Читај ми!

Даутовић: Израел има три опције за напад на Иран

Спољнополитички аналитичар Мирко Даутовић каже за РТС да је напад Ирана био последње упозорење. Израел има три могућности за војни одговор – напад на иранска нуклеарна постројења, бомбардовање нафтних поља, а трећа опција је симболичка одмазда, попут оне из априла, сматра Даутовић.

Тел Авив и Техеран размењују међусобне претње одмаздом, ИДФ наставља нападе на Либан, а Хезболах на Израел, што на Блиском истоку, али и широм света, повећава дугогодишњу забринутост од свеобухватног рата у том региону.

Спољнополитички аналитичар Мирко Даутовић рекао је у Јутарњем програму да је напад Ирана на Тел Авив и Јерусалим био последње упозорење.

"Тако да сада остаје питање да ли ће напасти сâм Иран и какав облик тог напада ће бити. Од тога ће зависити да ли ће рат прерасти у директан, да ли ће Иран и Израел почети да ратују. Али то неће бити сукоб две војске, макар то није у догледно време уопште замисливо. То ће дакле бити размена пројектила, бомбардовања и противобавештајних акција“, рекао је Даутовић.

Према његовој оцени, била је апсурдна идеја да ће се агресивнијим ставом постићи деескалација.

Крајњи циљ Ирана, сматра Даутовић, јесте да се зауставе напади на Газу и на Либан, и да се Израел повуче, а да је крајњи циљ израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа да претвори сукоб у регионални и да увуче САД у рат.

Што се тиче војног одговора Израела на напад Ирана, Даутовић каже да постоје три опције.

“Једна је најдрастичнија, напад на иранска нуклеарна постројења. С тим што је ирански нуклеарни програм децентрализован. Он није на једној локацији, него на неколико. И друго, што су то дубоко укопана постројења. Тако да их не можете бомбардовати ничим заправо. Чак и ове бомбе које су специјализоване за бункере, не би могле да униште постројења која су толико дубоко укопана. Могле би оно што је на површини и да на тај начин одсеку улаз“, објашњава Даутовић.

Друга опција, додаје, јесте бомбардовање нафтних поља Ирана, али у том случају Техеран је обавестио Америку да би узвратили бомбардовањем нафтних поља Саудијске Арабије и Емирата, што би повећало цену нафте на изнад 150 долара по барелу.

“И трећа опција јесте да симболично изведу неки удар. То је била ситуација и у априлу, када је за одмазду за израелско бомбардовање иранске амбасаде у Дамаску, Иран послао 13. априла онај талас пројектила који су сви оборени, а онда је Израел узвратио бомбардовањем неке касарне у Исфахану, у којој нико није ни погинуо, колико се сећам. Тако да је то била једна симболичка одмазда“, истиче Даутовић.

четвртак, 03. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи