Читај ми!

Реконструкција атентата на Трампа: Необезбеђен кров, (не)приметан нападач и сведоци које нико није чуо

Атентатор на Доналда Трампа пуцао је са крова објекта који је удаљен око 150 метара од бине на којој је говорио бивши председник САД. Сведоци тврде да су уочили мушкарца који пузи са пушком по крову и да су о томе обавестили полицајце који су деловали збуњено. ФБИ агенти сматрају да су безбедносне службе направиле велики пропуст зато што објекат у Трамповој непосредној близини није био обезбеђен.

Реконструкција атентата на Трампа: Необезбеђен кров, (не)приметан нападач и сведоци које нико није чуо Реконструкција атентата на Трампа: Необезбеђен кров, (не)приметан нападач и сведоци које нико није чуо

Томас Метју Крукс (20) испалио је "више хитаца" у правцу Доналда Трампа на предизборном скупу републиканског кандидата у Батлеру, у Пенсилванији, ранивши бившег председника Сједињених Држава и још две особе, док је још један посетилац митинга преминуо убрзо након рањавања.

Трампу је један од метака окрзнуо уво, а на лицу су му се видели трагови крви. Након указане помоћи у болници, налази се на кућном лечењу.

Федерални истражни биро (ФБИ) је окрактерисао напад као атентат и покушај убиства, а атентатора су ликвидирали припадници Тајне службе неколико тренутака после пуцњаве.

Атентатор пуцао са необезбеђеног крова у близини бине

Досадашњом истрагом је утврђено да је нападач пуцао са равног крова објекта који је био удаљен између 120 и 150 метара од бине на којој је Трамп говорио пред окупљеном масом симпатизера.

Иза бине и трибина налазе се објекти (амбари) на локалној фарми на чијим крову су били размештени полицијски снајперисти који су, чини се, јасно могли да уоче нападача.

Сведоци атентата су за Си-Ен-Ен и Би-Би-Си навели да су са земље јасно уочили сумњиву особу на крову једног оближњег објекта и о томе обавестили најближе полицајце који су деловали збуњено. 

"Та особа која је пуцала је чучнула, па је пузала по крову, са пушком. Јасно се видело. Обавестили смо полицију, али нису реаговали. Два минута касније, из тог правца су се зачули пуцњи", рекао је један од сведока догађаја.

Било је 18.11... 

Према распореду, митинг је почео у 17 часова по локалном времену. Трамп се маси обратио у 18.03, а пуцњи су се чули у 18.11.

Минут касније, припадници Тајне службе су обавестили бившег америчког председника да му уво крвари, а у 18.14 Трампова делегација возилима је напустила подручје на којем је одржан предизборни скуп.

ФБИ је у 18.42 издао прво саопштење у ком се наводи да је Трамп добро и безбедно. Сат времена касније потврђена је смрт нападача, након чега су се огласили прво актуелни председник Џозеф Бајден, а потом и Трамп.  

Бивши ФБИ агенти: Нечувено да нико од наших није био на крову са ког је пуцано

Двoјица бивших ФБИ агената у анализи за Си-Ен-Ен истичу да су изненађени чињеницом да кров објекта са којег је атентатор пуцао није био обезбеђен с обзиром на то да се налази у непосредној близини бине. 

"Кров је требало да буде обезбеђен пре самог скупа", каже Стив Мур, пензионисани специјални ФБИ агент и бивши снајпериста ове организације.

Његов колега, Боби Чекон, сматра да је чињеница да нико није чувао објекат са којег је пуцано "велики пропуст" безбедносних служби и "савршена прилика за потенцијалне нападаче".

"Та зграда је најближа бини. Са јасним прегледом. Шокиран сам да никога од наших није било на том крову", наглашава Чикон.

Обојица саговорника наводе да је идеја да тај кров буде слободан и необезбеђен нечувена.

"Сада следе велике и драстичне промене у безбедносним процедурама као последица овог догађаја. Прстен обезбеђења морао би да буде далеко шири", закључују бивши ФБИ агенти. 

уторак, 16. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару