Камала Харис: Трамп се бори за пријатеље милионере, а ја за бољи живот средње класе

У завршници конвенције Демократске странке, потпредседница САД Камала Харис и формално је прихватила кандидатуру за председника државе и у свом говору позвала на окончање рата у Гази и позвала на борбу против тираније широм света. Поручила је да обећава да ће бити председница свих Американаца. Обећала је и борбу за средњу класу, као и на право на абортус.

Камала Харис: Трамп се бори за пријатеље милионере, а ја за бољи живот средње класе Камала Харис: Трамп се бори за пријатеље милионере, а ја за бољи живот средње класе

Потпредседница САД Камала Харис формално је прихватила да буде кандидат Демократске странке на предстојећим председничким изборима, пренео је Ројтерс.

Харисова је у говору на завршници конвенције Демократске странке у Чикагу позвала на окончање рата у Гази, али и позвала на борбу против тираније широм света.

"У истрајној борби између демократије и тираније, ја знам где се налазим и знам где Сједињене Државе припадају", поручила је Камала Харис уз оптужбе да се Трамп клања диктаторима, преноси Ројтерс.

Кандидаткиња демократа обећала је сигурност Израелу, повратак талаца из Газе, као и окончање рата у тој енклави.

"Сада је време да се дође до договора о таоцима и примирју. Бићу јасна, увек ћу се залагати за право Израела да се брани и увек ћу осигуравати да Израел има могућност да се брани", истакла је Камала Харис.

Харисова је у говору који је трајао 45 минута говорила о личном животу, обећала борбу за средњу класу и на моменте оштро критиковала свог противкандидата из  Републиканске странке Доналда Трампа.

"Хвала мом невероватном супругу Дагу, јер је био сјајан партнер, отац. Срећна ти годишњица брака, много те волим", рекла је Харис на почетку обраћања.

Захвалила се и председнику САД Џоу Бајдену, наводећи да "осећа велику захвалност када се сети кроз шта су све прошли заједно".

Навела је да је "пут којим је дошла до кандидатуре био неочекиван, али да неочекивани путеви за њу нису ништа необично". Она је говорила о свом животу, родитељима и испричала да су јој током одрастања узори били борци за грађанска права, што је утицало на то да постане тужитељка.

"Kада сам била у средњој школи, почела сам да примећујем нешто код своје најбоље пријатељице Ванде. Била је тужна и понекад није желела да иде кући. Једног дана сам је питала да ли је све у реду. И поверила ми се да је сексуално злоставља њен очух. И одмах сам јој рекла да дође и живи код нас, тако је и било. То је један од разлога због којих сам постала тужилац. Да заштитим људе попут Ванде јер верујем да сви имају право на безбедност, достојанство и правду", истакла је Камала Харис.

Она је истакла да је као тужитељка увек имала само једног клијента - народ и да је радила у име народа.

"Знам да има људи са различитим политичким ставовима који вечерас ово гледају. И желим да знате: обећавам да ћу бити председница свих Американаца. Бићу председница која нас уједињује око највиших стремљења. Председница која води и слуша, која је реалистична, практична и разумна. И увек се бори за народ. Од суднице до Беле куће, то је мој животни посао", навела је Kамала Харис. 

Нагласила је да предстојећи избори нису само најважнији у животу сваког Американца, "већ су најважнији у историји земље".

Она сматра да је републикански кандидат "у многим стварима неозбиљан човек, али да су последице његовог повратка у Белу кућу изузетно озбиљне".

"Не само због хаоса који је створен док је био на власти, већ и због свега што се десило кад је изгубио изборе... И замислите шта ће сада да ради. Његова намера је да затвара новинаре, политичке противнике, сваког кога види као непријатеља", рекла је кандидаткиња демократа.

Харисова је рекла да ће Трампов програм "Пројекат 2025" земљу гурнути уназад и додала: "Америко, не идемо уназад!" Неколико пута током обраћања истицала је да ће се борити за бољи живот средње класе и да је то "циљ њеног мандата".

"Трамп се не бори за средњу класу, већ за "своје пријатеље милионере", он ће им смањити порезе што ће повећати јавни дуг. Трампови порези ће повећати цене за средњу класу, а ми ћемо смањити порезе за средњу класу", обећала је Харис.

У говору је истакла и право на абортус које је угрожено после одлуке Врховног суда САД и, како је навела, због "судија које је Доналд Трамп поставио у тај суд".

"Чула сам приче да су неке жене побациле на паркингу, добијале сепсу, губиле могућност да више икада имају децу, јер су доктори били уплашени да ће ићи у затвор. Парови желе породицу, а онда им се укида вештачка оплодња. Ово се дешава у нашој земљи због Трампа, и није готово", рекла је она и додала да ће Трамп увести националну забрану абортуса и укинути абортус лековима уколико постане председник.

Демократска кандидаткиња говор је завршила позивом бирачима да изађу на изборе, да гласају и "изборе се за земљу коју воле и идеале којима теже".

Осим Камале Харис, последње вечери конвенције демократа говорили су демократски сенатори и конгресмени, сестра председничке кандидаткиње, а појавила се и глумица Ева Лонгорија, док је за музички део била задужена певачица Пинк.

петак, 23. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару