Читај ми!

Глобални крах ИТ система због лошег безбедносног апдејта – зашто је велики број података централизован на једном месту

Крах информационо-технолошког система у целом свету – такозвани "плави екран смрти", добро су осетили сви који су планирали да путују било авионом или возом. Поласци су отказивани, проблема у раду имале су и банке и медији, чак су и болнице отказивале операције. Није хакерски напад већ грешка у апдејту Виндоуза, саопштава компанија "Краудстрајк" задужена за сајбер безбедност. Проблем је после неколико сати решен.

Једна грешка у програмском коду у секунди је вратила већи део планете век уназад. Приземљени авиони, заустављени возови, онемогућене банковне трансакције. У Скај њузу у Аустрлији прекинуто је емитовање прогама.

Проблем је изазвао нови системски апдејт оперативног система Виндоуз, који за "Мајкрософт" ради компанија "Краудстрајк", специјализована за сајбер безбедност.

"Активно радимо са клијентима погођеним дефектом пронађеним у једном ажурирању садржаја за Виндоуз хостове. Ово није безбедносни инцидент или сајбер напад. Проблем је идентификован и отклоњен”, навео је Џорџ Курц из "Краудстрајка".

"Мајкрософт" је платформи Икс саопштио да је основни разлог за глобални ИТ колапс отклоњен, али да још има последица у раду неких служби и апликација.

Док су програмери исправљали грешку, растао је број проблема – светске берзе су у паду, Лондонска и Миланска нису објавиле ни нове курсеве. Више од 2.200 летова широм света је отказано, 24.000 одложено.

И "Ер Србија" је саопштила да су могућа велика одступања од реда летења. На Београдском аеродрому кажу – није било проблема.

У саопштењу се напомиње да су сви аеродромски системи на Аеродрому Никола Тесла у Београду тренутно нормало функционишу и да се авио-саобраћај одвија неометано. "Ипак, како је у питању глобални проблем, могућа су одступања од планираног реда летења", додаје се.

Оно што се десило представља највећу недоступност ИТ сервиса него икада пре, кажу стручњаци. Кажу неопходно је, где је то могуће, рестартовати сваки уређај и подићи оперативни систем поново.

Претерана централизација података

Милош Јовановић, стручњак за ИТ безбедност, упозорава на претерану централизацију података.

"Говоримо о прекиду железничког саобраћаја, о прекидима на берзи, пословања у целости, о недоступности болничких информационих система што за директну последицу може имати угрожавање здравља пацијената. Ми овде говоримо о претераној централизацији података", каже Јовановић.

Сматра да треба поставити питање да ли је добро да сви наши подаци буду централизовани на једном месту посебно ако се налазе ван граница Србије.

Док се ситуација постепено враћа у нормалу, компаније почињу да сабирају губитке. Процењује се да је компанија у коју сви упиру прст "Краудстрајк" – после данашњег краха већ изгубила 20 одсто вредности.

петак, 19. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару