Читај ми!

Несташица "патриота“ – Американци траже спас на Далеком истоку

Сједињене Америчке Државе, поред помоћи у оправци, одржавању и производњи војних бродова и авиона, од Јапана сада траже и да за потребе Вашингтона повећа своју производњу ракета за систем "патриот".

САД и Јапан овог месеца су постигли договор о томе да јапанска војна индустрија производе за потребе америчке војске најновију верзију пројектила из породице "патриот", "ПАК-3". Споразум предвиђа и заједничку производњу ракета ваздух-ваздух средњег домета "АМРААМ".

Пентагон се нада да би Јапан могао да годишње продукује преко 100 ракета "патриот" за његове потребе, пише јапански часопис Никеи.

Иначе, медији у Земљи излазећег сунца су крајем јула јавили да је њихова држава продала Сједињеним Државама "патриоте" у вредности од око 19 милиона долара, што је износ који покрива само десет пројектила.

Сада је, међутим, јасно да је та скромна вест о малој испоруци заправо била најава или психолошка припрема, генерално говорећи, пацифистички настројене јавности земље за споразум о трајној производњи тих ракета за потребе САД. Јер опште је познато да је потражња за ракетама "патриот" скочила због њихове употребе у рату у Украјини, те да би јапанске испоруке тог пројектила САД практично омогућиле америчкој војсци да сопствене резерве "патриота" проследе на ратиште у Украјини, што би онда значило да Јапан, бар, индиректно, игра улогу у борбеним дејствима.

Војни аутсорсинг као последица индустријске немоћи САД

Далекоисточна царевина деценијама располаже америчким противаавионским системом "патриот", који може да се користи и за пресретање балистичких ракета.

Јапанска корпорација "Мицубиши тешка индустрија" по лиценци производи пројектиле за тај систем, али је та производња до сад искључиво вршена у сврху задовољавања домаћих потреба и износила је око 30 комада годишње.

САД су протеклих месеци од Јапана, па и Републике Кореје, тражиле да омогуће поправке и ремонт америчких ратних бродова у својим бродоградилиштима, па чак и узму на себе производњу пловила за потребе морнарице САД, будући да оне немају довољне капацитете да се носе са огромном производном моћи Народне Републике Кине, која убрзано јача своје поморске војне потенцијале.

САД очекују и да Јапан допринесе производњи, оправци и одржавању америчких ловаца-бомбардера "Ф-35", с обзиром да поменута "Мицубиши тешка индустрија" такође поседује постројење за склапање тих летелица у граду Комаки у префектури Аићи, недалеко од Нагоје.

У једном од својих интервјуа јапанским медијима амерички амбасадор у Токију Рам Емануел је отворено изјавио да је "јасно да америчка војно индустријска база не може да одговори свим безбедносним изазовима" и да је за његову земљу стога важно да се ослони на инжењеријски, индустријски и производни потенцијал Јапана.

Анксизност америчких војнополитичких коментатора

И док та реченица добро сумира ситуацију у којој се налазе САД, чија је економија од осамдесетих година наовамо ишла путем деиндустријализације и финансијализације те сада знатно заостаје за геополитичким такмацем Кином када је у питању производни капацитет, многи амерички војнополитички коментатори упозоравају да амерички естаблишмент не би требало да тражи од Јапана и Републике Кореје да своју муницију и наоружање уступају за напор Вашингтона да ојача украјинску војску. 

Рецимо, истичу они, Јапан не поседује довољан број ракета "патриот" да заштити сопствена јужна острва, раштркана у дужини од преко хиљаду километара од Кјушуа до Тајвана, у евентуалном сукобу са Кином.

Односно, по њима, мада укључивање јапанске (и јужнокорејске) индустрије у снабдевање америчке војске и споразуми о заједничкој производњи муниције и наоружања јесу дугорочно гледано корисни у смислу парирања Кини, сви расположиви војни (и финансијски) ефективи САД и њених савезника у Источној Азији у овом тренутку би требало ту и да остану, јер постоји ризик да би Пекинг могао да искористи неспремност Вашингтона и његових савезника због претераног материјалног ангажовања у Украјини да интервенише на Тајвану  

Јапан је до сада одвојио чак 12 милијарди долара за економску помоћ Украјини, а, тврде домаћи медији, испоручио јој је и дронове и војна возила. С друге стране, Република Кореја је украјинској војсци донирала детекторе за мине и непробојне прслуке, те обећала преко две милијарде долара за обнову уништених фабрика одбрамбене индустрије. Сеул је, такође, САД испоручио најмање 300.000 граната калибра 155мм, што је, слично, јапанским ракетама "патриот", Вашингтону омогућило да сопствену муницију проследи Украјини.

Осим, опасности да могу бити затечени без довољних резерви муниције у евентуалном сукобу са Кином око Тајвана, поједини амерички аналитичари истичу да Вашингтон, Токио и Сеул не би требало да раде на заједничкој војној помоћи Украјини и стога што тиме у владајућим круговима у Русији, па и Кини и Северној Кореји, изазивају осећај опкољености, те их подстичу на јачу међусобну сарадњу.

уторак, 20. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару