Читај ми!

Снимак сусрета руског и америчког авиона код Аљаске

Северноамеричка команда ваздушно-космичке одбране (НОРАД) објавила је видео-снимак сусрета руског борбеног авиона који лети у близини Аљаске и Ф-16 америчког ваздухопловства који је био послат да га пресретне.

Видео-снимак сусрета долази након низа руских упада у зону ПВО Аљаске, одмах изван сувереног ваздушног простора САД, пренео је АП.

НОРАД и један од америчких сенатора Аљаске осудили су сусрет авиона.

"Понашање руског Су-35 није било безбедно. Било је непрофесионално и угрозило је све", рекао је генерал Грегори Гијо, командант НОРАД и Северне команде САД. 

Сенатор Дан Саливан, републикански члан Комитета за оружане снаге Сената САД, рекао је да је пролаз руског авиона још један разлог за јачање америчког војног присуства на Аљасци и Арктику.

Пролаз долази само неколико недеља након што су осам руских војних авиона и четири његова морнаричка брода, укључујући две подморнице, дошли близу Аљаске, док су Кина и Русија изводиле заједничке вежбе.

Ниједан од авиона није пробио ваздушни простор САД, али је око 130 америчких војника послато са мобилним ракетним бацачима на острво Шемија, око 1.930 километара југозападно од Енкориџа. 

Руски и кинески бомбардери први пут су у јулу летели заједно у међународном ваздушном простору код Аљаске, што је знак сарадње за коју је министар одбране САД Лојд Остин рекао да је изазвао забринутост.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи