Читај ми!

Кобна прослава слободе једног милијардера – како је потонула луксузна јахта код Сицилије и шта је са несталима

Шест особа са јахте која је потонула у понедељак ујутру код Сицилије и даље се воде као нестале. Потрага се наставља, али су шансе да има преживелих слабе, тврде локалне власти. Спасено је 15 особа, а пронађено је тело бродског кувара. Олупина брода је на дубини од 50 метара и рониоци имају 10 минута за претраживање пре изрона. Циљ је да уђу у кабине. Међу несталима је и британски милијардер Мајк Линч, који је са пријатељима и сарадницима прослављао ослобађање од оптужби и деценијског суђења за проневеру новца. Јахта је, услед јаке олује, потонула за неколико минута.

Кобна прослава слободе једног милијардера – како је потонула луксузна јахта код Сицилије и шта је са несталима Кобна прослава слободе једног милијардера – како је потонула луксузна јахта код Сицилије и шта је са несталима

Једна особа је погинула, за шест се трага, а 15 их је спасено пошто је луксузна јахта у понедељак ујутру потонула код италијанског острва Сицилија услед лоших временских услова и јаких ветрова који су покренули водену пијавицу.

Јахта Bayesian дуга 56 метара пловила је под британском заставом и у тренутку несреће на њој је било 12 путника и 10 чланова посаде.

Италијанске спасилачке службе настављају потрагу за несталима, међу којима је и предузетник и милијардер Мајк Линч, некада "златни дечко" британског технолошког сектора, оптужен за проневеру новца приликом продаје својих компанија.

Кобно јутро

Очевици кажу да је јахта била укотвљена близу мале луке Портичело, у близини Палерма, када је у раним преподневним часовима на њу  изненада налетела снажна пијавица.

Пловило је потонуло око пет часова ујутру по локалном времену, а лекар који је указао прву помоћ преживелима је посведочио да се јахта "изврнула и нестала за пар минута".

Италијански морнари су за новинску агенцију Анса тврдили да се алуминијумски јарбол, висок 72 метра, преполовио, а јахта изгубила баланс и потонула.

Међутим, рониоци који су уочили олупину под водом кажу да је брод практично нетакнут.

Морепловци у анализи за Би-Би-Си указују да је јарбол неуобичајено висок и да је вероватно допринео "обарању и повлачењу јахте на дно".

Шта су водене пијавице

Водене пијавице су сличне торнаду и формирају се изнад окена, мора и великих језера. Сицилију и западно Средоземље протекле недеље погодило је јако невреме.

Ове водене пијавице се разликују од оних које формира торнадо по томе што настају искључиво изнаде воде и чини их својеврсна водена магла која се уздиже изнад водене површине.

Формирају се брзо и трају кратко због чега је тешко да се уоче на метеоролошким радарима.

Температура морске површине код обала Сицилије претходних дана достигла је 30 степени због чега је, услед високе влажности ваздуха, дошло до стварања облака и олуја са грмљавином.

Уз јак ветар ствара се ковитлање ваздуха и вртлог. Када такав ваздух "додирне море" настају водене пијавице.

Сведоци једне трагедије

Холанђанин Карстен Борнер, капетан брода који је био близу места несреће, изјавио је да је после олује приметио да јахта која је пловила иза њих више није на видику.

"Видели смо сигналну ракету и усмерили наш брод ка позицији са које је испаљена, где смо затекли људе у чамцу за спасавање", рекао је Борнер за Ројтерс.

Мештанин Портичела је за сицилијанске медије сведочио да је својим очима видео како је пијавица прошла кроз брод, а једна од преживелих, Британка Шарлот Голунски, појаснила је у изјави за Републику да се спасила, заједно са мужем и једногодишњом ћерком, само зато што је била на палуби када је јахта почела да тоне.

"Личило је на смак света, а ја сам на тренутак или на две секунде у мору испустила ћерку. Биле су то најдуже две секунде у мом животу. Вриштала сам и чула крике других, трудећи се да бебу држим изнад воде", посведочила је Голунска.

Потрага за несталима, нада и слабе шансе

За шест путника се непрекидно трага, али су шансе да има преживелих мале, тврде локалне власти.

Јахта је ударила о дно на дубини од око 50 метара, а средњи део брода је закрчен намештајем и кабловима.

Рониоци покушавају да уђу у кабине, али зарон не сме да буде дужи од 12 минута. До дубине на којој се налази јахта им треба око 60 секунди, због чега имају мање од 10 минута за претрагу олупине.

Пошто је улаз затрпан и невидљив, разматра се разбијање стакленог прозора дебљине три центиметра.

Нада за преживелима слаби сваким сатом, због тога што хеликоптери и полицијски глисери патролирају изнад мора и водом и нису пронашли ниједан траг.

"Прошло је више од 35 сати од потонућа. Да су живи, до сада бисмо на нешто наишли", навео је портпарол сицилијанске агенције за цивилну заштиту Франческо Венуто.

У потрази учествују и британски рониоци и специјалне спасилачке службе.

Ко је Мајк Линч

На јахти су биле 22 особе. За сада је спасено 15 путника, док је пронађено тело канадског бродског кувара Рекалда Томаса, пореклом са Антигве и Барбуде.

За шест особа се трага, међу којима је и Британац Мајк Линч (59), тајкун који је у домовини често називан "британским Билом Гејтсом".

Преживели са јахте кажу да је Линч организовао крстарење за пријатеље и колеге са посла.

На предузетничку сцену ступио је 1991. године, као један од твораца "Кембриџ неуродинамике", конзорцијума специјализованог за производњу софтвера који детектују отиске прстију и прикупљају информације из телефонских позива и мејлова.

Добио је награду за предузетника године у Великој Британији 2006. године.

Успех у овом послу употпунио је оснивањем софтверске компаније "Аутономија", једне од најуспешнијих технолошких фирми у Уједињеном Краљевству, чије је пословне подвиге 2011. наплатио продајом америчком гиганту "Хјулијет-Пакарду" (ХП) за 11 милијарди долара.

Убрзо је основао инвестициони фонд "Инвок капитал" и 2013. уложио у британски стартап за бебедност на интернету "Дарктрејс", у чијем је одбору био до почетка ове године.

Када је распродао акције "Аутономије", кратко је радио као саветник тадашњег британског премијера Дејвида Камерона за развој вештачке интелигенције – за комплетирање успешне каријере.

Правна битка и пословна мрља

Ипак, са продајом компаније јављају се и први правни проблеми који су прерасли у деценију суђења у Сједињеним Државама, за превару и проневеру новца.

Линч је у Америци под лупом од 2011, а седам година касније је и званично оптужен да је вештачки надувао цену компаније пред продају ХП-у.

У јуну 2024. порота у Сан Франциску је Британца ослободила оптужби, а у кућном притвору је провео скоро десет година.

Крстарење јахтом по Медитерану требало је да буде прослава слободе са блиским пријатељима и сарадницама.

У међувремену, неколико сати након инцидента код обале Сицилије, британски медији пренели су вест о смрти бившег потпредседника финансија у "Аутономији", Стивена Чемберлејна, који се заједно са Линчом на суду бранио од оптужби за превару.

Чемберлејн је страдао у суботу, када га је аутомобил ударио док је био на јутарњем трчању.

За ким се још трага

Међу несталима на Линчовој јахти су и његова 18-годишња ћерка Хана, председник интернационалног огранка банке "Морган Стенли" Џонатан Блумер и његова супруга Џуди.

Нестали су и Линчов адвокат Крис Морвиљо, који га је заступао на суду, те његова супруга Неда, дизајнерка накита.

Линчова супруга Eнџела је међу 15 спасених. Осморо је задржано у болници. Троје је теже повређено.

На јахти су углавном били британски држављани, али и грађани Ирске, Шри Ланке, Француске и Новог Зеланда.

Већина преживелих тврди да је била на некој врсти "корпоративног одмора".

среда, 21. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару