Читај ми!

Екстремно десна АфД победила на изборима у немачкој Тирингији, одмах иза ЦДУ у Саксонији

Победом на изборима у Тирингији Алтернатива за Немачку (АфД) постала је прва странка крајње деснице која је победила на неким регионалним изборима у Немачкој од Другог светског рата.

АфД је са 32,8 одсто добила највише гласова на регионалним изборима у немачкој савезној држави Тирингији. У суседној Саксонији, АфД са 30,6 одсто се нашао одмах иза конзервативне Хришанско-демократске уније (ЦДУ) у суседној Саксонији.

Све три странке у коалицији левог центра канцелара Олафа Шолца претрпеле су болне губитке. Поред АфД рекордан резултат у Тирингији и Саксонији остварила је нова популистичка партија против естаблишмента.

Ипак, како оцењује Ројтерс, оштећена и невољена Шолцова влада ће се како изгледа одржати на окупу.

Шолц, социјалдемократа, описао је резултате као "горке", али је министар финансија Кристијан Линднер одбацио сугестије да би његове неолибералне слободне демократе (ФДП), које су прошле најгоре од свих коалиционих партнера, требало да напусте владу.

Са годину дана до националних избора, резултати ће ипак вероватно подстаћи тензије у коалицији која је подељена идеолошким разликама и која покушава да се избори са последицама рата у Украјини, укључујући кризу трошкова живота.

АфД је постала прва странка крајње деснице која је победила на регионалним изборима у Немачкој од Другог светског рата док је у суседеној Саксонији иза конзервативних хришћанских демократа (ЦДУ).

ФДП је доживео дебакл, без посланичког места у парламенту Тирингије не достигавши цензус од пет одсто за поновни улазак у законодавно тело Саксоније.

На конференцији за новинаре, Томас Кемерих, побеђени кандидат ФДП у Тирингији, рекао је да резултат показује да је време да та странка крене својим путем.

"Не, ту се не слажемо. Апсолутно је неопходно да дамо привреди више подстицаја," истакао је Кристијан Линднер, рекавши да је ФДП потребан влади да то учини.

Последња недеља кампање била је у сенци убиства ножем три особе у Золингену, наводно од стране илегалног имигранта, који је дао замах Алатернативи за Немачку.

У том светлу, Линднер је рекао да је ФДП спреман да подржи промене немачког послератног демократског устава или европског закона које би помогле у обуздавању имиграције.

АфД, коју безбедносни званичници у две источне немачке државе сматрају "десничарским екстремистима“, неће владати све док се друге странке држе свог обећања да ће се удружити како би је задржале ван власти.

Са друге стране, одушевљенa лидерка АфД рекла је да је влада у Берлину та која треба да оде и "инсистира да им се д мандат.“

"Бирачи желе нове националне изборе“, рекла је копредседница АфД Алис Вајдел. "Шолц и његови коалициони партнери треба да спакују своје кофере", сматра Вајделова.

Шолц: АфД уништава углед Немачке

Ипак, националистички и антимигрантски АфД је у добрим односима са Русијом има довољно мандата у Тирингији да блокира одлуке за које је потребна двотрећинска већина, као што су именовања судија или највиших безбедносних званичника.

Шолц је у изјави за Ројтерс оценио је да су резултати АфД у Саксонији и Тирингији "забрињавајући".

"Наша земља не може и не сме да се навикне на ово. АфД штети Немачкој. Слаби економију, дели друштво и руши углед наше земље", рекао је немачки канцелар у изјави у својству члана парламента својих социјалдемократа (СПД) левог центра.

Бивши комунисти коалициони тас на ваги

Нова популистичка левичарска алијанса Сара Вагенкнехт (БСВ), коју је основао бивши члан старе источнонемачке Комунистичке партије, заузела је треће место.

То бившу комунисткињу чини извесним фактором за прављење коалиционе владе, али Вагенкнехтова је била опрезна у томе како ће искористити ту позицију.

На конференцији за новинаре рекла  је да би сваки коалициони партнер морао да призна захтев њене странке да се уложи више дипломатских напора како би се окончао рат у Украјини и противљење постављању америчких пројектила у Немачкој.

"Половина грађана Немаче се плаши да ће бити увучени у велики рат“, нагласила је Вагенкнехтова о свом захтеву да Украјина престане да добија немачко оружје.

Навела је да две трећине грађане источних држава Немачке се противи инсталирању америчких ракета.

понедељак, 02. септембар 2024.
29° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару