због очекиваних јаких киша и интезивних олуја.

Метеоролози објашњавају да је Италија погођена временским неприликама због јаког антициклона који блокира кретање циклона ка Балкану, па се претпоставља да ће се спустити ка југу Италије, Медитерану и Северној Африци.

Није искључена ни формација циклона који подсећају на оне тропске, са снагом правог медикана, како у Италији категоризују медитеранске урагане.

"Покушавамо да испумпамо воду, јер нам се натопила гаража и то треба очистити", рекао је један Италијан погођен поплавама.

Поплаве широм Италије

Ватрогасци су због бујица морали да интервенишу у многим зонама у којима је вода поплавила куће и терене. Током ноћи је пало 172 милиметра кише у Тоскани, а један мушкарац је спасен из аутомобила на путу који је више личио на реку.

Започета је и евакуација старачког дома у Тоскани.

Поплавама је погођена и Сијена, чије су градске власти затвориле железничку станицу.

Неколико излаза са ауто-пута А1 ка Фиренци је затворено с обзиром на то да је пут оштећен услед јаких киша.

Гувернер Тоскане Еугенио Ђани је саопштио да је ванредно стање проглашено у Сијени, Пизи, Гросету, Пистоји и Фиренци.

Ниво мора код Венције у порасту

У Ђенови су школе отворене, али су у другим градовима Лигурије и даље затворене. Магистрални и ауто-путеви су потопљени, мостови личе на водопаде, док су се поједине реке излиле из корита и додатно оштетиле путеве, села и градове. Једна особа је погинула.

"Више од 60 центиметара воде ми је ушло у подрум и гаражу. Јуче је вода била на нивоу изнад једног метра. Сада је киша престала, иначе би било још горе", рекао је један грађанин погођен поплавама.

Ниво мора код Венеције је на 124 центиметра, а у самој лагуни 86.

Током викенда прогнозира се још лошије време, посебно у јужним регионима Сицилија и Калабрија, где се очекује од 400 до 500 литара кише по квадратном метру, што је половина годишњих падавина.

Предах се очекује само 22. октобра.

субота, 19. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи