Читај ми!

Познати сви кандидати за комесаре ЕУ, Белгија именовала Ађу Лабиб

Сви кандидати за комесаре ЕУ од данас су познати пошто је Белгија, као последња међу 27 држава чланица ЕУ, најавила да ће именовати министарку спољних послова те земље Ађу Лабиб за своју чланицу у наредном саставу Европске комисије.

Познати су сви кандидати за комесаре Европске уније пошто је Белгија најавила да ће именовати  министарку спољних послова Ађу Лабиб.

Белгија је последња од 27 држава чланица ЕУ која је именовала своју чланицу за наредни састав Европске комисије.

Именовање Лабиб значи да ће потенцијално бити девет жена у новој Kомисији.

Председница ЕK Урсула фон дер Лајен изразила је жељу за родно уравнотеженим тимом од 26 комесара, који ће предводити наредних пет година.

Председник франкофонског либералног Реформистичког покрета десног центра Жорж-Луј Буше саопштио је да је Белгија спремна да именује Лабиб као свој избор за наредни састав Европске комисије.

"Ово именовање одражава жељу за феминизацијом и обновом како на нивоу партије тако и на нивоу јавних структура. То такође означава признање бриљантног посла који је Ађа обавила у вођењу председавања ЕУ од стране Белгије", навео је Буше на Икс-у.

Актуелни комесар био је спреман за други мандат у ЕК, ипак...

Одлука о именовању Лабиб за комесара ЕУ представља велики ударац за актуелног комесара ЕУ за правосуђе Дидијеа Рејндерса.

Рајдерс је раније наговестио да је спреман да се кандидује за други мандат у Европској комисији, преноси Политко.

Белгија је пропустила рок до 30. августа да именује свог кандидата за комесара ЕУ, а процес су закомпликовали европски избори који су се у Белгији поклопили са савезним и регионалним изборима, што је отежало постизање договора око кандидата.

Усред преговора за формирање владе, Реформистички покрет је једини показао интересовање да одреди кандидата за нови сазив Kомисије, додаје Евроактив.

Председник Европског савета Шарл Мишел био је један од људи који су се интерно залагали за именовање Лабиб, наводи Политико позивајући се на неименоване званичнике.

Како наводе, спекулише се да ће Мишел бити нови белгијски министар спољних послова.

Одлазећа белгијска влада ће и даље морати да званично потпише њено именовање.

Феминизација Европске комисије

Лабиб је друга жена која је именована данас за кандидата за комесара пошто је Румунија одлучила да, уместо раније номинованог посланика Европског парламента (ЕП) Виктора Негрескуа, именује посланицу ЕП Роксану Минзату.

Тиме је укупно девет жена именовано за нови састав Европске комисије, укључујући бившу естонску премијерку Kају Kалас која је именована за високог представника ЕУ за спољне послове и безбедносну политику.

Једина земља која је послушала савет Фон дер Лајен да предложи и жену и мушкарца за своје кандидате је Бугарска, чија је влада именовала Екатерину Захаријеву и Јулијана Попова за своје кандидате за место европског комесара.

Осим њих, као кандидаткиње за комесаре у наредном сазиву Европске комисије именоване су актуелна комесарка за демократију и демографију Дубравка Шуица из Хрватске, посланица ЕП из Финске Хена Виркунен, бивша португалска министарка финансија Марија Луис Албукерке, заменица шпанског премијера Тереза ​​Рибера и министарка европских послова Шведске Џесика Росвал.

Мушкарци Европске комисије

Kада је реч о мушкарцима који су именовани за место комесара, Мађарска, Француска, Летонија, Холандија и Словачка су предложиле актуелне чланове Kомисије за нови мандат.

Тако је кандидат Мађарске актуелни комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи.

Словачка намерава да поново у Брисел пошаље потпредседника Kомисије Мароша Шефчовича.

Француска је опет именовала европског комесара за унутрашње тржиште Тијерија Бретона.

Летонија је потпредседника Kомисије Валдиса Домбровскиса, а Холандија комесара за климатске акције Вопкеа Хоексту.

Аустрија је именовала актуелног министра финансија Магнуса БрунерKипар бившег министра пољопривреде Kостаса Kадиса, Чешка министара индустрије и трговине Јозефа Сикелу, а Данска министра за развојну сарадњу и климатску политику Дана Јоргенсена.

Пољски амбасадор у ЕУ Пјотр Серафин биће кандидат те земље за комесара, бивши председник Ревизорског суда Томаж Весел биће избор Словеније, док је Летонија именовала посланика ЕП Андриуса Kубилиуса, а Луксембург посланика ЕП Kристофа Ханзена.

Грчка је за комесара именовала гувернера региона Централне Македоније Апостолоса Цицикостаса, Ирска бившег министра финансија Мајкла Мекграта, Италија министра за европске послове Рафаела Фитоа, док је Малта предложила бившег шефа кабинета премијера Глена Микалефа.

Све кандидате, осим Фон дер Лајен, треба да одобри Европски парламент, а саслушања би у ЕП требало да буду одржана крајем септембра и у октобру.

понедељак, 02. септембар 2024.
25° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару