Бела кућа упозорила Иран због претњи Трампу: Ако Техеран нападне било ког америчког грађанина...

Амерички медији пишу да је администрација председника Бајдена и потпредседнице Камале Харис "дипломатским каналима" наводно вршила притисак на Иран да заустави завере против Доналда Трампа и других бивших чланова његове администрације, а Бела кућа је саопштила да Сједињене Државе годинама помно прате иранске претње бившем председнику Доналду Трампу и упозорила је на „тешке последице" ако Техеран нападне било ког америчког грађанина.

"Сматрамо ово питањем националне и унутрашње безбедности од највишег приоритета и оштро осуђујемо Иран због ових дрских претњи", наводи се у званичном саопштењу Беле куће, преноси Ројтерс.

Портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Шон Савет је рекао и да уколико Иран нападне неког од држављана САД, укључујући оне који обављају неку државну функцију или оне који су је раније обављали, Техеран ће се суочити са "тешким последицама“.

Иранцима је дипломатским каналима већ саопштено да ће Вашингтон сматрати чином рата било какво угрожавање Трамповог живота, рекао је неименовани званичник за Ројтерс. И у извештају "Вашингтон поста", слично - председник САД Џозеф Бајден је "тихо" дао задатак свом Савету за националну безбедност да упозори Иран да ће САД сваки покушај убиства бившег председника САД Доналда Трампа који подржава Техеран посматрати као ратни чин. 

У јануару 2020. Трамп, који је тада обављао функцију председника САД, је наредио амерички ваздушни напад у Багдаду, у којем је убијен командант елитне иранске јединице Кудс, генерал Касем Сулејмани, након што је, како је наведено из Беле куће, добио обавештајне податке да Сулејмани планира непосредне нападе на америчке дипломате и оружане снаге у Ираку, Либану, Сирији и другде на Блиском истоку.

Трамп, кандидат републиканаца, на председничким изборима у САД који се одржавају 5. новембра, саопштио је да је добио информације америчких обавештајних званичника о наводној претњи из Ирана која се односе на угрожавање његовог живота. 

уторак, 15. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи