Обележена годишњица атомског напада на Нагасаки

У Нагасакију у Јапану обележена је 79. годишњица атомског бомбардовања тог града у Другом светском рату које су извршиле САД, а градоначелник Широ Сузуки позвао је на комеморацији на укидање нуклераног оружја усред све веће забринутости у вези са његовом могућом употребом.

На овогодишњем обележавању неколико амбасадора отказало је учешће након одлуке тог града на југозападу Јапана да не позове представнике Израела на комеморацију, пренео је Кјодо.

"Усред неизвесности у вези са тим када ће руска инвазија на Украјину доћи до краја и све веће забринутости због ширења оружаних сукоба на Блиском истоку, тренутно се суочавамо са критичном ситуацијом са повећаном вероватноћом употребе нуклеарног оружја", навео је Сузуки.

Сузуки је захтевао од јапанске владе да потпише и ратификује споразум Уједињених нација о забрани нуклеарног оружја и позвао Јапан да води разговоре о ублажавању тензија и унапређењу разоружања у североисточној Азији.     

Минут ћутања је одржан тачно 11.02 сати по локалном времену када је амерички бомбардер бацио плутонијумску бомбу која је експлодирала изнад Нагасакија 9. августа 1945. године.

Комеморација без амбасадора САД и Велике Британије

Амерички амбасадор у Јапану Рам Емануел и британска амбасадорка у Јапану Џулија Лонгботом нису присуствовали комеморацији након што на скуп није позван Израел. Канадски и француски амбасадори такође нису присуствовали.

У писму градоначелнику Сузукију, које је објављено у среду, а које су послали изасланици ЕУ, Велике Британије, Канаде, Француске, Немачке, Италије и САД изражава се забринутост да би недостатак позива Израелу резултирао стављањем Тел Авива на исти ниво са  Русијом и Белорусијом.

Русија и Белорусија нису позване ни на церемоније у Хирошими, нити у Нагасакију три године заредом због инвазије Москве на Украјину.       

Сузуки је 31. јула и 8. августа рекао да Израел неће бити позван због страха да би протести против текућег сукоба у Појасу Газе могли утицати на обележавање годишњице, али је навео да та одлука "није политичка". Палестина је, у међувремену, позвана.       

На комеморацији у Хирошими било је дозвољено представљање Израела, а није била позвана Палестина. Одлуку власти Хирошиме критиковали су палестински представник у Јапану и цивилне групе.

Напад на Нагасаки уследио је три дана након што су САД бациле уранијумску бомбу на Хирошиму, око 300 километара североисточно.  Процењује се да је убијено 74.000 људи, а многи други су патили од последица опекотина и болести повезаних са зрачењем дуго након напада.

Укупан број званично преживелих у два нуклеарна напада износио је 106.825 од марта ове године, што је за 6.824 мање него годину дана раније, према јапанском министарству здравља, рада и социјалног старања.  Просечна старост преживелих нуклеарну експлозију прелазила је 85 година.

петак, 09. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару