Читај ми!

НАТО: Регион Западног Балкана од стратешког значаја за Алијансу

Чланице НАТО-a су у заједничком саопштењу са самита који се одржава у Вашингтону поручиле да су региони Западног Балкана и Црног мора од стратешког значаја за Алијансу и да НАТО остаје снажно посвећен њиховој безбедности и стабилности.

Из НАТО-а је поручено да ће наставити да унапређујуполитички дијалог и практичну сарадњу са Западним Балканом "како би подржали реформе, регионални мир и безбедност и супротставили се злонамерном утицају, укључујући дезинформације, хибридне и сајбер претње, које представљају државни и недржавни актери".

Како се додаје у саопштењу, демократске вредности, владавина права, домаће реформе и добросуседски односи су од виталног значаја за регионалну сарадњу и евроатлантске интеграције, због чега НАТО очекује наставак напретка у том погледу.

"Остајемо посвећени континуираном ангажовању НАТО-а на Западном Балкану, укључујући и преко косовских снага (КФОР) које предводи НАТО... Даље ћемо пратити и процењивати развој догађаја у региону са посебним фокусом на претње нашој безбедности и потенцијалне могућности за ближу сарадњу са нашим партнерима у региону. НАТО подржава евроатлантске тежње заинтересованих земаља у овом региону", наводи се у декларацији.

"Безбедност зависи од улагања у одвраћање и одбрану"

Трансатлантска одбрамбена индустријска сарадња кључни је део НАТО-овог одвраћања и одбране од које зависи безбедност више од милијарду грађана, наводи се у саопштењу објављеном после првог дана радног дела Самита НАТО-а у Вашингтону.

Како је наведено, из Алијансе позивају државе чланице да унапреде сарадњу са Украјином, што подразумева подршку тој земљи између осталог, неговањем и ширењем одбрамбене сарадње између савезника и украјинске одбрамбене индустрије.

Како је наведено у саопштењу, одбрамбена индустрија обезбеђује НАТО чланицама опрему која је потребна за борбу, јача њихову технолошку предност и игра важну улогу у повећању спремности и интероперабилности снага.

"Искористићемо улогу Алијансе као сазивача, постављача стандарда, постављача захтева и агрегатора, као и фацилитатора испоруке за проширење одбрамбених индустријских капацитета", наводе званичници овог војног савеза.

Напомињу да безбедност више од милијарду грађана зависи од улагања у одвраћање и одбрану.

"Одржива, повећана потрошња на одбрану и чврсте поруџбине, у комбинацији са дугорочним улагањем у капацитете, омогућиће индустрији да подржи одговор Алијансе на изазове све непредвидљивијег и непријатељског безбедносног окружења", истиче су саопштењу са самита у Вашингтону.

"Убрзаћемо раст одбрамбених индустријских капацитета"

Како пише у саопштењу Алијансе, руски ничим изазван агресивни рат против Украјине и прелазак Русије на ратну економију показују стратешки значај НАТО одбрамбене индустрије.

"Убрзаћемо раст одбрамбених индустријских капацитета и производње широм Алијансе, у складу са члановима 2 и 3 Вашингтонског уговора, надовезујући се на амбиције Акционог плана за производњу, који је договорен на самиту у Вилњусу 2023", пише у постављеним задацима и додаје се да јачање одбрамбене индустрије чини да је НАТО способнији да благовремено испуни захтеве одбрамбених планова и подупире непосредну и трајну подршку Украјини.

Према саопштењу, државе чланице су се обавезале се да ће заједно као савезници радити више на улагању у јаку и способну одбрамбену индустрију.

"Залажемо се за ојачање одбрамбене индустрије широм Алијансе, подстицање иновативне, конкурентне и одрживе одбрамбене индустрије, где су узајамна сарадња и отвореност норма. Од суштинског значаја су и даље ојачана одбрамбена индустрија широм Европе и Северне Америке и побољшана одбрамбена индустријска сарадња међу савезницима", истиче се у саопштењу.

Из НАТО-а позивају да се настави да се смањују и елиминишу, према потреби, препреке за трговину и улагања у одбрану међу савезницима.

"Дајте јасан сигнал потражње индустрији кроз чврсте поруџбине и уговоре, повећавајући вишегодишње куповине и делите одговарајуће информације о нашим кључним захтевима", пише у саопштењу после састанка у Вашингтону.

Како наводе, добро успостављен процес НАТО-овог одбрамбеног планирања је једино средство за договарање, дефинисање и расподелу потреба НАТО-а у погледу способности.

Кажу да ће настојати да се позабаве ограничењима финансирања инвестиција у одбрамбену индустрију и промоцију и етичку природу њиховог доприноса миру и безбедности.

Заузети системски приступ

Лидери НАТО позивају да се заузме системски приступ развоју одбрамбене индустрије.

"Развијте и поделите појединачне националне планове и стратегије међу савезницима. Сваки савезник ће израдити сопствени национални план, одлучити како да побољша индустријске капацитете, капацитет за реаговање, редовно ће ревидирати планове и извештавати годишње на основу мерљивих резултата", наводи се у саопштењу.

Кажу да ће дељење планова побољшати НАТО координацију и кохерентност напора, омогућавајући савезницима да разговарају о колективном напретку и изазовима. Хитно позивају на испоруку критичног наоружања и опреме.

"Радећи то, савезници ће такође остати у потпуности посвећени подршци Украјини са обновљеним осећајем хитности. Наш почетни фокус ће укључивати муницију и ваздухопловну и противракетну одбрану. Савезници ц́е извештавати о напретку кроз успостављене процесе", наводи се саопштењу.

Из НАТО-а позивају на повећање масовних, мултинационалних набавки, као и на то да треба подстицати више заједничких набавки, укључујући кроз мултинационалне програме, у складу са националним плановима.

"Заједничка набавка је у срцу јачања интероперабилности и пружа бољу вредност за новац. Настојати да се боље искористе постојећи, испробани и тестирани оквирие, укључујући оне које нуди НАТО агенција за подршку и набавку (НСПА), и отвори националне оквирне уговоре за учешће других савезника, где је то изводљиво", сагласили су се лидери држава и влада Алијансе.

Наводе да је неопходно убрзање усвајања нових технологија, такође позивају да се искористи значајан потенцијал малих и средњих предузећа и убрза развој и усвајање нових технологија, у партнерству са Одбрамбеним иновацијским акцелератором за Северни Атлантик (ДИАНА), Иновацијом Савезничке команде за трансформацију Хуб и НАТО фондом за иновације.

Унапредити сарадњу са Украјином

Циљ, који је постављен је и унапређење сарадње са Украјином. "Подржати Украјину и њену одбрамбену индустријску базу неговањем и ширењем одбрамбене сарадње између савезника и украјинске одбрамбене индустрије у највећој мери", пише у делу посвећеном сарадњи са званичним Кијевом. Позивају и на унапређење сарадње са НАТО партнерима, у првом реду са Европском унијом.

"Како би се ојачала одбрамбена индустрија, треба наставити са предузимањем заједничких корака са Европском унијом у циљу јачања кохерентности и комплементарности одговарајућих напора и релевантног рада", наводе лидери Алијансе и позивају на унапређење одбрамбене индустријске сарадње кроз фокусирани дијалог са ангажованим партнерима, укључујући, између осталих, Аустралију, Јапан, Нови Зеланд и Јужну Кореју.

Разматрање напретка до следећег састанка

Министри одбране НАТО-а ће редовно разматрати напредак, почевши од свог следећег састанка и договорити неопходне мере за повећање и јачање имплементације НАТО стандарда.

"Заштитити наше ланце снабдевања који су критични за одбрану: Предузети мере којима ће бити подстакнути одзив, снага, отпорност и сигурност ланаца снабдевања како би биле заштитићене наше индустрије и осигурано да Алијанса развија војне способности ослобођене непријатељског утицаја. Треба да осигурамо заштиту наших стратешких ланаца снабдевања од прекида", закључено у саопштењу са НАТО самита у Вашингтону.

уторак, 16. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару