Ново економско клизање Јапана с азијског економског трона

Према пројекцији Међународног монетарног фонда (ММФ), Република Кореја ће ове године по први пут у модерној историји претећи Јапан по бруто друштвеном производу (БДП) по глави становника.

Према пројекцији Међународног монетарног фонда (ММФ), Република Кореја ће ове године претећи Јапан по бруто друштвеном производу (БДП) по глави становника.

Та вредност за Јужну Кореју достићиће 34.165 америчких долара по глави становника, док ће у Земљи излазећег сунца износити 33.138 долара.

Реч је о историјском догађају јер до овог преокрета дошло по први пут од како се статистисчки бележе економски параметри. Штавише, деведесетих година прошлог века.

Јапанци имали четири пута већи БДП по глави становника од Јужне Кореје, а и не тако давно, у 2010. су још увек имали знатну предност, јер су по том показатељу били дупло бољи од суседа. 

Мада је део разлога за преврат који се очекује ове године и то што се пер капита БДП изражава у америчким доларима а јапанска валута јен је почетком лета привремено пала на најнижи ниво у односу на њу у протекле четири деценије, истина је да је у протеклих неколико деценија јужнокорејска економија остваривала веће стопе раста од јапанске.

То можда и није било превише тешко, јер би се целокупан развој јапанске економије у последње три деценије могао описати као стагнација.

Овоме треба додати и то да су по подацима ОЕЦД, прошле године и просечна примања у Републици Кореји надвисила она у Јапану.

Ипак, по укупном обиму Јапан, са четири билиона долара и преко 125 милиона становника, остаје номинално знатно већа економија од Републике Кореје, која броји око 51 милион становника и продукује 1,7 билиона долара годишње.

Јапан је по обиму био највећа економија Азије до 2010. године, када га је са трона свргла Кина.

У Народној Републици Кини, међутим, БДП по глави становника је нешто мањи од 13.000 америчких долара.

уторак, 17. септембар 2024.
20° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи