Читај ми!

Урезивања имена у зид Колосеума и храњење свиња на Бахамима – зашто су локалци бесни на туристе

Хиљаде демонстраната прошле недеље у Барселони протестовало је против масовног туризма у граду. Парижани најављују ће у време Олимпијских игара напустити град због гужве. У Венецији је већ уведена такса за улазак у град како би долазило што мање туриста. Масовни туризам није новина, али све је више локалаца којима смета немарност гостију који им, кажу, доносе више цене и уништавају аутентичност.

Неке од најатрактивнијих места на свету Јелена Стефановић, туристички водич, видела је у правом светлу – без хиљада туриста около. На некима ипак не помажу ни добар план, нити благовремена резервација.

Стефановићева прича да је на Кинеском зиду било готово немогуће проћи са једне куле у другу због редова, али да је у Венцији на пример током "ковид године" било пријатно за живот.

"У Венецији је већ наредне године било ужасно, када су туристи почели да се враћају. Кад год да изађете из своје зграде било је много туриста, цене су више, теже је наћи стан. Становницима смета бука и мањи је ужитак живети у таквим градовима", наводи Стефановићева.

Ограничење путовања у доба пандемије изгледа да је становницима већине светских метропола, показало благодети живота без превише странаца и такозваног деструктивног туризма – зарад фотографисања за друштвене мреже без поштовања рутине домаћег становништва, музеја и споменика.

"Локалном становништву осим подизања цена што угрожава свакодневни живот, највише смета долазак великог броја туриста, рецимо из Велике Британије у Барселону low cost летовима", истиче Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција (ЈУТА)

Према његовим речима, није реч о туристима у правом смислу те речи – не троше много новца, а за собом остављају хаос у граду.

"Барселона је један од најпрљавијих градова. Сигуран сам да и то смета локалном становништву", указује Сеничић.

Протести широм Шпаније

Смета и Парижанима који су одавно навикли на велики број туриста, али пред Олимпијске игре најављују да ће се половина њих привремно иселити из града.

Шпанци шаљу директнију поруку гостима са протеста у Барселони, Малаги, Палма де Мајорци уз прскање воденим пиштољима и транспаренте "Барселона није на продају" и "туристи идите кући".

"Мисле да се на овај начин бране од тих проблема. Градске власти их упозоравају да је велики утицај туризма на развој градова и земље, као и да Барселона има 150.000 радних места управо захваљујући туризму", каже Ана Ланговић да Географског факултета.

Наглашава и друге земље сматрају да долази до депопулације становништва због великог броја туриста.

Тражи се поштовање

Александра Миката из Туристичка организација Београда сећа се да је становништво на Криту пре 30 година протестовало због енглеских туриста, док су у Барселони пре 20 годинама на улицама туристима говорили tourist go home (туристи идите кући)

"Проблем Барселоне је што има више приватног смештаја, цена је све нижа, па се намеће и решење – укинете нискобуџетне летове и подигнете квалитет, односно цену дестинација. Имаћете мање туриста и гужве, а неупоредиво већу зараду", предлаже Миката.

Сви су сагласни да никоме не треба бранити да путује, али од свих се тражи поштовање јер и зарада је занемарљива када дође до инцидената, попут урезивања имена у зид Колосеума, разбијања скулптура у Ватиканском музеју, уништавања корала у Мексику, као и неконтролисано храњење врсте свиња на Бахамима којој сада прети изумирање.

уторак, 16. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару