Читај ми!

Ко је Уша Венс – супруга и духовни водич Џеј Ди Венса, Трамповог кандидата за потпредседника

Уша Чиликуру Венс, супруга сенатора из Охаја Џејмса Дејвида Венса кога је Доналд Трамп именовао за свог кандидата потпредседника, ставила је засад тачку на своју адвокатску каријеру. Вест да је дала отказ није одјекнула у медијима, у односу на најновији успех Џеј Ди-ја који постаје озбиљан политички играч и стоји раме уз раме са бившим америчким председником САД. Уша, са импресивним образовањем, важи за тиху особу, пријатељи је описују као "књишког мољца", док супруг за њу каже да је његов "духовни вођа". Ко је "жена из сенке" која је имала значајну улогу у политичком успону свог супруга.

Ко је Уша Венс – супруга и духовни водич Џеј Ди Венса, Трамповог кандидата за потпредседника Ко је Уша Венс – супруга и духовни водич Џеј Ди Венса, Трамповог кандидата за потпредседника

Непуних 48 сати након атентата, републикански кандидат Доналд Трамп са завојем преко уха уочи скупа у Милвокију, шапнуо је Џејмсу Дејвиду Венсу да је он његов кандидат за потпредседника САД.

Сазнавши вест, тридесетосмогодишња Уша Чиликуру Венс, индијског порекла, електронски је обавестила престижну адвокатску канцеларију у Сан Франциску где је радила као корпоративна адвокатица, да је напушта.

Сенатор из Охаја уочи кандидатуре, признао је да му није пријатно, чак да се осећа помало постиђен због "сјајне биографије" супруге са којом је у браку готово десет година.

Иако не тражи медијску, нити политичку пажњу, Џејмс Дејвид тврди да је Уша умногоме утицала на његову каријеру.

"Верујем у Џеј Ди-ја, и заиста га волим, па ћемо видети шта ће се десити са нашим животима", скромно је рекла Уша прошлог месеца за Фокс њуз.

Од Индије до Јејла 

Уша, у односу на Џејмса Дејвида који је одрастао у тешким условима, потиче из складне породице индијских имиграната која се, док је била још дете, преселила у САД у потрази за бољим образовним и професионалним приликама.

Одрасла је у предграђу Сан Дијега, а пријатељи из тог периода описују је као "књишког мољца".

Уз одличне средњошколске оцене 2003. године уписује Универзитет Јејл, на којем је и упознала садашњег супруга са којим има троје деце.

Џејмса Дејвида Венс је касније препричавао да је био импресиониран Ушиним интелектом и посвећеношћу студијама, те да су их културолошке разлике још више спајале.

Венс је описао и да је био одушевљен мирисима и укусима индијске кухиње.

На први поглед дружељубиви Венс и уздржана Чиликуру не делују као складан пар, али ће њихова веза процветати захваљујући заједничким интересима и међусобној подршци.

Венсова књига и левичарски кругови

Но, Џејмсу Уша није спремала једино вечере, већ му је и помогла приликом писања његове књиге Hillbilly Elegy (Елегија хилбилија) о сиромаштву, породичним односима и културним идентитетима у руралним и радничким заједницама у Америци, који ће утабати пут до његовог успеха.

Њени савети и критички осверт помогли су му да обликује рукописе који ће 2016. године постати бестселер, а касније је адаптиран у филм.

Уша је, у међувремену, 2016. године добила стипендију за мастер студије на Универзитету у Кемриџу, где се кретала углавном у либералним и левичарским круговима.

Након студија, започела је правну каријеру радећи за престижне правне канцеларије и специлизирајући се за корпоративно право.

Уша се држала подаље од рефлектора медија, док се Венс борио за место сенатора у Охају и постао све снажнији у политичким водама.

Венс је, међутим, истицао да му је помогла у обликовању и остваривању његових амбиција. "Уша је била као мој духовни водич са Јејла", написао је у књизи Ванс.

Моћни женски глас

Након што су се венчали, пар се преселио у рурални део Охаја, што је за Ушу био велики изазов, с обзиром на то да је одрастала у урбаним срединама. 

Уша се, међутим, брзо прилагодила и пронашла начине да се укључи у локалну заједницу, организујући догађаје који су промовисали интеркултурални дијалог, док је истовремено радила на даљину у адвокатској канцеларији у Сан Франциску.

Венс је једном приликом 2020. године на занимљив начин описао какву подршку му даје Уша. "Један сам од оних момака који заиста имају користи од моћног женског гласа преко левог рамена који говори: 'не ради то, уради то'", изјавио је Венс.

Ангажовала се, такође, у хуманитарним пројектима и активно подржава инцијативе које промовишу образовање и социјалну правду, посебно међу маргинализованим заједницама. 

Уша је пример жене "из сенке", која је успела да изгради импресивну каријеру, док је истовремено остала посвећена породици и заједници. Чињеница је, међутим, да је имала велики удео у успеху свог супруга, стваљајући себе у други план.

Иако је 2014. године била регистровани демократа, а њен супруг је оштро критиковао Доналда Трампа, уз њене савете трансформисао се у главног савезника бившег председника САД.

Савети супруге ће му сада бити још потребнији, усред запаљиве кампање која има за циљ да Трампа врати у Белу кућу.

уторак, 16. јул 2024.
39° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару