Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Халеви: Војска се припрема за копнену офанзиву у Либану, САД предводи нову иницијативу за окончање рата у Гази и Либану

Сукоб Израела и Хамаса – 355. дан. Начелник израелске војске генерал Херци Халеви изјавио је да се војска припрема за копнену офанзиву против Хезболаха у Либану, говорећи групи војника да ће њихове "војне чизме ући на непријатељску територију". Сједињене Државе предведе нове дипломатске напоре да окончају непријатељства и у Гази и у Либану, повезујући два сукоба као део једне иницијативе.

Халеви: Војска се припрема за копнену офанзиву у Либану, САД предводи нову иницијативу за окончање рата у Гази и Либану Халеви: Војска се припрема за копнену офанзиву у Либану, САД предводи нову иницијативу за окончање рата у Гази и Либану

Изреал и Хезболах поново су разменили ватру. Израел је извео нови ваздушни удар на Бејрут, погинуло је најмање шест особа, међу њима је и шеф ракетне јединице Хезболаха Ибрахим Кубаиси. 

Израелска војска тврди да гађа положаје Хезболаха на југу Либана и у Долини Бека, укључујући куће у којима складишти оружје та либанска група. Поручује да Хезболаху неће бити дат предах и да ће војска убрзати своје акције против те групе у Либану.

Хезболах је, са друге стране, испалио око 20 ракета на север у три одвојене серије. На мети су били војни аеродром у близини града Афула и ваздушна база "Рамат Давид" у Израелу.

Тврди да израелске снаге бацају летке са "врло опасним" QR кодом. Леци, који наводно падају у источну долину Бека, према Хезболаховим тврдњама, могу "повући све информације" с било којег мобилног телефона који скенира код.

Либанско министарство здравља саопштило је да је, према новом билансу, 558 људи погинуло од понедељка у израелским нападима на Либан, од којих педесеторо деце и 94 жене, а да је 1.835 особа рањено.

Реаговао је канадски премијер Џастин Тридо и поручио да су убиства жена и деце у Либану изузетно забрињавајућа. Позвао је Израел и либанску милитантну групу Хезболах да деескалирају сукоб. Бела кућа позвала је Американце да напусте Либан.

За то време, у Појасу Газе ситуација не мирује. На мети ИДФ-а био је избеглички камп Бурељ. Страдала су три Палестинца, више десетина њих повређено.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган, у обраћању пред Генералном скупштином Уједињених нација, позвао је на "савез човечанства" да би се "зауставио геноцид који спроводи Израел у Појасу Газе".

Председник САД Џозеф Бајден изјавио је у свом последњем обраћању Генералној скупштини УН да је дошло време да се финализује споразум о прекиду ватре у Појасу Газе и да се таоци врате кући.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи