Лов на Мохамеда Деифа, осам покушаја убиства Хамасовог господара сенки

Израелска војска тврди да је у Кан Јунису убила Мухамеда Деифа, Хамасовог господара сенки и једног од најтраженијих лидера палестинских бораца. У нападу убијено 90, а рањено 300 људи. Осми покушај убиства творца војног крила Хамаса. У досадашњим нападима био је, више пута, озбиљно рањен. Без потврде о његовој смрти.

Лов на Мохамеда Деифа, осам покушаја убиства Хамасовог господара сенки Лов на Мохамеда Деифа, осам покушаја убиства Хамасовог господара сенки

Нагорена инвалидска колица стајала су, средином децембра, поврх гомиле шута, насталог после експлозије израелске ракете недалеко од трга Палестина у Гази. Око разбијених цигли на улазу у један од тунела нису пронађени трагови крви. Мосад и Шин Бет су још једном промашили најтраженијег међу Хамасовим оперативцима, Мохамеда Деифа.

Осам месеци касније, најмање 90 Палестинаца је убијено, а око 300 рањено у ракетном нападу у Кан Јунису, наводном новом скровишту Мохамеда Деифа, "господара сенки".

Израелска војска је, одмах после напада, саопштила да "верује да је Деиф убијен", али је Хамас ту тврдњу одбацио оптужујући власти у Јерусалиму да "лажима покушавају да прикрију злочине".

Био је то осми покушај Израелаца да ликвидирају једног од најутицајнијих команданата Мосада, којег Јерусалим сматра одговорним за трансформацију прилично аматераске дружине зване "Ел Касам бригаде" у озбиљну војну формацију.

Ракетни напад у Кан Јунису био је заједничка операција више родова израелске војске и скоро сигурно две највеће обавештајне агенције - Мосада и Шин Бета, који су већ прве недеље рата у Појасу Газе формирале јединицу "Нили", са искључивим задатком да лоцира и ликвидира све лидере и припаднике Хамаса, који су учествовали у упаду на израелску територију 7. октобра, побили више од 1.200 и отели око 200 Израелаца.

Према израелским изворима, двојица значајних лидера Хамаса крили су се на чистини, окруженој зградама, дрвећем и склепаним баракама. У време, али и пре напада били су окружени цивилима.

Упркос израелским тврдњама, за сада нема доказа да је Деиф заиста мртав, али је саудијски Ел Хадах јавио да је у овом нападу убијен командант Хамасове бригаде у Кан Јунису, Рафа Салама.

Израелска војска, такође, тврди да су већина од 70 убијених били припадмници Хамаса.

Седам убистава Мохамеда Деифа

Израелски обавештајци су, од 2001. године, у седам наврата покушали да убију Мохамеда Деифа, који се још од средине деведесетих година налази на самом врху најтраженијих бегунаца, одговорног за планирање и извођење серије напада на израелске војнике и цивиле, укључујући и постављање бомби у аутобусе пре тридесетак година.

Последњи пут, Израелци су покушали да га убију у децембру прошле године, када су ракетама засули један од улаза у тунел недалеко од трга Палестина у Гази, али су на месту експлозија, доцније, пронашли само гомилу шута и нагорена инвалидска колица.

Мохамед Деиф је, наводно, у неколико наврата тешко рањен, па се због повреда тешко кретао и често користио инвалидска колица. Такође, у једној од експлозија изгубио је око.

Израелци су покушали да га убију и 2014. године, када су му страдали супруга, син и трогодишња ћерка. Укупно, Мосад и Шин Бет су осам пута покушавали да ликвидирају Мохамеда Деифа.

Палестинске власти, на чијем се челу налази Махмуд Абас, ухапсиле су га 2000. године, али је Деиф успео да побегне из притвора. У израелском затвору је крајем осамдесетих провео више од годину и по дана.

Одмах након изласка из затвора, формирао је војно крило Хамаса.

Сматра се одговорним за самоубилачке нападе у Тел Авиву и Јерусалиму 1996. године у којима је убијено 58, а рањено више од 150 Израелаца, после којих је за њим почела озбиљна потера израелских тајних служби.

Такође, израелски обавештајци тврде да је Деиф био главна спона у сложеној сарадњи Ирана, Сирије, Хезболаха и Хамаса, те организатор производње пројектила у импровизованим радионицама широм Газе.

Налазио се и на челу "јединице из сенке", која је одговорна за чување талаца, које је Хамас претходних деценија отимао у Израелу.

уторак, 16. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару