Читај ми!

Дашић: Америчка демократија на тесту, помирљиве поруке Трампа и Бајдена нада за мирнију кампању

Доцент на ФПН-у Марко Дашић каже да после атентата на Доналда Трампа предстоји борба за амерички изборни систем, важну политичку тековину ове државе, али и да је демократија САД на озбиљном тесту. Наводи да су демократе остале без аргумента да је Трамп антисистемски човек, пошто се републикански кандидат одмах захвалио институцијама система. Помирљиве поруке обојице кандидата дају трачак наде да ће кампања од сада бити мирнија, сматра Дашић.

Доцент на Факултету политичких наука Марко Дашић каже за РТС, поводом покушаја убиства бившег америчког председника Доналда Трампа, да му је пажњу скренула чињеница да је нападач Томас Метју Крукс млада особа са радикалним приступом.

"Имао је 12 година када је Трамп постао председник Сједињених Држава. Сада би гласао први пут. Историја нас учи једној правилности, да су мотиви најчешће политички. И тешко ми је да поверујем да се у тренутку када се сви политички актери у свету труде да повећају политичку партиципацију и активизам младих људи, догоди овакав акт младог човека", наводи Дашић.

У држави демократије и поларизације

Указује да је напад директна последица америчке унутрашње политике и друштвеног система током последњих 10 година, те да је много тема које су допринеле оваквом развоју догађаја.

"Говори се о уставној кризи, политичкој нестабилности, друштвеној поларизацији, гушењу демократије, Трампу као уништитељу демократских вредности и Бајдену као неком ко није кадар да управља Америком. Уз то, присутно је и лично незадовољство што све доприноси политичком екстремизму", наглашава доцент са ФПН-а.

Дашић каже да су демократија и политичке институције у САД на озбиљном тесту, јер предстоји борба за опстанак изборног система, што је значајна политичка тековина државе.

"Он је нарушен развојем догађаја, а одговорност деле сви јавни актери, укључујући и медије, те образовне институције", наводи саговорник РТС-а.

"Демократе остале без аргумента да је Трамп антисистемски човек"

Трамп је непуних 48 сати од покушаја убиства обећао наставак своје изборне кампање на предизборном скупу у Милвокију.

Дашић истиче да се након догађаја из Пенсилваније у рејтинизма Трампа и демократског кандидата Џозефа Бајдена види благе промене на републиканској страни.

"Демократе су остале без аргумента да је Трамп антисистемски човек. Он се одмах захвалио институцијама система, пре свега Тајној служби, које су га заштитиле од смртног исхода на митингу у Пенсилванији. Јасно је да Трамп није никаква револуционарна личност која ће срушити политички систем и америчку демократију", каже Дашић.

Прве помирљиве поруке и не тако светла будућност

Саговорник истиче да је можда и најважније што је Трамп, упркос великим емоцијама непосредно након атентата, успео да заузда свој карактер и пошаље помирљиву поруку – можда и прву током кампање – те позове амерички народ на јединство.

"Слушајући Бајденово и Трампово обраћање, мале су разлике, што је можда трачак наде да ће амерички политички систем и читава предизборна кампања упловити у нешто мирније воде", сматра саговорник.

Дашић, ипак, не верује да би мирнији курс предизборне кампање могао да потраје све до 5. новембра, за када су заказани амерички председнички избори.

"Врло тешко, имајући у виду Трампов карактер, његову жељу да победи и читаву друштвену поларизацију. Мислим да ће хладне главе да потрају још неколико дана, а да ће после тога, у дебатама, обојица да се врате на стари курс политичког надметања", закључује доцент на Факултету политичких наука Марко Дашић у разговору за РТС.

уторак, 16. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару