Читај ми!

Убица три девојчице у Саутпорту пред судом, Стармер најављује хитан састанак са шефовима полиције после друге ноћи нереда

Седамнаестогодишњак који је ножем убио три девојчице у Саутпорту појавио се пред судом у Ливерпулу, где је упознат са наводима оптужнице. Премијер Кир Стармер најављује хитан састанак са шефовима полиције после друге ноћи нереда. У Лондону ухапшено 110 особа.

Убица три девојчице ножем, почињеним током такмичења у плесу у Саутпорту у понедељак, појавио се данас пред основним судом у Ливерупулу.

На претресу је јавно упознат са наводима оптужнице, која је подигнута током ноћи.

Седамнаестогодишњак, за кога се зна да је рођен у велшком главном граду Кардифу и да су му родитељи имигранти из Руанде, оптужен је за три убиства и десет покушаја убиства. Терети се и за поседовање дугог ножа.

Пошто живи у селу Банкс у грофовији Ланкашир, појавио се пред судом у Ливерпулу.

Судија Џејмс Хатон упутио је предмет вишем суду у Ливерпулу.

Полиција је детаље оптужнице саопштила на конференцији за новинаре, сазваној на брзину и одржаној у поноћ, после друге ноћи немира у Енглеској.

Идентитет троструког убице не може да буде јавно објављен без судске дозволе пошто је реч о малолетнику.

Бројни грађани сматрају да је објављивање имена нападача на девојчице у јавном интересу, да би се сузбиле спекулације на друштвеним мрежама које подстичу нереде.

Британски радио Ел-Би-Си незванично сазнаје да је седамнаестогодишњи убица девојчица из хришћанске породице пореклом из Руанде, а не муслимански илегални имигрант као што се пласира на друштвеним мрежама.

Преминуле девојчице су раније именоване као Биби Кинг, Елси Дот Станкомб и Елис Дасилва Агуијар. Петоро деце и две одрасле особе су и даље у критичном стању.

Једна од њих инструкторка јоге Лин Лукас, организаторке такмичења у плесу, коју грађани Саутпорта описују као хероја због одбране деце од нападача ножем.

Обожаваоци америчке поп звезде Тејлор Свифт, по којој је такмичење током којег се напад догодио названо, до сада су прикупили преко триста хиљада фунти за породице жртава.

Стармер са шефовима полиције

После друге ноћи нереда у Енглеској, британски премијер Кир Стармер данас се састаје са челницима полиције свих области Енглеске.

Како је најављено из његовог кабинета, премијер ће пружити пуну подршку полицији и позвати демонстранте да „искористе своје право на протест“, али и упозорити да ће изгредници „осетити пуну силу закона“.

Друга ноћ немира

Друга ноћ немира у Енглеској после троструког убиства девојчица на такмичењу у плесу ножем завршена је са више од стотину ухапшених.

Сто десет особа ухапшено је у Лондону, осам у Хартлпулу на северу Енглеске, а двојица учесника немира приведена су у Манчестеру.

Главни немири избили су испред седишта британске владе Вајтхола и улице Даунинг по окончању званичног дела протеста под називом „Сад је било доста!“ чији је повод троструко убиство девојчица ножем у уторак у Саутпорту.

Демонстранти су одбили да се разиђу по окончању протеста за који су добили дозволу полиције до пола девет сати увече по локалном времену.

Уместо тога, покушали су да сруше заштитну ограду око зграде владе, а када је полиција кренула са хапшењима, узвратили су флашама, конзервама и бакљама, које су бацали у правцу улице Даунинг.

Вијориле су се заставе са натписом „Зауставите бродове“ са илегалним имигрантима, а од Стармерове владе тражено је да се обрачуна са злочинима, почињеним ножевима.

Демонстранти су скандирали „Нећете нас ућуткати“ и певали песму посвећену Томију Робинсону, оснивачу екстремно десне Лиге за одбрану Енглеске, а полицији скандирали „Више ниси Енглез“ током хапшења.

Нереди на северу Енглеске

Нереда је било и у Манчестеру, као и у луци Хартлпул у области Дарам на североистоку Енглеске.

У Хартлпулу су демонстранти запалили полицијска кола, а полицајце у опреми за сузбијање нереда гађали флашама.

Новоизабрани посланик за Хартлпул из редова владајућих лабуриста Џонатан Браш позивао је на смиривање ситуације истичући да „насиље није решење“.

У Манчестеру је дошло до сличних сукоба са полицијом испред локалног Холидеј Ина.

Спекулације и лажи на друштвеним мрежама

Би-Би-Си до јутрос око осам сати није имао ни један извештај о нередима испред зграде владе, али други медији пружају детаљан увид у синоћне драматичне догађаје око Вајтхола.

Индипендент даје пресек извора дезинформација, које су допринеле ширењу протеста.

Као извор дезинформације да је троструки убица био на листи осумњичених за тероризам обавештајне службе МИ6 наводи се чланак непознатог медија Channel3 Now, објављен у понедељак.

Чланак је обрисан, али тек пошто га је на друштвеној мрежи Икс видело виеш од два милиона људи.

На друштвеним мрежама јуче се спекулисало да је нападач илегални имигрант, који је прошлог месеца у чамцу прешао Ламанш.

Сам извор дезинформације је амерички сајт, који је покренут пре дванаест година када је објављивао видео-снимке руских возача.

Индипендент цитира истраживача дезинформација и професора Универзитета Хамид бин Калифа из Дохе Марка Овена Џонса, који истиче да су спекулације да је убица илегални имигрант, муслиман и странац виђене преко двадесет седам милиона пута.

Такве тврдње је промовисао контроверзни инфлуенсер Ендрју Тејт, који је и сам прешао у ислам, и који се у Румунији терети за трговину људима у сврху сексуалне експлоатације, а у Великој Британији за утају пореза.

Оснивач Лиге за одбрану Енглеске Томи Робинсон, чије право име је Стивен Јаксли-Ленон, делио је на друштвеним мрежама тврдњу да полиција „манипулише и прикрива“ идентитет троструког убице.

Лидер реформиста Најџел Фараж повезао је убиства у Саутпорту са убиством ножем војника у Кенту уз опаску: „Питам се да ли се истина крије од нас. Знам само да нешто пошло наопако у нашој предивној земљи“.

Неколико сати касније Фараж је објавио снимак нереда у Саутпорту назвавши их „борбом мачетама“ уз коментар: „Нашу земљу уништавају, наше вредности омаловажавају. Јавност је на ивици побуне.“

Ултралева организација Црвена бакља идентификовала је неке од учесника немира у Саутпорту као припаднике екстремно десне Патриотске алтернативе.

Извесно је да су недовољне званичне информације о убици девојчица подстакле дезинформације и да се добар део јавности руководи идејом да „где има дима, има и ватре“.

У јучерашњим јављањима уживо у програме радија Ел-Би-Си, велика већина слушалаца из свих друштвених слојева показала је да верује неким од непроверених информација на друштвеним мрежама.

четвртак, 01. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару