Читај ми!

Пуђдамон: Исполитизоване шпанске судије наредиле моје хапшење у Барселони

Каталонски сепаратистички лидер Карлес Пуђдамон изјавио је да се појавио пред својим присталицама у Барселони 8. августа јер је желео да присуствује инаугурацији новог лидера Каталоније Салвадора Иле, али да су, како је навео, "исполитизоване" шпанске судије наредиле каталонској полицији да искористи ту прилику да га ухапси.

Карлес Пуђдамон је рекао да је одлучио да се врати у Шпанију из егзила, иако је ризик од хапшења био изузетно висок и да је најавио када ће се и где појавити пред хиљадама људи, преноси Политико.

Он је истакао да је успео да уђе у Каталонију 6. августа и да је 8. августа говорио пред гомилом људи неколико метара од седишта Високог суда Каталоније и самог парламента у Барселони.

Пуђдамон тврди да шпански правосудни органи немају законска овлашћења да га прогоне, јер тиме крше међународне норме, као и законе које је усвојио шпански парламент.

"Нисам се вратио у Каталонију да бих био ухапшен. Вратио сам се да остварим право на отпор угњетавању", навео је Пуђдамон.

Он је рекао да је преузео веома велики лични ризик да скрене пажњу на системски проблем шпанског правосуђа и да је због тога говорио пред присталицама, а да је затим избегао, како каже, незаконито хапшење и напустио Шпанију.

Пуђдамон је демантовао наводе медија да је морао да се крије у пртљажнику да би избегао хапшење, наводећи да је сео у задњи део приватног возила и да је превезен у Француску.

Он је изразио наду да ће се, како је рекао, "правда једнога дана вратити у шпанске судове" и да ће судије поштовати закон који је усвојио шпански парламент о амнестији каталонских сепаратиста који су 2017. године организовали референдум о независности региона Каталоније од Шпаније, тако да би могао да се трајно врати кући.

Пуђдамон је рекао да га је Врховни суд Шпаније оптужио за проневеру, тврдећи да су добровољни прилози за финансирање референдума искоришћени за лично богаћење.

Пуђдамон је на митингу 8. августа поручио да је његов циљ да оживи сепаратистички покрет у Каталонији који се угасио након неуспешног референдума 2017. године, који је Мадрид прогласио незаконитим.

Шпанске специјалне јединице Мосос покренуле су потрагу за Пуђдамоном који је после обраћања на митингу нестао у непознатом правцу. Он је дан касније објавио да се вратио у Белгију.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару