Читај ми!

Градоначелник Њујорка Eрик Адамс оптужен за корупцију, мито и превару

Агенти ФБИ-ја виђени су рано јутрос како улазе у званичну резиденцију градоначелника Њујорка Ерика Адамса, неколико сати пре него што je подигнута оптужница против њега. Неколико возила са таблицама федералних органа било је паркирано испред резиденције на Менхетну, пренео је АП.

Против градоначелника Њујорка Ерика Адамса подигнута је оптужница у оквиру федералне истраге о корупцији, пренео је раније данас Њујорк тајмс позивајући се на неименоване изворе.

Оптужница је и даље запечаћена и тренутно није познато за које дело је Адамс оптужен, али познато је да се истрага делом бави наводима да су Адамс и његов тим за кампању наводно примали илегалне донације од Владе Турске.

Кад оптужница буде објављена, биће то први случај да је против неког градоначелника Њујорка подигнута оптужница док је он још на функцији.

Адамс је синоћ поручио да није учинио ништа лоше, додајући да ће се, уколико оптужница против њега буде подигнута, борити "свом снагом и духом". "Увек сам знао да ћу, ако се будем заузео за Њујорчане, постати мета, и тако је и било", рекао је Адамс.

Њујорк тајмс наводи да су против појединих Адамсових сарадника биле вођене одвојене истраге, које су укључивале претресе и заплене унутар њујоршке градске већнице.

У претходних неколико недеља повећан је број позива да Адамс поднесе оставку, а демократска сенаторка за Њујорк Александрија Окасио-Кортез рекла је да "не види како Адамс може да настави да обавља свој посао".

Њујоршки лист наводи да ће оптужница, кад буде подигнута, представљати велики преокрет за Адамса, бившег државног сенатора и председника општине Бруклин који је ступио на дужност у време након пандемије и у јеку проблема са појачаним приливом миграната у Њујорк.

Адамс је дугогодишњи заговорник криптовалута и биткоина и обећао је да ће Њујорк учинити "центром индустрије криптовалута" када је изабран за градоначелника 2021. године.

Оптужбе су уследиле после истраге ФБИ-ја 2023. у којој су агенти извршили рацију у дому Адамове главне донаторке Брајен Сагс и претражили Адамове електронске уређаје због сумње на незаконите донације турске владе 2021.

Истрага је обухватила и наводни утицај који је Адамс имао на ватрогасне службе Њујорка да потпишу градњу једне од зграда турског конзулата, иако је пројекат имао безбедносне проблеме.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи