Читај ми!

Аустралија планира да деци забрани коришћење друштвених мрежа

Аустралијске власти планирају да уведу старосно ограничење за коришћење друштвених мрежа, уз тврдње да штети менталном и физичком здрављу деце. Стручњаци упозоравају на могуће злоупотребе.

Аустралијски премијер Ентони Албаниз саопштио је да његова влада планира да, пре доношења закона о старосном ограничењу за коришћење друштвених мрежа, уведе пробни период, пренео је Ројтерс.

Није нагласио тачну старосну границу, али је истакао да ће највероватније бити између 14. и 16. године.

"Желим да видим како деца остављају своје уређаје и одлазе на фудбалска игралишта, базене и тениске терене. Желимо да имају стварна искуства са стварним људима због тога што знамо да друштвене мреже наносе друштвену штету", рекао је Албаниз за аустралијски Еј-Би-Си

Уколико Аустралија донесе тај закон, била би међу првим земљама која ће увести старосно ограничење за друштвене мреже. Претходни покушаји, међу којима је и онај Европске уније, нису били успешни због притужби на сужавање права малолетника за употребу интернета.

Ројтерс подсећа да су Фејсбук и Инстаграм самостално увели старосно ограничење и да њихови најмлађи корисници имају 13 година.

Према подацима аустралијске владе, више од четири петине становника има профиле на друштвеним мрежама, а према истраживању Универзитета у Синдеју три четвртине Аустралијанаца старости од 13 до 17 година користи Јутјуб или Инстаграм.

Стручњаци упозоравају на потенцијалне злоупотребе. Аустралијски повереник за безбедност на интернету је у јуну упозорио да би приступ који се заснива на увођењу старосног ограничења може да ограничи приступ младима за критичну подршку, као и да их упути на мање регулисане друштвене мреже.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару