Режија или деловање дубоке државе – дивљање теорија завера након покушаја атентата на Трампа

Ко стоји иза атентата на бившег председника Сједињених Америчких Држава и републиканског кандидата Доналда Трампа? ФБИ ће рећи двадесетогодиши Томас Метју Крукс, али поларизована америчка јавност није сигурна у то, судећи по експлозији теорија завера које се шире друштвеним мрежама. Бројна нагађања о пуцњави на предизборном скупу у Пенсилванији видели су милиони људи на интернету и показују оно што сви већ знамо – да су друштвене мреже главни извор дезинформација.

Режија или деловање дубоке државе – дивљање теорија завера након покушаја атентата на Трампа Режија или деловање дубоке државе – дивљање теорија завера након покушаја атентата на Трампа

Након покушаја атентата на Доналда Трампа, америчке власти су експресно покренуле истрагу, али је у том тренутку било мало потврђених информација, што је био идеалан терен за поплаву теорија завера на друштвеним мрежама.

ФБИ је, у међувремену, идентификовао нападача, а дезинформације чак и тада настављају да се шире. 

Само неколико минута од напада, реч "инсценирано" у Америци сатима је била у врху претраге на друштвеној мрежи Икс (Твитер).

Симпатизери и левог и десног политичког спектра, за то време, имају своје верзије догађаја.

Информација да је идентификовани нападач Томас Метју Крукс био регистровани републиканац, а донирао је 15 долара демократама, направила је још већу буру између две стране.

"Нико у гомили не бежи"

Посланик Мајк Колинс из редова републиканаца није имао сумње када је на Иксу написао да је за напад одговоран актуелни амерички председник Џозеф Бајден.

"Џо Бајден је послао наређење", написао је Колинс у објави коју је видело четири милиона људи, позвавши га да се суочи да са оптужбама за "подстицање на убиство".

Без доказа, у међувремену, за покушај убиства оптуживана је и ЦИА, те Барак Обама, Хилари Клинтон и Мајк Пенс, као и полицијски снајпериста који је наводно чекао тренутак тек када нападач запуца, да би га потом убио.

Поједине Трампове присталице сугерисале су и да тајна служба САД намерно у тренутку напада није хтела да заштити Трампа и то по наређењу Беле куће.

Ентони Гуљелми, портпарол америчке тајне службе, истовремено, демантовао је тврдње да је Трампов тим тражио јаче обезбеђење на предизборном скупу, као и да је захтев одбијен. 

Било је и спекулација да се догађај није ни десио.

"Нико у гомили не бежи и не паничи. Нико у гомили није чуо пуцањ", наводи се у објави на Иксу, уз коју је касније стављена напомена друштвене мреже да је истина да се пуцњава десила.

Спортски коментатор и Антифа

Антифа, левичарска организација која се представља као група која се бори против фашизма, такође, за кориснике друштвених мрежа је означена да стоји иза напада, а главни кривац је истакнути активиста Марк Вајолетс.

Ти корисници су тврдили да је био стрелац на митингу, као и да је о свом плану раније говорио у видео-снимку на Јутјубу, али се на том снимку не види Вајолетс, већ друга особа која нема везе са пуцњавом.

Италијански спортски коментатор Марко Виоли, такође на Инстаграму, демантовао је тврдње са Икса да је члан Антифе, као и да стоји иза нападе, али су неистините тврдње већ имале милионске прегледе. 

Трамп је раније често критиковао Антифу, најављујући још 2020. године да ће је САД означити као терористичку организацију.

Фотографија и застава – проклето савршено

Са друге стране, присталице демократа посумњале су у аутентичност фотографије Асошијејтед преса на којој је Трамп са крвљу на лицу и подигнутом песницoм, док се у позадини види америчка застава.

Један корисник је на Иксу навео да је фотографија "проклето савршена", као и да је застава "савршено постављена", што је такође имало скоро милион прегледа, али је касније објава обрисана.

"Инсценирано да би добио симпатије? Овим људима не можете ништа веровати и не, нећу да се молим за њега", написао је други коментатор из САД.

Поплава теорија завере у последња 24 сата није новост на друштвеним мрежама, било их је током коронaвируса, ратова и теористичких напада, а додатно им "помажу" алгоритми вештачке интелигенције.

Амерички медији као кривца у великој мери виде Илона Маска, власника Икса, који се чврсто залаже, од преузимања Твитера, за слободу говора.

Друге друштвене мреже, према њиховом мишљењу, нису у тој мери утицале на ширење непотврђених информација.

Један од најмоћнијих технолошких милијардера после покушаја атентата навео је да подржава Трампа. "У потпуности подржавам председника Трампа и надам се његовом брзом опоравку", навео је кратко Маск.

Маску замерају зато што није успео да обузда дезинформације и додатно, подржавши Трампа, наводно је подстакао нове приче о нападу на бившег председника САД.

уторак, 16. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару