Бангладеш: Најмање 97 погинулих у сукобима полиције и демонстраната

Најмање 97 особа данас је погинуло, а десетине су повређене у сукобима у широм Бангладеша након што је полиција употребила сузавац и шок-бомбе да растера демонстранте који траже оставку премијерке Шеик Хасине. У неким деловима земље било је и сукоба учесника протеста и активиста владајуће партије. Међу погинулима је 14 полицајаца, јављају локални медији.

У полицијској станици Енајетпур у Сирајгању убијено је 13 полицајаца, пренео је сајт Prothomalo.comВлада је од данас увела и полицијски час широм земље, а премијерка Хасине је позвала народ да снажном руком потисне анархисте.

Према речима помоћника секретара за штампу премијерке Бангладеша, Сарвар-е-Алама Саркара, премијерка је истакла да они који сада чине насиље нису студенти, већ терористи.

Током сукоба између демонстраната, полиције и активиста владајуће партије, погинула су два грађевинска радника на путу до посла, а 30 људи је повређено у централном округу Мунсиганџ, навели су очевици, пренео је Ројтерс.

"Погинули су у болницу донети без знакова живота, са прострелним ранама", навео је званичник окружне болнице.

Полиција је, међутим, саопштила да није пуцала када су у Мунсиганџу активиране импровизоване експлозивне направе, након чега се та област претворила у бојно поље.

Насиље је избило и у другим деловима Банладеша, где су демонстранти блокирали главне путеве.

Сукоби демонстранта и активиста владајуће партије

Најмање три особе су погинуле, а 50 повређено у североисточном округу Пабна током сукоба између демонстраната и активиста владајуће партије премијерке Хасине, Авами Лиге, навели су очевици.

Још две особе су погинуле у насиљу у области Богура, навели су болнички званичници. До сукоба је дошло када је једна група напала и вандализовала универзитетску болницу где су студенти покренули програм о одбијању сарадње да би извршили притисак на владу да поднесе оставку.

Нереди, након којих је влада искључила интернет у земљи, представљају највећи тест за премијерку која је освојила четврти узастопни мандат у јануару на изборима које бојкотовала водећа опозициона Националистичка партија Бангладеша, преноси Ројтерс.

У немирима протеклог месеца убијено је најмање 150 људи, хиљаде су повређене, а 10.000 особа је ухапшено.

Протесте су започеле студентске групе незадовољне због одређених квота за добијање посла у државном сектору, резервисаних за чланове породица бораца рата за независност од Пакистана 1971.

Протести су прекинути пошто је Врховни суд укинуо већину квота, али су се студенти прошле недеље вратили на улице спорадично се окупљајући и тражећи правду за породице убијених у немирима.

Критичари Хасине, као и групе за људска права, оптужили су њену владу за прекомерну употребу силе против демонстраната.

недеља, 04. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару